fbpx
Koll & kommentar
Varbergs FN-kvinnogrupp diskuterade hälsa och vardagsmotion på sitt möte i januari. Foto: Claes Grunditz
4 mars, 2019 / Världshorisont

Systerskap utan gränser i Varberg

På fredag den 8 mars är det internationella kvinnodagen, en dag som FN-föreningar runt om i landet brukar uppmärksamma. Jämställdhet och flickors och kvinnors rättigheter är viktiga frågor för den svenska FN-rörelsen. I Varberg har FN-föreningen hittat ett recept för att locka nyanlända kvinnor till föreningen: en FN-kvinnogrupp som träffas en söndagseftermiddag i månaden.

FN-föreningen i Varberg firar i år 60-årsjubileum. Sedan starten har den haft stort engagemang både när det gäller FN och andra aktuella frågor. Under de senaste åren har en viktig insats varit att hjälpa nyanlända att komma in i samhället, bl a genom att arrangera språkcafé tillsammans med andra lokala aktörer i Varberg. Konceptet har varit lyckat och människor från olika kulturer har där tagit del av varandras historier och skapat ny vänskap.

Sedan januari 2017 har verksamheten fokuserat på mål 5 i Agenda 2030, om jämställdhet.

– Vi märkte att de flesta som kom till språkcaféerna som vi anordnade var män. Vi behövde fånga upp kvinnorna och göra något för dem, berättar Gunilla Grunditz, ordförande i Varbergs FN-förening.

Startade kvinnogrupp

Åtgärden blev att starta en FN-kvinnogrupp som riktar sig till flickor och kvinnor med både svensk och utländsk bakgrund. Gruppen träffas en söndag i månaden och diskuterar olika ämnen, pysslar och lyssnar till föreläsningar m m.

– Vi brukar vara mellan 10 och 15 personer från olika bakgrunder och kulturer. Det medför att vi har väldigt intressanta och givande diskussioner, säger Gunilla.

I gruppen är det högt i tak och samtalsämnena många. Om det någon gång, mot all förmodan, skulle bli tyst finns det en låda där deltagarna kan lägga ner en lapp med en specifik fråga som de vill prata om.

– Lådan har varit med från start, men det brukar inte bli tyst. Kvinnorna verkar känna att de kan prata om allt.

FN-föreningen har inte krävt någon föranmälan utan det har räckt med att dyka upp. Detta har sänkt tröskeln och gjort det lättare att få folk att komma. Responsen har varit positiv och det märks att kvinnorna uppskattar träffarna.

Har stärkt föreningen

Aktiviteten har även stärkt FN-föreningen i sig.

– FN-kvinnogruppen har medfört att fler engagerar sig i FN-föreningen och vi har också fått en jämnare könsfördelning, vilket är roligt, säger Gunilla.

På den inbjudan som går ut till kvinnorna står det att de gärna får använda träffarna om de har något särskilt som de vill berätta eller lära ut till de andra.

– Det kan kännas svårt i början att aktivera och engagera människor men med lite driv och engagemang kommer man en bra bit på vägen, säger Gunilla Grunditz.

_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer