fbpx
Adrian Sundqvist och Hassan Kasujja har startat Isabelle's Market. Foto: Isabelle's Market
30 april, 2019 / Världshorisont

Isabelle’s Market – vardagshjälte i restaurangform

Isabelle’s Market är ett nystartat restaurangföretag där hälsa, hållbarhet och mat går hand i hand. Mat som dessutom är utsökt, om man ska tro webbsidans kundrespons. Mer ovanligt är att tio procent av vinsten går till FN-förbundets projekt Skolmat.

Berätta om Isabelle’s Market, vad är det ni gör?

Vi gör vegetarisk och vegansk mat, som är hälsosam och närproducerad på ett hållbart sätt. Det hela började i somras då vi småstartade med event som födelsedagar och festivaler. Vår restaurang finns i Stockholmsförorten Kista och vi kommer även finnas på festivalen Way Out West. Längst ner på menyn står det att vi samarbetar med FN-förbundet och att tio procent av inkomsten går till det globala målet ”Ingen hunger” via projektet Skolmat. Vi donerade 10 000 kronor förra halvåret vilket blev 5 000 skolmåltider till skolor i Afar, Etiopien.

Hur kommer det sig att ni valt att stöda just projekt Skolmat?

Vi ville göra något med socialt ansvar och hållbarhet så vi kollade upp några möjliga projekt. I Skolmat handlar det om både mat och utbildning samtidigt, vilket kändes klockrent.

Vilka reaktioner har ni fått av era kunder?

Vi har bara fått positiv respons. Projektet handlar ju om mat, vilket våra kunder kan relatera till, och då vi har projektfoldrar framme och globala målen-pins på våra kläder händer det att folk börjar diskutera. Några kunder har berättat att de swishat pengar utöver det indirekta bidrag som ingår i matpriset.

Till sist, vem är Isabelle?

Isabelle är en god väninna i Göteborg. När vi 2017 skulle ordna en nyårsfest för 80 personer hade vi ingen aning om vad vi skulle göra, men Isabelle sa att vi skulle prova att göra pizza med libabröd, ett orientaliskt tunnbröd. Festen blev en succé med maten som bidragande faktor. Succén har fortsatt och bisysslan blev heltidsjobb för oss, som är finansanalytiker respektive webbdesigner till yrket. Nu har vi fått förfrågningar om att öppna restaurang och catering i New York. Vi vill ge en hommage till vår fina vän, därav namnet.

————-

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer