fbpx
Årets FN-lärare Kathryn Boyer i Trollhättan inspireras av kreativa och engagerade elever. Foto: Emma Dahlskog.
20 maj, 2020 / Lärare och elever på FN-skolor berättar

Brinnande engagemang hos Årets FN-lärare

Kathryn Boyer från Folkuniversitetets gymnasium i Trollhättan fick i maj Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare. För henne blev ett FN-rollspel på skolan startskottet för att kunna lyfta viktiga samhällsfrågor även utanför klassrummet. ”Det var inspirerande att se eleverna bli kreativa och engagerade på ett sätt som passade dem”, säger hon.

Kathryn Boyer är historielärare och har arbetat på skolan sedan 2001. För ett antal år sedan höll skolan sitt första FN-rollspel och för Kathryn gav det inspiration till att börja arbeta på ett nytt sätt med sina elever.

– Vi såg hur mycket det gav eleverna och hur de använde kunskapen från rollspelet i sitt ordinarie skolarbete. FN-frågorna går att koppla ihop med många ämnen som samhällskunskap, naturvetenskap, religion, historia och geografi.

Kathryn säger att skolan ofta använder material från Svenska FN-förbundet men då gärna med en twist som passar dem. Hon berättar om en utställning som arrangerades i november i samband med den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Utställningen visades i både skolan och på Trollhättans stadsbibliotek som är beläget i samma hus.

– Vi samarbetade med en organisation som heter Vänersborgs Zontaklubb som ger stöd till projekt för jämställdhet och mänskliga rättigheter, ofta i samarbete med olika FN-organ. I utställningen hängde vi upp bh:ar bredvid bilder på kvinnor som blivit mördade av en närstående. Behån symboliserade något de inte längre behövde eftersom de var döda. Bredvid bilden fanns också en text om varje kvinna.

– Vi var rädda att vissa elever skulle larva sig för att det hängde bh:ar i skolan men det blev tvärtom väldigt lyckat och skapade intressanta diskussioner.

Vidare berättar Kathryn om en annan utställning de arrangerade inför den internationella dagen till minne av förintelsen. Även den arrangerades tillsammans med elever från skolan.

– Några av våra elever har tidigare besökt Auschwitz-Birkenau och de bidrog med foton och texter som de skrivit.

Eleverna har också fått delta i Fridays for Future och sedan arbetat med frågor som handlar om klimatet. Kathryn vill också att fler elever ska engagera sig utanför skolan och har därför skapat en plattform tillsammans med skolans FN-elevförening där de tipsar om olika aktiviteter.

Enligt henne har det här året fungerat särkilt bra eftersom fler lärare har haft möjlighet att engagera sig i de olika FN-projekten.

– Utan stödet från mina kollegor hade arbetet med FN-frågorna varit mycket svårare att genomföra.

Kathryn säger också att utnämningen till Årets FN-lärare gett ny inspiration.

– Det känns underbart och jag har fått ny energi! Nu vill jag anstränga mig ännu mer för att fortsätta förtjäna titeln!

————

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 2 2020).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli en FN-skola

Släpp in världen i er gymnasieskola

Bli FN-skola >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer