Koll & kommentar
Herrieth Chuwa studerar vid universitetet i Dar es-Salaam och är medlem i FN-föreningen på universitetet. Foto: UNA Tanzania
8 september, 2023 / Världshorisont

Tanzanias FN-förbund mobiliserar för att möta klimatkrisen 

I Tanzania i Östafrika har klimatförändringar stor påverkan på vardagen. Landets FN-förbund jobbar med en bred palett av aktiviteter för att minska utsattheten hos sårbara samhällen. 

Tanzania drabbas redan av klimatförändringar i form av högre temperaturer, torrperioder som varar längre än vanligt och oberäkneligt regn. Förändringarna märks tydligt i landets största stad, Dar es-Salaam. I oktober förra året stängdes vattenkranarna av varannan dag på grund av sjunkande vattennivåer. I april 2023 bröt kolera ut i staden efter att höga regnmängder orsakat översvämningar som förorenat vattnet.  

Stora konsekvenser

– Tanzania bidrar inte mycket till utsläpp av växthusgaser men vi blir väldigt påverkade av klimatförändringar som ökade regnmängder, översvämningar, havsnivåhöjning, torka, temperaturökningar och avsmältning av glaciären på toppen av berget Kilimanjaro. Det får stora konsekvenser för människor och samhällen då det hotar livsmedels- och vattensäkerhet och leder till ekonomiska förluster och ökad spridning av sjukdomar och skadeinsekter, berättar Haika Simon, klimatrådgivare på FN-förbundet i Tanzania, UNAT (United Nations Association of Tanzania).  

– UNAT jobbar med mål 13 – bekämpa klimatförändringarna – för att stärka resiliensen* i sårbara samhällen. Klimatförändringar är en av Tanzanias mest akuta utmaningar och har en stor påverkan på alla sektorer i landet, fortsätter hon.  

UNAT bedriver också påverkansarbete gentemot beslutsfattare och undervisar politiker och lokalbefolkning för att öka förståelsen för miljö- och klimatrelaterade utmaningar och lösningar.  

Haika Simon. Foto: UNA Tanzania

Lämna ingen utanför

En viktig del av Agenda 2030 är principen att ingen ska lämnas utanför i arbetet för en hållbar värld. UNAT fokuserar därför på att inkludera lokalbefolkningen i sina projekt. Förbundet har tidigare drivit klimatprojektet ‘Right(s) Way Forward’ på ön Pemba. Projektet syftade till att tillsammans med lokala bönder utveckla sätt att anpassa sig efter klimatförändringar och samtidigt ge egenmakt till lokalbefolkningen. Och för att engagera unga i klimatfrågan arrangerade UNAT förra hösten ett stort fysiskt event i Dar es-Salaam där ungdomar fick utveckla lösningar på klimatrelaterade problem.  

Vidare har UNAT under våren 2023 påbörjat ett projekt tillsammans med Läkarmissionen och International Aid Services Kenya för att stärka samhällens förmåga att hantera klimatförändringarna. Projektet heter Piloting of IAS Regional Resilience Model in Tanzania och genomförs i regionen Dodoma.  

I samband med världsmiljödagen i juni lanserade UNAT också kampanjen ‘Green Mondays Green Decisions’. 

– Kampanjen syftar till att inspirera folk, som unga, barn, kvinnor, civilsamhällsorganisationer och beslutsfattare, att göra hållbara val för planeten. För att kunna ta hållbara beslut måste man förstå vikten av hållbarhet och lära sig vad man kan göra för att säkerställa en hållbar utveckling, förklarar Haika.  

Studenter deltog

Kampanjen lanserades under ett event på Ardhi University i Dar es-Salaam. Studenter bjöds in till att delta i trädplantering, en paneldiskussion om vikten av att göra hållbara val och ett quiz kopplat till ‘Solutions to Plastic Pollution’, vilket var världsmiljödagens tema i år.  

– Det är min uppmaning till varje individ att delta i arbetet för att skapa en bättre värld. Jag tror att vi tillsammans kan utforska innovativa sätt att främja en grön livsstil och uppmuntra människor att fatta miljömedvetna beslut för att skapa en bättre framtid för vår generation, reflekterar Herrieth Chuwa, från FN-föreningen vid University of Dar es-Salaam, efter att hon deltagit i eventet.

*Ekosystemens förmåga att återhämta sig eller motstå olika störningar vid till exempel högre temperaturer eller naturkatastrofer.

Louise Christiansson 

——————

Denna text är hämtad från det kommande numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 3/2023).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer