Adrian Sundqvist och Hassan Kasujja har startat Isabelle's Market. Foto: Isabelle's Market
30 april, 2019 / Världshorisont

Isabelle’s Market – vardagshjälte i restaurangform

Isabelle’s Market är ett nystartat restaurangföretag där hälsa, hållbarhet och mat går hand i hand. Mat som dessutom är utsökt, om man ska tro webbsidans kundrespons. Mer ovanligt är att tio procent av vinsten går till FN-förbundets projekt Skolmat.

Berätta om Isabelle’s Market, vad är det ni gör?

Vi gör vegetarisk och vegansk mat, som är hälsosam och närproducerad på ett hållbart sätt. Det hela började i somras då vi småstartade med event som födelsedagar och festivaler. Vår restaurang finns i Stockholmsförorten Kista och vi kommer även finnas på festivalen Way Out West. Längst ner på menyn står det att vi samarbetar med FN-förbundet och att tio procent av inkomsten går till det globala målet ”Ingen hunger” via projektet Skolmat. Vi donerade 10 000 kronor förra halvåret vilket blev 5 000 skolmåltider till skolor i Afar, Etiopien.

Hur kommer det sig att ni valt att stöda just projekt Skolmat?

Vi ville göra något med socialt ansvar och hållbarhet så vi kollade upp några möjliga projekt. I Skolmat handlar det om både mat och utbildning samtidigt, vilket kändes klockrent.

Vilka reaktioner har ni fått av era kunder?

Vi har bara fått positiv respons. Projektet handlar ju om mat, vilket våra kunder kan relatera till, och då vi har projektfoldrar framme och globala målen-pins på våra kläder händer det att folk börjar diskutera. Några kunder har berättat att de swishat pengar utöver det indirekta bidrag som ingår i matpriset.

Till sist, vem är Isabelle?

Isabelle är en god väninna i Göteborg. När vi 2017 skulle ordna en nyårsfest för 80 personer hade vi ingen aning om vad vi skulle göra, men Isabelle sa att vi skulle prova att göra pizza med libabröd, ett orientaliskt tunnbröd. Festen blev en succé med maten som bidragande faktor. Succén har fortsatt och bisysslan blev heltidsjobb för oss, som är finansanalytiker respektive webbdesigner till yrket. Nu har vi fått förfrågningar om att öppna restaurang och catering i New York. Vi vill ge en hommage till vår fina vän, därav namnet.

————-

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer