fbpx
Eleverna fick tatuera sig med gnuggisar med budskapet "My body is my own". Foto: Mahir Tatarevic
24 mars, 2022 / Världshorisont

”My body is my own” – Jämställdhet lyftes på FN-skola

Många elever visade stort intresse när FN-skolan Kungsholmens Västra Gymnasium arrangerade Aktion FN för jämställdhet. 

– Det är synd att man fortfarande ens måste prata om jämställdhet mellan könen. Det känns viktigt att informera om frågan här på skolan, säger Lina El Mourabet, 16, som arrangerade aktionen.

Det blev mycket liv och rörelse när gymnasieeleven Lina El Mourabet arrangerade Aktion FN för jämställdhet på sin skola . Hon ställde upp ett bord i entrén och snart var många intresserade elever på plats. Dels kunde de delta i en tävling som gick ut på att gissa antalet pärlor i en burk där varje pärla symboliserade antalet barnäktenskap i världen per år. Vinsten var två biobiljetter som lottades ut. Deltagarna uppmanades även att ta del av en utställning om FN:s arbete för att stärka flickor och kvinnors rättigheter. Det fanns också gnuggisar med texten “My body is my own” som eleverna kunde gnugga på sig, fota sig med och sprida i sociala medier för att uppmärksamma frågan.

Lina El Mourabet på Kungsholmens Västra Gymnasium
Lina El Mourabet höll i aktionen på Kungsholmens Västra Gymnasium. Foto: Nora Eklöv

– Vi tänkte att om man gör något kul också, förutom att bara presentera fakta, så kan det leda till att fler vill komma fram och se vad som händer, säger Lina. Hon fortsätter:

– Det har varit cirka hundra elever här på ungefär två timmar!

Varje år skickar FN-förbundet ut olika aktionspaket som belyser globala frågor till FN-elevföreningarna på landets FN-skolor. Inför Internationella kvinnodagen den 8 mars arrangeras Aktion FN för jämställdhet som i år uppmärksammade vikten av kroppslig integritet och rätten att bestämma över sin egen kropp.

Över hälften av världens kvinnor nekas rätten till att säga nej till sex, bestämma val av partner och om eller när de vill skaffa barn. I det material som skickats ut till skolorna fanns bland annat en utställning om FN-förbundets projekt Flicka. Syftet med aktionspaketen är att ge eleverna verktyg så att de kan skapa lokalt engagemang och därigenom bidra till en bättre värld.

Det märktes att Kungsholmens Västra Gymnasium är en skola med engagemang för FN-frågor. Flera av eleverna kom ofta gruppvis och runt bordet diskuterades barnäktenskap och antalet pärlor i burken. Inte många tvekade att tatuera sig med gnuggisen.

– Jag valde att gå på Kungsholmens Västra Gymnasium för att det är just en certifierad FN-skola och för att de hade en FN-elevförening. Det är roligt att diskutera kring olika frågor på lektionerna och kunna engagera sig även utanför skoltid, säger Lina El Mourabet.

Jorel Stenmark, 16, var en av dem som deltog i aktionen. Han är engagerad i scouterna på fritiden och berättar att de även där pratat om jämställdhet. Han tycker att det känns viktigt att även skolan uppmärksammar ämnet.

– Jag är inte så insatt i ämnet men tycker det är bra att skolan är en del av arbetet med att lyfta FN-frågor, säger han och fortsätter:

– Det är bra att möjligheten att engagera sig i dessa frågor erbjuds på skolan.

Lina känner sig nöjd med att aktionen blev så välbesökt. Hon vill fortsätta engagera sig i FN-frågor.

– Jag hoppas att den här aktionen leder till att flera vill vara med och påverka, säger hon.

Är du nyfiken på projekt Flicka? Då kan du läsa mer här!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer