fbpx
Oscar Molander vill verka för att ungdomar får ett reellt inflytande samtidigt som han vill bidra till att motverka hat och hot mot unga som engagerar sig.
27 maj, 2022 / Världshorisont

Oscar får representera Sveriges unga i FN

FN-förbundets goodwill-ambassadör Oscar Molander har utsetts till Sveriges ungdomsrepresentant i FN:s generalförsamling för det kommande året.

Det är Sveriges Ungdomsorganisationer, LSU, som utser ungdomsrepresentant till generalförsamlingen. Oscar Molander, 25, har fått uppdraget för ”läsåret” 2022-23. Tillsammans med Yasmin Djelloul, som är hans företrädare på posten, ingår han i FN:s ungdomsdelegatprogram (Youth Delegat Programme) och får mandat att driva frågor som unga prioriterar.
– Jag är stolt och ödmjuk över att ha fått förtroendet, det känns väldigt häftigt. Det är ett uppdrag jag tar på största allvar. Jag har länge varit intresserad av utrikespolitik och började faktiskt min resa på FN-förbundet, säger han.

I slutet av april deltog Oscar digitalt i en konferens om utvecklingsfinansiering som arrangerades av FN:s ekonomiska och sociala råd, Ecosoc. Det handlade bland annat om hur man ska effektivisera finansieringen av Agenda 2030. Första resan till FN-högkvarteret i New York är planerad till september.


RESTE SOM ARTIST
Oscars intresse för utrikespolitik utvecklades då han var en del av pojkbandet The Fooo Conspiracy och fick möjligheten att resa och träffa människor från olika länder och kulturer. Sedan dess har han studerat statsvetenskap och företagsekonomi samt varit aktiv inom FN-förbundet på olika sätt, bland annat inom projektet Minor och sedan 2019 som goodwill-ambassadör.

Under sin tid som ungdomsrepresentant i generalförsamlingen kommer han att fokusera extra på två frågor. Den ena är att jobba för att unga får formella vägar till påverkan.
– Det finns ett begrepp som heter “youth washing” och det handlar om att man ibland inkluderar unga mer för syns skull än för faktiskt handling. Jag vill lyfta vikten av att unga är med i hela processen när beslut fattas, både i förberedelsen, genomförandet och i utvärderingen, säger han.

Hans andra fokus handlar om att motverka hat och hot mot unga som engagerar sig i ungdomsrörelsen. Ungdomar som engagerar sig politiskt är särskilt utsatta, berättar Oscar.
– Jag vill vara med att stärka ungas rätt att organisera sig utan att behöva uppleva hat och hot.
Det är viktigt att unga engagerar sig i globala frågor, fortsätter Oscar. Unga är de som kommer att påverkas mest av beslut som fattas idag men också av beslut som inte fattas.
– Vår generation är väldigt stor och dagens unga är också mycket kompetenta. Unga är framtiden och därför är det så viktigt att vi får vara med och påverka samhället.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer