fbpx
FN-ambassadör Anna Karin Eneström träffar FN:s generalsekreterare António Guterres. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe
20 februari, 2020 / Världshorisont

”Sverige kan spela viktig roll för samsyn i FN”

Anna Karin Eneströms intresse för FN-frågor föddes under en tjänst i Nairobi på 90-talet. Efter många års arbete med multilaterala frågor utsågs hon nyligen till Sveriges nya FN-ambassadör.

För Anna Karin Eneström var det aldrig någon tvekan om att hon skulle tacka ja till uppdraget när hon fick frågan om att bli Sveriges nya FN-ambassadör.

– Det kändes jättekul och väldigt spännande och jag blev förstås smickrad över frågan, berättar Eneström när hon besöker Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm.

Som FN-ambassadör är Anna Karin Eneström chef för Sveriges ständiga representation till FN i New York. Och hon inleder sin nya tjänst med ett jubileum. FN fyller 75 år och under de kommande månaderna kommer mycket av FN-representationens fokus att ligga på att vara med och förhandla fram en politisk deklaration om FN till 75-årsjubileet i oktober.

– Det kommer att vara en utmaning att få länderna att enas och blicka framåt. Vi måste hitta rätt språk och få till en deklaration som gör FN rustat för morgondagens utmaningar. Det handlar om vilken typ av organisation vi behöver vara i framtiden och hur vi ska tackla de hot och utmaningar som vi står inför, säger hon.

Vill se fler kvinnor i FN

Anna Karin Eneström är Sveriges första kvinnliga FN-ambassadör sedan 1964, ett faktum som välkomnats varmt av bland andra Svenska FN-förbundet. Själv tar hon det med ro.

– Jag tänker att det både spelar roll och inte spelar roll att jag är kvinna. Jag tycker att det är viktigt med kvinnor på höga positioner. Idag finns det ett 40-tal andra kvinnliga FN-ambassadörer i New York. Kvinnorna är inte längre ovanliga, även om de fortfarande är för få, konstaterar hon.

Sverige har profilerat sig genom sin feministiska utrikespolitik och Anna Karin Eneström tycker att Sverige har en fortsatt viktig roll att spela när det kommer till jämställdhetsfrågor.

– Sverige har gjort att den feministiska utrikespolitiken har landat globalt. Det finns en större nyfikenhet nu och flera andra länder har också deklarerat att de för en feministisk utrikespolitik.

Samtidigt finns det jämställdhetsfrågor som är svårare att driva idag än tidigare. Frågor inom sexuell och reproduktiv hälsa (SRHR) har blivit mer besvärliga och USA:s mer konservativa hållning på området komplicerar bilden.

– SRHR-frågor möter mer motstånd nu och det är tragiskt. Dessa frågor är viktiga utvecklings- och rättighetsfrågor och måste sättas högt på dagordningen. FN jobbar för att vara en jämställd organisation och feministiska frågor måste in i all verksamhet.

Unga spelar viktig roll i FN

Efter Sveriges framgångsrika år i FN:s säkerhetsråd 2017-2018 finns det ett förtroende att fortsätta leva upp till, fortsätter Anna Karin Eneström.

– Vi ska fortsätta att förvalta det goda rykte som vi hade under vår tid i säkerhetsrådet. Frågor som vi drev då – om bland annat kvinnors rättigheter, ungas inflytande och humanitär rätt – kommer vi att fortsätta driva. Även om vi inte sitter med i säkerhetsrådet längre finns det andra forum inom FN där de kan föras framåt.

Internationellt samarbete är något som ligger henne varmt om hjärtat. Hon vill hitta konkreta lösningar och tror att Sverige kan spela en viktig roll när det gäller att hitta en samsyn bland medlemsländerna.

– Multilateralism är viktigt. Sverige är väldigt respekterat inom FN och det gör att vi kan spela en konstruktiv roll och hjälpa till att hitta vägar framåt.

Den svenska FN-rörelsen har en viktig roll att spela när det kommer till att stötta FN-samarbetet, menar Anna Karin Eneström. Inte minst i år när FN firar 75 år.

– Det kan handla om att sprida kunskap om vad organisationen åstadkommit men också att föra en diskussion, inte minst med unga, om FN:s framtida roll.

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2020).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Fler FN-svenskar

Nyfiken på fler svenskars arbete i FN?

Läs mer >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer