Adrian Sundqvist och Hassan Kasujja har startat Isabelle's Market. Foto: Isabelle's Market

Isabelle’s Market är ett nystartat restaurangföretag där hälsa, hållbarhet och mat går hand i hand. Mat som dessutom är utsökt, om man ska tro webbsidans kundrespons. Mer ovanligt är att tio procent av vinsten går till FN-förbundets projekt Skolmat.

Berätta om Isabelle’s Market, vad är det ni gör?

Vi gör vegetarisk och vegansk mat, som är hälsosam och närproducerad på ett hållbart sätt. Det hela började i somras då vi småstartade med event som födelsedagar och festivaler. Vår restaurang finns i Stockholmsförorten Kista och vi kommer även finnas på festivalen Way Out West. Längst ner på menyn står det att vi samarbetar med FN-förbundet och att tio procent av inkomsten går till det globala målet ”Ingen hunger” via projektet Skolmat. Vi donerade 10 000 kronor förra halvåret vilket blev 5 000 skolmåltider till skolor i Afar, Etiopien.

Hur kommer det sig att ni valt att stöda just projekt Skolmat?

Vi ville göra något med socialt ansvar och hållbarhet så vi kollade upp några möjliga projekt. I Skolmat handlar det om både mat och utbildning samtidigt, vilket kändes klockrent.

Vilka reaktioner har ni fått av era kunder?

Vi har bara fått positiv respons. Projektet handlar ju om mat, vilket våra kunder kan relatera till, och då vi har projektfoldrar framme och globala målen-pins på våra kläder händer det att folk börjar diskutera. Några kunder har berättat att de swishat pengar utöver det indirekta bidrag som ingår i matpriset.

Till sist, vem är Isabelle?

Isabelle är en god väninna i Göteborg. När vi 2017 skulle ordna en nyårsfest för 80 personer hade vi ingen aning om vad vi skulle göra, men Isabelle sa att vi skulle prova att göra pizza med libabröd, ett orientaliskt tunnbröd. Festen blev en succé med maten som bidragande faktor. Succén har fortsatt och bisysslan blev heltidsjobb för oss, som är finansanalytiker respektive webbdesigner till yrket. Nu har vi fått förfrågningar om att öppna restaurang och catering i New York. Vi vill ge en hommage till vår fina vän, därav namnet.

————-

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

07 november, 2022 / Blogg

Förra veckan var vi på besök i Albanien och deras FN-förbund. Det grundades 2016 men är redan en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Läs mer

FN-skola firar 15 år

30 oktober, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Certifieringen stärker gymnasieskolors engagemang för globala frågor och nio skolor som har varit med sedan starten 2007 kan nu fira jubileum.

Läs mer

Skarp kritik mot Iran i brev till ambassadör

27 oktober, 2022 / Nyheter

I ett öppet brev till Irans ambassadör i Sverige fördömer Svenska FN-förbundet våldet mot demonstranter och kräver en oberoende utredning av Mahsa Aminis död.

Läs mer