fbpx
Foto: Malin Håkansson
14 december, 2022 / Världshorisont

FN-förbundets internationella program: Unga driver förändring 

Genom samarbete med FN-förbund runt om i världen bidrar Svenska FN-förbundet till demokratisk utveckling globalt. Systerförbunden i Armenien, Georgien och Tanzania satsar på unga som förändringsaktörer i sina länder. 

Världen har nått ett nytt bottenresultat i demokratiutveckling och idag lever mindre än hälften av jordens befolkning i en demokrati. Mot bakgrund av denna verklighet blir internationellt samarbete för att stödja människor som kräver sina demokratiska och mänskliga rättigheter än viktigare. 

Ett exempel på sådant arbete är Svenska FN-förbundets samarbete med systerförbund i andra länder. 

– Vi lever i en global värld där händelser i ett av världens hörn kan få vidsträckta konsekvenser. Globala problem, såsom klimatförändringar, kräver globalt samarbete. Därför samverkar Svenska FN-förbundet med andra FN-förbund. Vi skapar medvetenhet om världsomspännande utmaningar och reflekterar tillsammans över hur vi kan arbeta för demokratiska lösningar, säger Mikaela Engwall, programansvarig på Svenska FN-förbundets internationella program. 

Förändringsaktörer

En viktig del av samarbetet mellan Svenska FN-förbundet och FN-förbunden i Armenien, Georgien och Tanzania handlar om att engagera ungdomar och ge dem verktyg för att delta i demokratiska processer. 

– Ungdomarna blir förändringsaktörer i sina och andras liv, säger Mikaela Engwall. 

Med svenskt bistånd förmedlat via Svenska FN-förbundet driver systerförbunden projekt som medvetandegör unga om deras mänskliga rättigheter. Ungdomarna får sedan verktyg och stöd för att bedriva påverkansarbete genom informationsspridning eller direkt dialog med beslutsfattare. Målet kan till exempel vara att öka insatserna för hållbar utveckling eller jämställdhet i lokalsamhället. 

– Resultatet blir dubbelt positivt. Ungdomar får lära sig om vikten av samhällsengagemang samtidigt som beslutsfattare förstår vikten av att inkludera ungdomar.   

Armeniens och Georgiens FN-förbund arbetar på landsbygden i dessa två länder där tillgången till utbildning och arbete är begränsad. I Armenien utbildas unga i projektarbete, forskningsmetoder och lokala myndighetsstrukturer för att därefter kunna samarbeta med beslutsfattare i genomförandet av olika samhällsinsatser. Exempel på projekt som letts av ungdomsgrupperna är informationskampanjer om klimatförändringarna i kombination med trädplantering och skräpplockning.  

Det georgiska FN-förbundet driver konceptet ”Traveling University” som bland annat utbildar unga på landsbygden om kopplingarna mellan georgisk historia, demokrati och mänskliga rättigheter. På detta sätt motarbetas synen på demokrati som ett västerländskt koncept och demokrati presenteras i stället som en del av den georgiska identiteten.  

För folkets talan

FN-förbundet i Tanzania leder ett nätverk av 300 civilsamhällesorganisationer som följer upp och utvärderar regeringens genomförande av Agenda 2030 regionalt och nationellt. Nätverket ser till att kvinnors, barns, ungdomars och funktionshindrades marginaliserade röster hörs. 

Mikaela Engwall understryker civilsamhällets viktiga roll när det gäller att föra folkets talan i en demokrati. 

– Ungdomars deltagande i samhällsutmaningar och lösningar skapar en dominoeffekt av ökat engagemang då deras kunskap sprids vidare till såväl unga som äldre. Genom vårt internationella samarbete skapas en motkraft mot civilsamhällets minskande utrymme, som leds av ungdomar i Armenien, Georgien och Tanzania, säger hon. 

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4/2022).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer