fbpx
Eleverna fick tatuera sig med gnuggisar med budskapet "My body is my own". Foto: Mahir Tatarevic
24 mars, 2022 / Världshorisont

”My body is my own” – Jämställdhet lyftes på FN-skola

Många elever visade stort intresse när FN-skolan Kungsholmens Västra Gymnasium arrangerade Aktion FN för jämställdhet. 

– Det är synd att man fortfarande ens måste prata om jämställdhet mellan könen. Det känns viktigt att informera om frågan här på skolan, säger Lina El Mourabet, 16, som arrangerade aktionen.

Det blev mycket liv och rörelse när gymnasieeleven Lina El Mourabet arrangerade Aktion FN för jämställdhet på sin skola . Hon ställde upp ett bord i entrén och snart var många intresserade elever på plats. Dels kunde de delta i en tävling som gick ut på att gissa antalet pärlor i en burk där varje pärla symboliserade antalet barnäktenskap i världen per år. Vinsten var två biobiljetter som lottades ut. Deltagarna uppmanades även att ta del av en utställning om FN:s arbete för att stärka flickor och kvinnors rättigheter. Det fanns också gnuggisar med texten “My body is my own” som eleverna kunde gnugga på sig, fota sig med och sprida i sociala medier för att uppmärksamma frågan.

Lina El Mourabet på Kungsholmens Västra Gymnasium
Lina El Mourabet höll i aktionen på Kungsholmens Västra Gymnasium. Foto: Nora Eklöv

– Vi tänkte att om man gör något kul också, förutom att bara presentera fakta, så kan det leda till att fler vill komma fram och se vad som händer, säger Lina. Hon fortsätter:

– Det har varit cirka hundra elever här på ungefär två timmar!

Varje år skickar FN-förbundet ut olika aktionspaket som belyser globala frågor till FN-elevföreningarna på landets FN-skolor. Inför Internationella kvinnodagen den 8 mars arrangeras Aktion FN för jämställdhet som i år uppmärksammade vikten av kroppslig integritet och rätten att bestämma över sin egen kropp.

Över hälften av världens kvinnor nekas rätten till att säga nej till sex, bestämma val av partner och om eller när de vill skaffa barn. I det material som skickats ut till skolorna fanns bland annat en utställning om FN-förbundets projekt Flicka. Syftet med aktionspaketen är att ge eleverna verktyg så att de kan skapa lokalt engagemang och därigenom bidra till en bättre värld.

Det märktes att Kungsholmens Västra Gymnasium är en skola med engagemang för FN-frågor. Flera av eleverna kom ofta gruppvis och runt bordet diskuterades barnäktenskap och antalet pärlor i burken. Inte många tvekade att tatuera sig med gnuggisen.

– Jag valde att gå på Kungsholmens Västra Gymnasium för att det är just en certifierad FN-skola och för att de hade en FN-elevförening. Det är roligt att diskutera kring olika frågor på lektionerna och kunna engagera sig även utanför skoltid, säger Lina El Mourabet.

Jorel Stenmark, 16, var en av dem som deltog i aktionen. Han är engagerad i scouterna på fritiden och berättar att de även där pratat om jämställdhet. Han tycker att det känns viktigt att även skolan uppmärksammar ämnet.

– Jag är inte så insatt i ämnet men tycker det är bra att skolan är en del av arbetet med att lyfta FN-frågor, säger han och fortsätter:

– Det är bra att möjligheten att engagera sig i dessa frågor erbjuds på skolan.

Lina känner sig nöjd med att aktionen blev så välbesökt. Hon vill fortsätta engagera sig i FN-frågor.

– Jag hoppas att den här aktionen leder till att flera vill vara med och påverka, säger hon.

Är du nyfiken på projekt Flicka? Då kan du läsa mer här!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer