fbpx
Koll & kommentar
Armine Podosyan. Foto: AUNA
12 oktober, 2022 / Världshorisont

Armeniens FN-förbund vill få in de unga i maktens korridorer

Att FN stärker sina relationer med olika samhällsaktörer är en av nyckelfrågorna i ”Our common agenda”. Av särskild vikt är samarbetet med civilsamhället där världens FN-förbund ingår. Världshorisont har talat med Armine Podosyan, ordförande för Armeniens FN-förbund och vice ordförande i FN-förbundens världsfederation WFUNA.

– Generalsekreterarens rapport ”Our common agenda” är en väckarklocka som sätter fokus på de risker vi står inför, säger Armine Podosyan, chef för Armeniens FN-förbund AUNA.

– Världen blir alltmer osäker och oförutsägbar med geopolitiska, miljömässiga, teknologiska och andra typer av påfrestningar som förstör planeten och hotar mänskligheten. Rapporten greppar över alla områden och pekar på det som vi tillsammans måste ta itu med. Det är det viktigaste FN-dokumentet under senare tid och förhoppningsvis kommer det att leda till att FN blir mer effektivt och relevant för människor.

Armine Podosyan berättar att hon efter Sovjetunionens sammanbrott 1991 grubblade över hur man skulle kunna etablera en organisation för att bistå flyktingar och bidra till en positiv utveckling i Armenien. Tillsammans med likasinnade och med stöd av Svenska FN-förbundet bildades till slut ett armeniskt FN-förbund 2005.

– Mänskliga rättigheter och förtroendeskapande åtgärder var väldigt viktigt för oss vid den tidpunkten. Vi hade många flyktingar i landet efter det första kriget om Nagorno-Karabach 1988-1994. Huvudsyftet med AUNA var att förena olika aktörer i ett arbete för att främja de principer och värden som FN står för, säger Armine Podosyan.

AUNA har också spelat en viktig roll när det gäller att bygga upp ett armeniskt civilsamhälle och demokratiska strukturer och processer i landet.

– Vi arbetar också för genomförandet av de globala målen och för lika rättigheter och möjligheter. Vi hjälper individer att ta ansvar för sina samhällens framtid och att skapa miljöer där människor arbetar tillsammans utifrån värdeord som solidaritet, fred, mänskliga rättigheter, mångfald och ansvarstagande, fortsätter hon.

Armeniens FN-förbundet inriktar sig på unga

Sedan 2013 samarbetar AUNA med Svenska FN-förbundet och får tack vare svenska biståndspengar möjlighet att arbeta med demokrati och mänskliga rättigheter. Under senare år har organisationens verksamhet alltmer inriktat sig på att aktivera unga. Det är en inriktning som ligger helt i linje med FN-chefens idéer och förslag i ”Our common agenda”. 

– Rapporten betonar vikten av att involvera unga i beslutsfattandet och i arbetet för en framtid i fred och välstånd; en framtid som unga vill bygga upp och leva i. Det här är en mycket viktig fråga för oss då vi vill se unga som förändringsaktörer i sina samhällen, säger Armine Podosyan.

– Ett av våra huvudmål är att vara den ledande organisationen i alla regioner i Armenien när det gäller unga som drivande kraft för hållbar utveckling och mänskliga rättigheter. Vi stärker dem som rättighetsbärare och uppmuntrar dem att samarbeta med skyldighetsbärare [representanter för myndigheter] för att skapa mer inkluderande, transparenta och ansvarstagande institutioner. Detta ligger också i linje med tankegångarna i ”Our common agenda” om att det sociala kontraktet mellan stater och medborgare behöver förnyas och vitaliseras, fortsätter hon.

Når ut till marginaliserade ungdomar på landsbygen

Tidigare har AUNA:s arbete med unga främst involverat universitetsstuderande i storstäderna; studenter i statskunskap eller internationella relationer med goda kunskaper i engelska. På senare tid har stora ansträngningar gjorts för att även nå ut till marginaliserade ungdomar på landsbygden och i konfliktdrabbade delar av landet.

– Eftersom utveckling går från botten till toppen insåg vi att vi behöver vi börja med unga på landsbygden. Till en början var det svårt. De kände inte till FN och det var mycket som de inte förstod, säger Armine Podosyan.

– Men när de här ungdomarna sedan började höja sina röster och ta plats var förändringen enorm. Det var otroligt givande att se!

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 3/2022).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer