Eleverna fick tatuera sig med gnuggisar med budskapet "My body is my own". Foto: Mahir Tatarevic
24 mars, 2022 / Världshorisont

”My body is my own” – Jämställdhet lyftes på FN-skola

Många elever visade stort intresse när FN-skolan Kungsholmens Västra Gymnasium arrangerade Aktion FN för jämställdhet. 

– Det är synd att man fortfarande ens måste prata om jämställdhet mellan könen. Det känns viktigt att informera om frågan här på skolan, säger Lina El Mourabet, 16, som arrangerade aktionen.

Det blev mycket liv och rörelse när gymnasieeleven Lina El Mourabet arrangerade Aktion FN för jämställdhet på sin skola . Hon ställde upp ett bord i entrén och snart var många intresserade elever på plats. Dels kunde de delta i en tävling som gick ut på att gissa antalet pärlor i en burk där varje pärla symboliserade antalet barnäktenskap i världen per år. Vinsten var två biobiljetter som lottades ut. Deltagarna uppmanades även att ta del av en utställning om FN:s arbete för att stärka flickor och kvinnors rättigheter. Det fanns också gnuggisar med texten “My body is my own” som eleverna kunde gnugga på sig, fota sig med och sprida i sociala medier för att uppmärksamma frågan.

Lina El Mourabet på Kungsholmens Västra Gymnasium
Lina El Mourabet höll i aktionen på Kungsholmens Västra Gymnasium. Foto: Nora Eklöv

– Vi tänkte att om man gör något kul också, förutom att bara presentera fakta, så kan det leda till att fler vill komma fram och se vad som händer, säger Lina. Hon fortsätter:

– Det har varit cirka hundra elever här på ungefär två timmar!

Varje år skickar FN-förbundet ut olika aktionspaket som belyser globala frågor till FN-elevföreningarna på landets FN-skolor. Inför Internationella kvinnodagen den 8 mars arrangeras Aktion FN för jämställdhet som i år uppmärksammade vikten av kroppslig integritet och rätten att bestämma över sin egen kropp.

Över hälften av världens kvinnor nekas rätten till att säga nej till sex, bestämma val av partner och om eller när de vill skaffa barn. I det material som skickats ut till skolorna fanns bland annat en utställning om FN-förbundets projekt Flicka. Syftet med aktionspaketen är att ge eleverna verktyg så att de kan skapa lokalt engagemang och därigenom bidra till en bättre värld.

Det märktes att Kungsholmens Västra Gymnasium är en skola med engagemang för FN-frågor. Flera av eleverna kom ofta gruppvis och runt bordet diskuterades barnäktenskap och antalet pärlor i burken. Inte många tvekade att tatuera sig med gnuggisen.

– Jag valde att gå på Kungsholmens Västra Gymnasium för att det är just en certifierad FN-skola och för att de hade en FN-elevförening. Det är roligt att diskutera kring olika frågor på lektionerna och kunna engagera sig även utanför skoltid, säger Lina El Mourabet.

Jorel Stenmark, 16, var en av dem som deltog i aktionen. Han är engagerad i scouterna på fritiden och berättar att de även där pratat om jämställdhet. Han tycker att det känns viktigt att även skolan uppmärksammar ämnet.

– Jag är inte så insatt i ämnet men tycker det är bra att skolan är en del av arbetet med att lyfta FN-frågor, säger han och fortsätter:

– Det är bra att möjligheten att engagera sig i dessa frågor erbjuds på skolan.

Lina känner sig nöjd med att aktionen blev så välbesökt. Hon vill fortsätta engagera sig i FN-frågor.

– Jag hoppas att den här aktionen leder till att flera vill vara med och påverka, säger hon.

Är du nyfiken på projekt Flicka? Då kan du läsa mer här!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer