fbpx
Koll & kommentar
Fiona Sjöberg praktiserade på den svenska FN-representationen i New York under våren 2023. Foto: Hanna Klang
27 oktober, 2023 / Världshorisont

Hallå där, Fiona Sjöberg!

Fiona Sjöberg praktiserade på den svenska FN-representationen i New York under våren 2023.

Hur gick det till när du fick praktikplats på FN-reppen? 

Vägen till min drömpraktik på FN-representationen gick genom min masterutbildning i globala studier där det ingår en kurs i arbetspraktik. Jag var särskilt intresserad av Utrikesdepartementet så via UD:s webbplats startade jag en prenumeration på lediga praktikplatser. Jag skickade in min ansökan enligt anvisning under hösten. Jag blev kallad till en intervju som genomfördes via Zoom, därefter gjorde jag ett skrivprov och ett par dagar senare fick jag det glädjande beskedet. Själva rekryteringsprocessen gick snabbt, men där och då var det en evighetslång vecka, kantad av såväl hopplöshet som hoppfullhet. 
 
Vilken studiebakgrund har du? 

Jag har en kandidatexamen i globala studier och läser nu masterprogrammet i globala studier, båda på Göteborgs universitet. 
 
Vilken del av representationen praktiserade du på? 

Jag var på avdelningen för hållbar fred, inom fokusområdena Mellanöstern, Nordafrika samt digitaliseringsfrågor inom FN-processen Global Digital Compact. 
 
Vad har dina arbetsuppgifter bestått i? 

FN-representationen var generös med vad vi praktikanter fick testa på under terminen. Ingen dag var den andra lik. Till stor del bestod mina arbetsuppgifter av att bevaka möten i säkerhetsrådet och på EU-delegationen och rapportera om dessa till berörda enheter på UD. Ofta gick jag på flera möten om dagen. Miljön var enormt dynamisk och varje dag gav en spännande inblick i världens aktualiteter och det globala maktpolitiska spelet. 
 
Hur har terminen varit? 

Otroligt lärorik! Jag förundras över hur mycket jag lärde mig på så kort tid, om FN-systemet, svensk utrikespolitik och om mig själv. Samtidigt var det utmanande då man även varje dag konfronterades med de många tuffa globala utmaningar vi står inför. 
 
Vad tänker du om Sveriges roll i FN efter den här terminen i New York?

Jag har fått ny förståelse för hur mycket som Sverige faktiskt gör inom FN. Jag rekommenderar alla som är nyfikna att följa @SwedenUN på X (Twitter)! 
 
Vilka tips har du till andra unga svenskar som är intresserade av att hitta en liknande praktikplats? 

Dubbel- och trippelkolla din ansökan språkligt innan du skickar in, vid hög konkurrens kan detaljer bli avgörande. Förmedla i din ansökan varför du vill praktisera på den specifika arbetsplatsen och vad du hoppas kunna lära dig som är relevant för dig och dina framtida mål samt vad du skulle kunna bidra med som vore värdefullt. Har du läst en kurs som visar på ditt intresse? Har du ideellt engagemang eller tidigare arbetserfarenheter som passar i sammanhanget? För praktik i FN-miljö tror jag att du med fördel även bör lyfta utlandsstudier, resor och språkkunskaper. 
 
Något du vill tillägga i sammanhanget? 

Ge inte upp! Under min kandidatutbildning sökte jag praktikplats på UD men lyckades då inte nå hela vägen. Jag tog tillvara på de lärdomar jag gjorde då och sökte igen under min master – då lyckades jag. En praktik på en enhet vid UD ger en värdefull inblick i arbetet inom utrikesförvaltningen och jag rekommenderar alla som är intresserade av internationella frågor att söka söka söka! 

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 3/2023).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer