Att få fler länder att ansluta sig till ICC är enligt Frederika Schweighoferova, chef för folkrätts- och MR-program på organisationen Parlamentarians for global action (PGA), en av organisationens viktigaste uppgifter. Foto: Pekka Johansson
5 december, 2024 / Nyheter

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.


ICC styrs ytterst av dess parter som utgörs av de stater som har anslutit sig till Romstadgan. Dessa länder möts varje år vid ett så kallat statspartsmöte som beslutar om verksamhet och budget. Vid mötet väljs också en ordförande på tre år. Denna ordförande är sedan statspartsmötet 2023 den finska ambassadören Päivi Kaukoranta som också är chef för säkerhetsmyndigheten vid det finska utrikesdepartementet.

SEMINARIUM OM FOLKRÄTT

På temat folkrätt, mänskliga rättigheter och de internationella domstolarna bjöd Svenska FN-förbundet in Päivi
Kaukoranta att diskutera läget i ICC tillsammans med svenska riksdagsledamöter. Tidpunkten för mötet sammanföll med täta rapporter om misstänkta krigsbrott i Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina och kriget mellan Hamas och Israel som båda har drabbat civilbefolkningen hårt. Tillsammans med Pål Wrange, folkrättsprofessor vid Stockholms universitet, diskuterade hon aktuella frågor och utmaningar för domstolen med ett tiotal ledamöter från framför allt Utrikesutskottet.
Svenska FN-förbundet startade för ett tiotal år sedan ett samarbete med riksdagsledamöter för att öka kunskapen om och intresset för FN-frågor bland våra folkvalda. Under flera år stod dels flickors rättigheter, dels de globala målen i centrum för FN-nätverket i riksdagen, som samarbetet kom att kallas. Efter det senaste valet sammankallas FN nätverket avledamöterna Katarina Tolgfors (M) och Alexandra Völker (S).

PARLAMENTARIKERORGANISATION

En flitigt återkommande gäst i riksdagens FN-nätverk är M-ledamoten Margareta Cederfeldt. Hon har tidigare varit ordförande i den internationella organisationen Parlamentarians for global action (PGA), vilket i svensk översättning blir ”Parlamentariker för global handling”. Organisationen har sitt huvudkontor i New York och en filial i Haag i Nederländerna. PGA har bland annat samordnat arbetet mellan folkvalda i syfte att få fler länder att ansluta sig till Internationella brottmålsdomstolen. I samband med sommarens ICC-möte i Haag kunde FN-förbundet med stöd av Margareta Cederfeldt boka ett möte med Frederika Schweighoferova som är chef för PGA:s folkrätts- och MR-program samt ansvarig för frågor som rör Internationella brottmålsdomstolen. Samtalet med Schweighoferova ägde rum i brottmålsdomstolens lokaler.
Vilka är PGA:s viktigaste uppgifter gällande ICC?
– Det handlar för vår del om att få länder att ansluta sig till och ratificera Romstadgan, utbildningsinsatser och att ge rättsligt och politiskt stöd, säger Frederika Schweighoferova.
PGA, som huserar i centrala Haag, driver kampanj för universalitet och effektivitet i domstolens arbete. Det innebär att man vill att alla länder ska ansluta sig och att domstolen ska ha bred jurisdiktion, alltså rätt att döma. Man pekar också på att folkvalda kan påskynda nationella processer i närmandet till ICC. PGA ser sig gärna som den globala parlamentariska mötesplatsen för domstolen. Som samlingsplats för parlamentariker från hela världen har den fog för det.
Under Rysslands olagliga, fullskaliga och oprovocerade invasion i Ukraina har över 100 000 misstänkta krigsbrott registrerats och landets rättsväsende behöver akut stöd. Frågan som många ställer sig är om Ukraina blir en del av ICC inom överskådlig tid.
– Jag hoppas att Ukraina går med snart, svarar Frederika Schweighoferova och berättar att PGA fick besök av ukrainska parlamentsledamöter i februari i år.
Schweighoferova glädjer sig åt att Armenien nyligen anslöt sig till domstolen. Under sommaren har man haft besök av delegationer från Somalia och Surinam. Andra länder, exempelvis i Mellanöstern och Nordafrika, är mer problematiska. De utsätts också för påtryckningar från andra länder att inte gå med, förklarar hon.

OPINIONSBILDAR

Med över 1 300 lagstiftare i 140 parlament har PGA förutsättningar att mobilisera och opinionsbilda för stark uppslutning kring Internationella brottmålsdomstolen. Dessa möts årligen i en så kallad konsultativ parlamentarikerförsamling. I år äger mötet rum i Pakistan i slutet av oktober.
Vid sidan av sitt chefskap hos PGA är Frederika Schweighoferova, som kommer från Slovenien, medlem i styrgruppen
för koalitionen för ICC. Också i denna egenskap drar hon sitt strå till stacken i arbetet för starkare stöd för domstolen.
Pekka Johansson

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer