fbpx
Att få fler länder att ansluta sig till ICC är enligt Frederika Schweighoferova, chef för folkrätts- och MR-program på organisationen Parlamentarians for global action (PGA), en av organisationens viktigaste uppgifter. Foto: Pekka Johansson
5 december, 2024 / Nyheter

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.


ICC styrs ytterst av dess parter som utgörs av de stater som har anslutit sig till Romstadgan. Dessa länder möts varje år vid ett så kallat statspartsmöte som beslutar om verksamhet och budget. Vid mötet väljs också en ordförande på tre år. Denna ordförande är sedan statspartsmötet 2023 den finska ambassadören Päivi Kaukoranta som också är chef för säkerhetsmyndigheten vid det finska utrikesdepartementet.

SEMINARIUM OM FOLKRÄTT

På temat folkrätt, mänskliga rättigheter och de internationella domstolarna bjöd Svenska FN-förbundet in Päivi
Kaukoranta att diskutera läget i ICC tillsammans med svenska riksdagsledamöter. Tidpunkten för mötet sammanföll med täta rapporter om misstänkta krigsbrott i Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina och kriget mellan Hamas och Israel som båda har drabbat civilbefolkningen hårt. Tillsammans med Pål Wrange, folkrättsprofessor vid Stockholms universitet, diskuterade hon aktuella frågor och utmaningar för domstolen med ett tiotal ledamöter från framför allt Utrikesutskottet.
Svenska FN-förbundet startade för ett tiotal år sedan ett samarbete med riksdagsledamöter för att öka kunskapen om och intresset för FN-frågor bland våra folkvalda. Under flera år stod dels flickors rättigheter, dels de globala målen i centrum för FN-nätverket i riksdagen, som samarbetet kom att kallas. Efter det senaste valet sammankallas FN nätverket avledamöterna Katarina Tolgfors (M) och Alexandra Völker (S).

PARLAMENTARIKERORGANISATION

En flitigt återkommande gäst i riksdagens FN-nätverk är M-ledamoten Margareta Cederfeldt. Hon har tidigare varit ordförande i den internationella organisationen Parlamentarians for global action (PGA), vilket i svensk översättning blir ”Parlamentariker för global handling”. Organisationen har sitt huvudkontor i New York och en filial i Haag i Nederländerna. PGA har bland annat samordnat arbetet mellan folkvalda i syfte att få fler länder att ansluta sig till Internationella brottmålsdomstolen. I samband med sommarens ICC-möte i Haag kunde FN-förbundet med stöd av Margareta Cederfeldt boka ett möte med Frederika Schweighoferova som är chef för PGA:s folkrätts- och MR-program samt ansvarig för frågor som rör Internationella brottmålsdomstolen. Samtalet med Schweighoferova ägde rum i brottmålsdomstolens lokaler.
Vilka är PGA:s viktigaste uppgifter gällande ICC?
– Det handlar för vår del om att få länder att ansluta sig till och ratificera Romstadgan, utbildningsinsatser och att ge rättsligt och politiskt stöd, säger Frederika Schweighoferova.
PGA, som huserar i centrala Haag, driver kampanj för universalitet och effektivitet i domstolens arbete. Det innebär att man vill att alla länder ska ansluta sig och att domstolen ska ha bred jurisdiktion, alltså rätt att döma. Man pekar också på att folkvalda kan påskynda nationella processer i närmandet till ICC. PGA ser sig gärna som den globala parlamentariska mötesplatsen för domstolen. Som samlingsplats för parlamentariker från hela världen har den fog för det.
Under Rysslands olagliga, fullskaliga och oprovocerade invasion i Ukraina har över 100 000 misstänkta krigsbrott registrerats och landets rättsväsende behöver akut stöd. Frågan som många ställer sig är om Ukraina blir en del av ICC inom överskådlig tid.
– Jag hoppas att Ukraina går med snart, svarar Frederika Schweighoferova och berättar att PGA fick besök av ukrainska parlamentsledamöter i februari i år.
Schweighoferova glädjer sig åt att Armenien nyligen anslöt sig till domstolen. Under sommaren har man haft besök av delegationer från Somalia och Surinam. Andra länder, exempelvis i Mellanöstern och Nordafrika, är mer problematiska. De utsätts också för påtryckningar från andra länder att inte gå med, förklarar hon.

OPINIONSBILDAR

Med över 1 300 lagstiftare i 140 parlament har PGA förutsättningar att mobilisera och opinionsbilda för stark uppslutning kring Internationella brottmålsdomstolen. Dessa möts årligen i en så kallad konsultativ parlamentarikerförsamling. I år äger mötet rum i Pakistan i slutet av oktober.
Vid sidan av sitt chefskap hos PGA är Frederika Schweighoferova, som kommer från Slovenien, medlem i styrgruppen
för koalitionen för ICC. Också i denna egenskap drar hon sitt strå till stacken i arbetet för starkare stöd för domstolen.
Pekka Johansson

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer