fbpx
Fiona Sjöberg praktiserade på den svenska FN-representationen i New York under våren 2023. Foto: Hanna Klang
27 oktober, 2023 / Världshorisont

Hallå där, Fiona Sjöberg!

Fiona Sjöberg praktiserade på den svenska FN-representationen i New York under våren 2023.

Hur gick det till när du fick praktikplats på FN-reppen? 

Vägen till min drömpraktik på FN-representationen gick genom min masterutbildning i globala studier där det ingår en kurs i arbetspraktik. Jag var särskilt intresserad av Utrikesdepartementet så via UD:s webbplats startade jag en prenumeration på lediga praktikplatser. Jag skickade in min ansökan enligt anvisning under hösten. Jag blev kallad till en intervju som genomfördes via Zoom, därefter gjorde jag ett skrivprov och ett par dagar senare fick jag det glädjande beskedet. Själva rekryteringsprocessen gick snabbt, men där och då var det en evighetslång vecka, kantad av såväl hopplöshet som hoppfullhet. 
 
Vilken studiebakgrund har du? 

Jag har en kandidatexamen i globala studier och läser nu masterprogrammet i globala studier, båda på Göteborgs universitet. 
 
Vilken del av representationen praktiserade du på? 

Jag var på avdelningen för hållbar fred, inom fokusområdena Mellanöstern, Nordafrika samt digitaliseringsfrågor inom FN-processen Global Digital Compact. 
 
Vad har dina arbetsuppgifter bestått i? 

FN-representationen var generös med vad vi praktikanter fick testa på under terminen. Ingen dag var den andra lik. Till stor del bestod mina arbetsuppgifter av att bevaka möten i säkerhetsrådet och på EU-delegationen och rapportera om dessa till berörda enheter på UD. Ofta gick jag på flera möten om dagen. Miljön var enormt dynamisk och varje dag gav en spännande inblick i världens aktualiteter och det globala maktpolitiska spelet. 
 
Hur har terminen varit? 

Otroligt lärorik! Jag förundras över hur mycket jag lärde mig på så kort tid, om FN-systemet, svensk utrikespolitik och om mig själv. Samtidigt var det utmanande då man även varje dag konfronterades med de många tuffa globala utmaningar vi står inför. 
 
Vad tänker du om Sveriges roll i FN efter den här terminen i New York?

Jag har fått ny förståelse för hur mycket som Sverige faktiskt gör inom FN. Jag rekommenderar alla som är nyfikna att följa @SwedenUN på X (Twitter)! 
 
Vilka tips har du till andra unga svenskar som är intresserade av att hitta en liknande praktikplats? 

Dubbel- och trippelkolla din ansökan språkligt innan du skickar in, vid hög konkurrens kan detaljer bli avgörande. Förmedla i din ansökan varför du vill praktisera på den specifika arbetsplatsen och vad du hoppas kunna lära dig som är relevant för dig och dina framtida mål samt vad du skulle kunna bidra med som vore värdefullt. Har du läst en kurs som visar på ditt intresse? Har du ideellt engagemang eller tidigare arbetserfarenheter som passar i sammanhanget? För praktik i FN-miljö tror jag att du med fördel även bör lyfta utlandsstudier, resor och språkkunskaper. 
 
Något du vill tillägga i sammanhanget? 

Ge inte upp! Under min kandidatutbildning sökte jag praktikplats på UD men lyckades då inte nå hela vägen. Jag tog tillvara på de lärdomar jag gjorde då och sökte igen under min master – då lyckades jag. En praktik på en enhet vid UD ger en värdefull inblick i arbetet inom utrikesförvaltningen och jag rekommenderar alla som är intresserade av internationella frågor att söka söka söka! 

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 3/2023).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer