Eleverna fick tatuera sig med gnuggisar med budskapet "My body is my own". Foto: Mahir Tatarevic

Många elever visade stort intresse när FN-skolan Kungsholmens Västra Gymnasium arrangerade Aktion FN för jämställdhet. 

– Det är synd att man fortfarande ens måste prata om jämställdhet mellan könen. Det känns viktigt att informera om frågan här på skolan, säger Lina El Mourabet, 16, som arrangerade aktionen.

Det blev mycket liv och rörelse när gymnasieeleven Lina El Mourabet arrangerade Aktion FN för jämställdhet på sin skola . Hon ställde upp ett bord i entrén och snart var många intresserade elever på plats. Dels kunde de delta i en tävling som gick ut på att gissa antalet pärlor i en burk där varje pärla symboliserade antalet barnäktenskap i världen per år. Vinsten var två biobiljetter som lottades ut. Deltagarna uppmanades även att ta del av en utställning om FN:s arbete för att stärka flickor och kvinnors rättigheter. Det fanns också gnuggisar med texten “My body is my own” som eleverna kunde gnugga på sig, fota sig med och sprida i sociala medier för att uppmärksamma frågan.

Lina El Mourabet på Kungsholmens Västra Gymnasium
Lina El Mourabet höll i aktionen på Kungsholmens Västra Gymnasium. Foto: Nora Eklöv

– Vi tänkte att om man gör något kul också, förutom att bara presentera fakta, så kan det leda till att fler vill komma fram och se vad som händer, säger Lina. Hon fortsätter:

– Det har varit cirka hundra elever här på ungefär två timmar!

Varje år skickar FN-förbundet ut olika aktionspaket som belyser globala frågor till FN-elevföreningarna på landets FN-skolor. Inför Internationella kvinnodagen den 8 mars arrangeras Aktion FN för jämställdhet som i år uppmärksammade vikten av kroppslig integritet och rätten att bestämma över sin egen kropp.

Över hälften av världens kvinnor nekas rätten till att säga nej till sex, bestämma val av partner och om eller när de vill skaffa barn. I det material som skickats ut till skolorna fanns bland annat en utställning om FN-förbundets projekt Flicka. Syftet med aktionspaketen är att ge eleverna verktyg så att de kan skapa lokalt engagemang och därigenom bidra till en bättre värld.

Det märktes att Kungsholmens Västra Gymnasium är en skola med engagemang för FN-frågor. Flera av eleverna kom ofta gruppvis och runt bordet diskuterades barnäktenskap och antalet pärlor i burken. Inte många tvekade att tatuera sig med gnuggisen.

– Jag valde att gå på Kungsholmens Västra Gymnasium för att det är just en certifierad FN-skola och för att de hade en FN-elevförening. Det är roligt att diskutera kring olika frågor på lektionerna och kunna engagera sig även utanför skoltid, säger Lina El Mourabet.

Jorel Stenmark, 16, var en av dem som deltog i aktionen. Han är engagerad i scouterna på fritiden och berättar att de även där pratat om jämställdhet. Han tycker att det känns viktigt att även skolan uppmärksammar ämnet.

– Jag är inte så insatt i ämnet men tycker det är bra att skolan är en del av arbetet med att lyfta FN-frågor, säger han och fortsätter:

– Det är bra att möjligheten att engagera sig i dessa frågor erbjuds på skolan.

Lina känner sig nöjd med att aktionen blev så välbesökt. Hon vill fortsätta engagera sig i FN-frågor.

– Jag hoppas att den här aktionen leder till att flera vill vara med och påverka, säger hon.

Är du nyfiken på projekt Flicka? Då kan du läsa mer här!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

07 november, 2022 / Blogg

Förra veckan var vi på besök i Albanien och deras FN-förbund. Det grundades 2016 men är redan en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Läs mer

FN-skola firar 15 år

30 oktober, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Certifieringen stärker gymnasieskolors engagemang för globala frågor och nio skolor som har varit med sedan starten 2007 kan nu fira jubileum.

Läs mer

Skarp kritik mot Iran i brev till ambassadör

27 oktober, 2022 / Nyheter

I ett öppet brev till Irans ambassadör i Sverige fördömer Svenska FN-förbundet våldet mot demonstranter och kräver en oberoende utredning av Mahsa Aminis död.

Läs mer