Grupparbete och livliga diskussioner i UNAT, Tanzanias FN-förbund. Foto: UNA Tanzania/CJPhotography
30 mars, 2023 / Världshorisont

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt. 

Att vara kvinna i Tanzania kan vara utmanande. Många kvinnor vittnar om att de har lägre utbildning, lägre inkomster och mindre makt att besluta över sina egna liv jämfört med män. Bristande jämställdhet medför även ökad risk för könsbaserat våld. 40 procent av kvinnorna i Tanzania har någon gång utsatts för fysiskt våld och 20 procent utsätts för fysiskt våld årligen, visar undersökningar. 

En av de samhällsaktörer som arbetar för att möta de utmaningar som flickor och kvinnor står inför är Tanzanias FN-förbund, UNAT (United Nations Association of Tanzania). För att stärka ekonomiska självständighet och egenmakt bedriver UNAT bland annat informationskampanjer. Ett exempel är en kampanj som syftar till att öka unga kvinnors kunskap om möjligheten att söka lån från de lokala myndigheterna för att kunna starta egna företag.  

– Kvinnors ekonomiska självständighet är viktig för att lindra fattigdom och motverka könsbaserat våld. Därför sammankopplar vi kvinnliga företagsgrupper med kommunernas 10-procentslån* så att kvinnorna kan etablera egna företag, säger Ummilkher Yassin Said, kommunikatör och sakkunnig på UNAT.  

Engagerar ungdomar

Att sprida information om hur kvinnor kan stärka sin egenmakt genomsyrar även flera andra av UNAT:s aktiviteter, däribland de som handlar om att engagera ungdomar i frågor som rör de globala målen. 

Bilden visar Happy Malunde, en 20-årig tandläkarstudent från Muhimbili University of Health and Allied Sciences.
Happy Malunde.

En av ungdomarna är Happy Malunde, en 20-årig tandläkarstudent från Muhimbili University of Health and Allied Sciences. Hon började engagera sig i UNAT:s aktiviteter 2020 och tycker att det är väldigt givande och lärorikt.  

– FN-förbundet har stort inflytande i Tanzania och är bra på att engagera ungdomar i frågor som rör samhällsutveckling. Tack vare FN-förbundet har jag lärt mig mer om de globala målen och hur jag i min tur kan informera och utbilda mitt samhälle för att skapa förändring, säger hon.  

Happy hörde först talas om FN-förbundet genom dess ungdomssektion som arrangerar debatter och informationsmöten på universitet. Hon tyckte att UNAT:s aktiviteter lät intressanta då hon så länge hon kan minnas har velat arbeta med mänskliga rättigheter. 

– Vissa ungdomar är intresserade av dataspel, skönhet eller kläder. Jag är intresserad av mänskliga rättigheter, det är inte svårare än så. Men själva arbetet är svårt för vi har många utmaningar gällande mänskliga rättigheter i Tanzania, säger Happy.  

God hälsa grundläggande

Hennes engagemang grundar sig i de globala målen då hon menar att de utmaningar som flickor och kvinnor möter inte endast är kopplade till jämställdhetsmålet (mål fem) utan även till de andra 16 målen. 

– Mål nummer tre, god hälsa och välbefinnande, är för mig ett av de viktigaste målen. Utan god hälsa kan inte flickor och kvinnor inte gå i skolan eller jobba, säger Happy.  

Hon är övertygad om att kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter behöver prioriteras. Att flickor och kvinnor får utbildning är också grundläggande, menar hon, eftersom det är en förutsättning för att skapa hållbara förändringar och öka kvinnors egenmakt. 

Happy önskar särskilt att fler ungdomar engagerar sig i arbetet för att få färre flickor att gifta sig och skaffa barn i tidig ålder. Frågan är utmanande då 31 procent av kvinnorna i Tanzania gifter sig innan sin 18-årsdag. 

– Hade jag idag kunnat ändra på en sak så hade jag förhindrat att 14-åringar gifter sig och skaffar barn. När flickor gifter sig så unga blir de oftare utsatta för könsbaserat våld och de får väldigt liten makt över sina liv, säger Happy.  

I en civilsamhällesrapport som granskar statusen för de globala målen i Tanzania framkommer att gifta flickor och kvinnor har mindre beslutande makt över sin egen hälsa. Tystnadskultur kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter förhindrar kunskapsspridning och det gör att flickor och kvinnor inte vet hur de ska skydda sig mot graviditet eller upplever att de kan bestämma om kondom ska användas eller inte. Detta bidrar till att graviditet bland unga ökar. 27 procent av flickorna i åldern 15-19 år har genomlevt minst en graviditet och andelen ökar för varje år. Rapporten visar att man genom att bryta tystnadskulturen och nå ut till utsatta grupper kan öka kvinnors egenmakt och förhindra oönskade graviditeter och tidiga äktenskap. 

Kvinnlig könsstympning

En annan utmaning i Tanzania som Happy lyfter är kvinnlig könsstympning. Förekomsten av denna skadliga sedvänja har minskat sedan 90-talet även om ingreppet fortfarande görs. Kvinnlig könsstympning är vanligare på landsbygden där det uppskattas att 13 procent av kvinnorna är stympade jämfört med 5 procent i städerna. Seden är förknippad med kontroll över kvinnans sexualitet och därför kopplad till bristande jämställdhet. 

– Vi unga kvinnor som har kunskap om våra rättigheter vet att vi kan balansera skola, vänner och vår sexualitet. Vi har makt över våra egna kroppar. Fler kvinnor i Tanzania behöver den kunskapen och egenmakten, säger Happy.   

Genom UNAT:s aktiviteter får allt fler unga kvinnor som Happy kunskaper om flickors och kvinnors rättigheter och om hur man själv kan sprida kunskapen till andra. Resultatet blir en positiv spiral som ökar kvinnors egenmakt och skapar hållbar förändring.  

– Min dröm är att en dag vara en ledare som skapar förändring och utveckling för mitt land. Jag vill öka hälsan och jämställdheten i landet och förhindra klimatförändringar, säger Happy.  

Malin Håkansson
Praktikant på FN-förbundet i Tanzania under hösten 2022

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 1/2023).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer