fbpx
Adrian Sundqvist och Hassan Kasujja har startat Isabelle's Market. Foto: Isabelle's Market
30 april, 2019 / Världshorisont

Isabelle’s Market – vardagshjälte i restaurangform

Isabelle’s Market är ett nystartat restaurangföretag där hälsa, hållbarhet och mat går hand i hand. Mat som dessutom är utsökt, om man ska tro webbsidans kundrespons. Mer ovanligt är att tio procent av vinsten går till FN-förbundets projekt Skolmat.

Berätta om Isabelle’s Market, vad är det ni gör?

Vi gör vegetarisk och vegansk mat, som är hälsosam och närproducerad på ett hållbart sätt. Det hela började i somras då vi småstartade med event som födelsedagar och festivaler. Vår restaurang finns i Stockholmsförorten Kista och vi kommer även finnas på festivalen Way Out West. Längst ner på menyn står det att vi samarbetar med FN-förbundet och att tio procent av inkomsten går till det globala målet ”Ingen hunger” via projektet Skolmat. Vi donerade 10 000 kronor förra halvåret vilket blev 5 000 skolmåltider till skolor i Afar, Etiopien.

Hur kommer det sig att ni valt att stöda just projekt Skolmat?

Vi ville göra något med socialt ansvar och hållbarhet så vi kollade upp några möjliga projekt. I Skolmat handlar det om både mat och utbildning samtidigt, vilket kändes klockrent.

Vilka reaktioner har ni fått av era kunder?

Vi har bara fått positiv respons. Projektet handlar ju om mat, vilket våra kunder kan relatera till, och då vi har projektfoldrar framme och globala målen-pins på våra kläder händer det att folk börjar diskutera. Några kunder har berättat att de swishat pengar utöver det indirekta bidrag som ingår i matpriset.

Till sist, vem är Isabelle?

Isabelle är en god väninna i Göteborg. När vi 2017 skulle ordna en nyårsfest för 80 personer hade vi ingen aning om vad vi skulle göra, men Isabelle sa att vi skulle prova att göra pizza med libabröd, ett orientaliskt tunnbröd. Festen blev en succé med maten som bidragande faktor. Succén har fortsatt och bisysslan blev heltidsjobb för oss, som är finansanalytiker respektive webbdesigner till yrket. Nu har vi fått förfrågningar om att öppna restaurang och catering i New York. Vi vill ge en hommage till vår fina vän, därav namnet.

————-

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer