Koll & kommentar
Flickorna på bilden kommer från Amhara-regionen i Etiopien där FN:s befolkningsfond UNFPA delade ut 11 000 “dignity kits” under maj 2022 då konflikten i Tigray pågick. Foto: UNFPA/Paula Seijo
24 november, 2023 / Världshorisont

”Många gravida dör i konflikter”

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns på plats vid kriser och konflikter över hela världen. Flickor och kvinnor är mer sårbara än pojkar och män i sådana situationer menar Ulla Müller, direktör för UNFPA:s nordiska kontor.

I ett land där krig eller andra kriser pågår fallerar ofta viktig infrastruktur vilket leder till att tillgången till sjukvård och andra tjänster för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter minskar kraftigt. 

– Då blir det svårare, ofta omöjligt, att genomföra säkra förlossningar. Kvinnor och tonårsflickor slutar inte föda barn bara för att det pågår en kris eller konflikt, säger Ulla Müller. 

– I Gaza finns till exempel just nu runt 50 000 gravida och över 5 000 av dem förväntas föda inom den närmaste månaden. När det inte finns sjukvård, el, vatten eller nödvändiga medicinska hjälpmedel kommer många sannolikt att dö. 

Fler barnäktenskap

Könsbaserat våld ökar också till följd av att skyddssystemen bryts ned och det sker en ökning av sexuellt våld, inklusive våldtäkter. I flera samhällen ser man även att andelen barnäktenskap blir fler när krisen slår till. 

– Det är viktigt att förstå att föräldrarna inte har onda avsikter när de vill gifta bort sina döttrar. De tror på äktenskap som ett sätt att skydda dem från misshandel, våldtäkt och annat våld. 

Samtidigt kan också kvinnlig könsstympning bli vanligare i vissa situationer eftersom det ses som ett sätt att öka flickornas chans till giftermål. Barnäktenskap leder i sin tur till tidiga graviditeter, med stora risker för både modern och barnet.  

Ulla Müller. Foto: UNFPA

Brist på mat riskerar vidare att skada bebisar, antingen för att de inte äter tillräckligt eller genom att mamman svälter under graviditeten. Detta gäller självklart både flickor och pojkar, men flickor befinner sig specifikt i riskzonen eftersom de ofta prioriteras ned när maten ska fördelas, berättar Ulla Müller. 

– I många läger för flyktingar och internflyktingar ser vi också att flickor tar till det vi kallar skadliga hanteringsmekanismer eftersom det är brist på allting. Ett sätt att få tag i mat är till exempel att byta det mot sexuella tjänster.

UNFPA:s arbete

På plats under konflikter och kriser arbetar UNFPA för att skapa fungerande metoder mot könsbaserat våld och dess konsekvenser. Man tillhandahåller tjänster för både mental och fysisk hälsa, inklusive sjukvård och medicinska hjälpmedel. Arbetet sker i samarbete med såväl andra humanitära organisationer som regeringar. Det samarbetet är absolut nödvändigt, särskilt i dag när det är så många kriser världen över, betonar Ulla Müller.  

– Tillsammans skapar vi en holistisk cirkel för alla tjänster som hjälper och stöttar kvinnor och flickor. 

Till flickor och kvinnor på flykt delar UNFPA ut ”dignity kits” som bland annat innehåller tygplagg så de kan skyla sig, underkläder, mensskydd och tvål som de kan behöva för att känna sig trygga och behålla sin värdighet i utsatta situationer. För gravida finns även mödrapaket som är specifikt utformade för att främja säkra graviditeter. 

——————

Denna text är hämtad från det kommande numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4/2023).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer