fbpx
Adrian Sundqvist och Hassan Kasujja har startat Isabelle's Market. Foto: Isabelle's Market
30 april, 2019 / Världshorisont

Isabelle’s Market – vardagshjälte i restaurangform

Isabelle’s Market är ett nystartat restaurangföretag där hälsa, hållbarhet och mat går hand i hand. Mat som dessutom är utsökt, om man ska tro webbsidans kundrespons. Mer ovanligt är att tio procent av vinsten går till FN-förbundets projekt Skolmat.

Berätta om Isabelle’s Market, vad är det ni gör?

Vi gör vegetarisk och vegansk mat, som är hälsosam och närproducerad på ett hållbart sätt. Det hela började i somras då vi småstartade med event som födelsedagar och festivaler. Vår restaurang finns i Stockholmsförorten Kista och vi kommer även finnas på festivalen Way Out West. Längst ner på menyn står det att vi samarbetar med FN-förbundet och att tio procent av inkomsten går till det globala målet ”Ingen hunger” via projektet Skolmat. Vi donerade 10 000 kronor förra halvåret vilket blev 5 000 skolmåltider till skolor i Afar, Etiopien.

Hur kommer det sig att ni valt att stöda just projekt Skolmat?

Vi ville göra något med socialt ansvar och hållbarhet så vi kollade upp några möjliga projekt. I Skolmat handlar det om både mat och utbildning samtidigt, vilket kändes klockrent.

Vilka reaktioner har ni fått av era kunder?

Vi har bara fått positiv respons. Projektet handlar ju om mat, vilket våra kunder kan relatera till, och då vi har projektfoldrar framme och globala målen-pins på våra kläder händer det att folk börjar diskutera. Några kunder har berättat att de swishat pengar utöver det indirekta bidrag som ingår i matpriset.

Till sist, vem är Isabelle?

Isabelle är en god väninna i Göteborg. När vi 2017 skulle ordna en nyårsfest för 80 personer hade vi ingen aning om vad vi skulle göra, men Isabelle sa att vi skulle prova att göra pizza med libabröd, ett orientaliskt tunnbröd. Festen blev en succé med maten som bidragande faktor. Succén har fortsatt och bisysslan blev heltidsjobb för oss, som är finansanalytiker respektive webbdesigner till yrket. Nu har vi fått förfrågningar om att öppna restaurang och catering i New York. Vi vill ge en hommage till vår fina vän, därav namnet.

————-

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer