fbpx
Koll & kommentar
Bonian Golmohammadi, chef för FN-förbundens världsfederation WFUNA, var generalsekreterare för Svenska FN-förbundet 2001-2009.
18 april, 2019 / Världshorisont

Samarbete för en folklig röst i FN

Civilsamhällets insyn och medverkan i världsorganisationen möter motstånd i flera FN-länder. Som motkraft finns världens FN-förbund som tillsammans verkar för att göra FN mer folkligt, öppet och transparent. Arbetet leds av FN-förbundens världsfederation WFUNA och dess generalsekreterare Bonian Golmohammadi.

FN ska enligt stadgan tjäna ”de Förenade Nationernas folk”. Trots det har folkliga organisationer problem att få tillträde till samarbetet mellan världens regeringar. Problemet har växt under senare år. I höstas riktade FN:s kontor för mänskliga rättigheter skarp kritik mot 38 regeringar som aktivt försöker försvåra samarbetet mellan det civila samhällets organisationer och FN.

FN-förbundens världsfederation, WFUNA (World Federation of United Nations Associations), har kontor i New York, Genève och Seoul. Därifrån sker koordineringen av samarbetet mellan världens FN-förbund. WFUNA:s huvuduppgift är att utvidga och stärka den internationella FN-rörelsen. Till federationens centrala uppgifter hör också att starta nya FN-förbund, koordinera projekt samt fungera som en länk vid organisationers besök i New York. Svenska FN-förbundet hör till de drygt 100 medlemmarna och samarbetar dessutom löpande med andra FN-förbund i Östeuropa och södra Afrika

Ledde Svenska FN-förbundet

WFUNA:s generalsekreterare Bonian Golmohammadi, som 2001-2009 var chef för Svenska FN-förbundet, har bråda dagar. För tillfället befinner han sig mitt emellan ett FN-rollspel för 1 200 ungdomar från ett 70-tal länder och ett möte med länder som nyligen har lämnat sin plats i FN:s säkerhetsråd, bland dem Sverige, Bolivia och Kazakstan.

Bonian Golmohammadi ser både hot och möjligheter för FN-förbundens inflytande över FN-arbetet.

– Dels växer det politiska motståndet mot multilateralismen som sådan, dels väljer allt fler länder att samarbeta ”à la carte”, det vill säga bara i vissa frågor. Vi ser också tydliga attacker mot civilsamhället. Samtidigt finns det möjligheter för FN-förbunden att kräva deltagande i internationella processer. Arbetet med Agenda 2030 och de globala målen visar att det kan göras.

Bonian Golmohammadi ger ytterligare exempel på projekt som drivs av WFUNA. Till dessa hör kampanjen ”Inte under FN:s flagg” som kräver åtgärder mot sexuella övergrepp som begås av FN-anställda. Frågan har under lång tid engagerat även den svenska FN-rörelsen som tidigt ställde sig bakom FN:s nolltolerans mot övergrepp och gav sitt stöd till FN-medarbetaren och visselblåsaren Anders Kompass.

Motarbetar civilsamhället

Motståndet mot civilsamhället finns inte bara i medlemsländerna utan även i FN-organisationen. Till och med FN:s s k NGO-kommitté, som ska bevilja ackreditering till FN-möten, ägnar sig åt att stoppa organisationer.

– Sverige gör goda insatser men andra länder i kommittén försvårar för civilsamhället trots att man på hemmaplan utmålar sig som organisationsvänner, berättar Bonian Golmohammadi. WFUNA krävde i höstas i ett uttalande att kommittén måste underlätta för civilsamhället att få tillgång till FN-systemet.

Bonian Golhammadi avslutar i positiv anda. Trots svårigheter att mäta det faktiska inflytandet nämner han en rad framgångar som den internationella FN-rörelsen, inklusive den svenska, har bidragit till genom åren. Till dessa hör de internationella kampanjerna mot minor och klustervapen, arbetet för Internationella brottmålsdomstolen ICC, den folkrättsliga principen skyldighet att skydda och nu senast kampanjen för ett öppet och transparent val av ny FN-chef.

_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer