Fatma Moh`d Salim och Asha Rashid Mohammed med sina favoriter av de globala målen.
28 november, 2019 / Världshorisont

”Det handlar om att få alla att tänka mer långsiktigt”

Fatma Moh`d Salim och Asha Rashid Mohammed är båda lärare på ön Pemba norr om Zanzibar utanför Tanzanias kust. Både Fatma och Asha undervisar barn i åldern 7 till 14 år på Kengeja Secondary School och är starkt engagerade för bland annat jämställdhet och miljöfrågor i sitt lokala samhälle.

Sedan 2016 är Fatma och Asha två av 40 representanter från lokalsamhället som genom FN-förbundet i Tanzania, med stöd av FN-förbundet i Sverige, utbildats i hållbar utveckling och mänskliga rättigheter. Ett intensivt arbete för jämställdhet och kvinnors deltagande i beslutsprocesser har sedan dess pågått parallellt med arbetet för ett klimatanpassat och hållbart samhälle. Tillsammans har gruppen tagit många nya initiativ för en positiv samhällsutveckling.

Projekt mot klimatförändringar

I samhället Kengeja, där Asha och Fatma bor, har lokalbefolkningen bl a organiserat sig i ett projekt för att öka sin motståndskraftighet mot klimatförändringar. Konsekvenserna av klimatförändringarna är på flera sätt märkbara på ön där extremare väder och stigande havsnivå påverkat miljön och befolkningen negativt. Ett exempel med förödande konsekvenser är att saltvatten trängt in från havet vilket har gjort att områden som befolkningen tidigare använt för odling har förstörts.   

Ett problem som gruppen identifierade var skövling av de viktiga träd som dels förhindrar jorderosion och dels stoppar saltvattnet från att tränga in till den brukbara jorden. Representanter för gruppen har sedan dess drivit på och krävt lagstiftning om förbud mot avverkning av mangroveskog, med goda resultat.    

– De nya reglerna som skyddar miljön är ett stort steg framåt för ett bättre Kengeja, säger Asha.

Samtidigt behövs det insatser som på sikt förändrar en del av lokalbefolkningens vanor. Vad de som lärare kan göra för att driva på utvecklingen i rätt riktning är en fråga som Fatma och Asha har tagit sig an på största allvar – men också med en outtröttlig entusiasm. Nu sprider de sin kunskap vidare till barn och ungdomar och har sedan början av 2018 startat upp miljöklubbar på flera skolor.

– Genom miljöklubbarna har vi fått ett sammanhang där eleverna kan lära sig om hur vi tar hand om miljön men också bli medvetna om sitt eget ansvar, berättar Fatma.

– Alla måste hjälpas åt: unga, gamla, tjejer och killar. För mig handlar det om att få andra lärare, mina elever och deras föräldrar att tänka mer långsiktigt. På så sätt vill jag bidra till att samtida och framtida generationer kan leva hälsosamma liv på ön, fortsätter hon.

800 träd har planterats

Miljöklubbarna har blivit ett populärt inslag i skolverksamheten och tillsammans har elever och engagerade lärare planterat hela 800 träd i området Kisimbari. Asha vittnar också om hur närmiljön på och omkring hennes skolan har förbättrats.

– På elevernas initiativ har vi bl a städat på baksidan av skolgården. Tidigare såg det ut som en soptipp men nu har vi planterat träd där istället, berättar hon.

– Dessutom har nya strukturer för sophanteringen på skolan inrättats så att inte närliggande vattendrag ska förorenas. Det har fört med sig andra positiva aspekter också, t ex bättre hygien som minskar risken för spridning av sjukdomar, säger Asha.

Moza, en annan kvinna som också gått FN-förbundets utbildning, beskriver den stora skillnad som FN-förbundets utbildning har medfört på ett mer personligt plan:

– Med mina nya kunskaper och träning fick jag ökat självförtroende. Kan du tänka dig mig innan projektet, hur blyg jag brukade vara? Nu tar jag plats och pratar inför män och kvinnor. Och jag uppmuntrar fler invånare, speciellt kvinnor, att söka mod för att stå upp för sina rättigheter och starta initiativ som skapar positiv förändring i samhället, säger hon.

Text: Mikaela Engwall, handläggare för det internationella programmet vid Svenska FN-förbundet

Läs mer om Svenska FN-förbundets internationella program på https://fn.se/vi-gor/vi-samarbetar-internationellt/

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 3 2019).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer