fbpx
Fiona Sjöberg praktiserade på den svenska FN-representationen i New York under våren 2023. Foto: Hanna Klang
27 oktober, 2023 / Världshorisont

Hallå där, Fiona Sjöberg!

Fiona Sjöberg praktiserade på den svenska FN-representationen i New York under våren 2023.

Hur gick det till när du fick praktikplats på FN-reppen? 

Vägen till min drömpraktik på FN-representationen gick genom min masterutbildning i globala studier där det ingår en kurs i arbetspraktik. Jag var särskilt intresserad av Utrikesdepartementet så via UD:s webbplats startade jag en prenumeration på lediga praktikplatser. Jag skickade in min ansökan enligt anvisning under hösten. Jag blev kallad till en intervju som genomfördes via Zoom, därefter gjorde jag ett skrivprov och ett par dagar senare fick jag det glädjande beskedet. Själva rekryteringsprocessen gick snabbt, men där och då var det en evighetslång vecka, kantad av såväl hopplöshet som hoppfullhet. 
 
Vilken studiebakgrund har du? 

Jag har en kandidatexamen i globala studier och läser nu masterprogrammet i globala studier, båda på Göteborgs universitet. 
 
Vilken del av representationen praktiserade du på? 

Jag var på avdelningen för hållbar fred, inom fokusområdena Mellanöstern, Nordafrika samt digitaliseringsfrågor inom FN-processen Global Digital Compact. 
 
Vad har dina arbetsuppgifter bestått i? 

FN-representationen var generös med vad vi praktikanter fick testa på under terminen. Ingen dag var den andra lik. Till stor del bestod mina arbetsuppgifter av att bevaka möten i säkerhetsrådet och på EU-delegationen och rapportera om dessa till berörda enheter på UD. Ofta gick jag på flera möten om dagen. Miljön var enormt dynamisk och varje dag gav en spännande inblick i världens aktualiteter och det globala maktpolitiska spelet. 
 
Hur har terminen varit? 

Otroligt lärorik! Jag förundras över hur mycket jag lärde mig på så kort tid, om FN-systemet, svensk utrikespolitik och om mig själv. Samtidigt var det utmanande då man även varje dag konfronterades med de många tuffa globala utmaningar vi står inför. 
 
Vad tänker du om Sveriges roll i FN efter den här terminen i New York?

Jag har fått ny förståelse för hur mycket som Sverige faktiskt gör inom FN. Jag rekommenderar alla som är nyfikna att följa @SwedenUN på X (Twitter)! 
 
Vilka tips har du till andra unga svenskar som är intresserade av att hitta en liknande praktikplats? 

Dubbel- och trippelkolla din ansökan språkligt innan du skickar in, vid hög konkurrens kan detaljer bli avgörande. Förmedla i din ansökan varför du vill praktisera på den specifika arbetsplatsen och vad du hoppas kunna lära dig som är relevant för dig och dina framtida mål samt vad du skulle kunna bidra med som vore värdefullt. Har du läst en kurs som visar på ditt intresse? Har du ideellt engagemang eller tidigare arbetserfarenheter som passar i sammanhanget? För praktik i FN-miljö tror jag att du med fördel även bör lyfta utlandsstudier, resor och språkkunskaper. 
 
Något du vill tillägga i sammanhanget? 

Ge inte upp! Under min kandidatutbildning sökte jag praktikplats på UD men lyckades då inte nå hela vägen. Jag tog tillvara på de lärdomar jag gjorde då och sökte igen under min master – då lyckades jag. En praktik på en enhet vid UD ger en värdefull inblick i arbetet inom utrikesförvaltningen och jag rekommenderar alla som är intresserade av internationella frågor att söka söka söka! 

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 3/2023).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer