Migrationsminister Hélene Fritzon i talarstolen på den globala konferensen i Marrakech.
8 april, 2019 / Världshorisont

Ramverk för migranters rättigheter – ett viktigt framsteg

Nyligen antog 159 länder vid en konferens i Marrakech, Marocko, ett globalt ramverk ”för säker, ordnad och reguljär migration”. Dokumentet är det första av sitt slag och består av 23 gemensamma mål.

FN:s generalsekreterare António Guterres öppnade konferensen i Marrakech i december med att understryka att de många myter som florerat om ramverket, på både internet och i medier, helt enkelt inte är sanna. I bland annat Sverige har flera, framförallt högerextrema organisationer, påstått att FN med hjälp av ramverket skulle tvinga världens länder att öppna sina gränser.

I ramverkets inledande text beskrivs först och främst att ramverket inte är bindande och att varje stats rätt att bedriva sin egen migrationspolitik respekteras. Trots detta meddelade 17 länder, däribland USA, Israel, Ungern och Österrike, kort inför konferensen att de inte tänkte ansluta sig till ramverket. Deras kritik fokuserade främst på att ramverket inte gör skillnad på legala och illegala migranter och att dokumentet skulle tvinga länderna till åtaganden som gick emot deras nationella politik.

I Belgien splittrades regeringen efter att regeringspartierna inte kunde komma överens om en gemensam hållning i frågan.

Nödvändigt ramverk

Sveriges dåvarande migrationsminister, Heléne Fritzon, tycker däremot att ramverket är nödvändigt och balanserat.

– Det är oerhört angeläget att man gör saker tillsammans. Ett land kan inte ensamt lösa de utmaningar vi har. Det är oro i världen vilket gör att allt fler kommer att migrera och därför behöver vi gemensamt ta ansvar, säger hon.

Ramverket består av 23 olika mål som bl a handlar om att bekämpa människosmuggling, uppmuntra till internationellt samarbete, minimera de strukturer som tvingar människor att migrera och säkerställa viktig arbetskraftsinvandring.

Syftet är att ”optimera de allmänna fördelarna med migration, och samtidigt hantera riskerna och utmaningarna för individer och samhällen i dess ursprungs-, transit- och destinationsländer”.

Sverige har varit drivande när det gäller att föra in bekämpning av människosmuggling och att säkra migranters rättigheter, med fokus på barn och kvinnor. Även förutsättningar för att återvända till ursprungslandet, om man inte bedöms ha behov av skydd, har varit en viktig fråga för Sverige.

David Jakobsson arbetar med flyktingfrågor för Svenska Kyrkan. Han anser att det finns mycket positivt att hämta i ramverket.

– Det är bra att grundläggande rättigheter sammanställs eftersom det tidigare inte funnits något dokument som tar ett helhetsgrepp om migranters rättigheter. Sedan är ju ramverket inte bindande och det finns en risk att en del stater kommer fokusera mer på vissa delar för att stoppa migration. Men att det t ex slås fast att förvar ska ses som en sista utväg är väldigt viktigt eftersom en del stater idag sätter migranter i förvar på löpande band, säger han.

Viktigt med uppföljning

På grund av att ramverket inte är bindande ser David att uppföljningsprocessen kommer vara det som definierar huruvida det kommer ha någon effekt. Sent i förhandlingarna skrevs det in att de stater som ställt sig bakom dokumentet ska rapportera sina insatser för att förverkliga det till en särskild instans inom FN:s organisation för migration, IOM.

–  Det kommer att vara extremt viktigt att hålla fast vid ramverket och de internationella samarbeten det uppmuntrar för att verkligen få till djupgående förändringar.

David hoppas också att Sverige kan använda det som ett verktyg i förhandlingarna om EU:s gemensamma asylsystem.

– Förhoppningsvis kan det bidra till att biståndspengarna i EU:s förvaltningsfond för nödåtgärder i Afrika börjar användas till att skapa säkra vägar för migranter och asylsökande istället för att, som det är nu, främst fokusera på att stoppa migration.

André Larsson, frilansjournalist

_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer