fbpx
Från vänster: Amanda Van den Tempel Almaas, Kawthar Karout och Caroline Slotte
24 september, 2020 / Världshorisont

Tio år kvar till 2030 – dags att växla upp!

Med ett årtionde kvar tills de globala målen ska uppnås är det hög tid att agera. I samband med Agenda 2030:s födelsedag den 25 september drar Svenska FN-förbundet igång kampanjen #intebarasnack. Syftet är att få fler att engagera sig i de globala målen, ta egna initiativ och starta upp lokala projekt med ett globalt tänk.

Alla kan inte göra allt men tillsammans kan vi åstadkomma mycket. Så lyder grundtanken för kampanjen #intebarasnack, där medlemmar i FN-rörelsen uppmanas att mobilisera sig och gå från tanke till handling.

– Det vi gör lokalt har en global påverkan. Med hjälp av den här satsningen vill vi engagera hela rörelsen, förklarar Gabriella Sandberg som ansvarar för kampanjen.

Du som har en idé om ett projekt som på lokal nivå kan driva samhället mot en hållbarare framtid kan registrera ditt förslag på FN-förbundets hemsida så fort kampanjen dragit igång. Några exempel på sådana projekt kan vara att arrangera en skräpplockardag, hjälpa nyanlända barn med svenskan, ha en workshop där man skapar miljövänliga rengöringsprodukter eller starta upp en Youtube-kanal med information om hållbar turism.

Utbildade coacher hjälper deltagarna

För att hjälpa folk på traven har FN-förbundet rekryterat och utbildat lokala coacher runt om i landet, vars roll är att vägleda de medverkande under projektens gång. Deltagarna börjar med att bilda projektgrupper som kan starta upp lokala insatser med tydlig koppling till något av de 17 globala målen i Agenda 2030.

I processen får deltagarna också hjälp av coacherna med att till exempel avgränsa projekten, kommunicera och samarbeta med andra aktörer, hitta sponsring och dokumentera resultaten. Grupperna kan dela och uppmärksamma sina projekt via digitala kanaler för att inspirera andra till att kavla upp ärmarna.

Under covid-pandemin har många delar av det globala utvecklingsarbetet stannat av, samtidigt som agendan är viktigare än någonsin. Alla projekt måste vara anpassade för att undvika smittspridning. Det innebär bland annat att de flesta möten bör vara digitala och att projektgrupperna ska begränsas till max fem deltagare.

– Nu hoppas vi på att årtiondet vi har framför oss verkligen blir ett decennium för handling, säger Gabriella.

Har du en idé om hur du kan förbättra din omgivning? Kanske brinner du lite extra för ett av de globala målen i Agenda 2030? Håll ögonen öppna inför kampanjstarten!

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2 2020).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer