fbpx
Foto: Thron Ullberg
9 december, 2022 / Världshorisont

Årets MR-pristagare: Män har en nyckelroll i kampen för jämställdhet 

Skådespelaren och författaren Bianca Kronlöf får FN-förbundets MR-pris för sitt engagemang för jämställdhet. 

– När någon ringer från FN-förbundet och säger att man har vunnit årets pris för mänskliga rättigheter blir man såklart väldigt skakig. Det känns oerhört stort och lite overkligt att jag har fått MR-priset! säger Bianca Kronlöf. 

Kronlöf är en stark röst i kampen för jämställdhet. Att alla har mycket att vinna på ett jämställt samhälle står i centrum för hennes engagemang. För att få budskapet att nå fram till alla, oavsett vad de tycker om jämställdhet, finns det tre vägar att gå, menar hon: 

– Vi som engagerar oss för jämställdhet måste stötta varandra. Det är jätteviktigt att göra det som vissa lite slarvigt och taskigt kallar att “prata för de redan frälsta”. Alla som kämpar möter motgångar, därför måste vi hjälpa varandra. 

För att nå ut till de som inte är särskilt insatta handlar det enligt Kronlöf om att informera. Det kan räcka med att rekommendera en bok eller dokumentär för att “dra undan skynket för deras värld och få dem att se verkligheten”. För att nå ut till de som rent av är emot jämställdhet menar Kronlöf att det handlar om att våga ta striden och argumentera. Motivationen för att fortsätta kämpa går att finna i både ilska och sorg över alla samhällets orättvisor.  

– “Elda under din ilska” är ett klassiskt feministiskt citat som jag brukar använda. Det finns en framåtrörelse och en kraft i ilska som man inte ska underskatta. Ilskan och sorgen man känner över ojämställdhet är ovärderlig för att inte sluta reagera och normalisera sådant som inte bör normaliseras.  

Mycket av Biancas engagemang utgörs av att få pojkar och män i alla åldrar att inse fördelarna med jämställdhet. Det är inte bara kvinnor som lider av samhällets könsroller, utan också männen. Män har också en nyckelroll i kampen om jämställdhet: 

– Män med dålig kvinnosyn lyssnar inte på kvinnor. Däremot lyssnar de på andra män, och därför måste män engagera sig i jämställdhet. När en man engagerar sig väger det ofta mycket tyngre än om en kvinna gör det.  

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4/2022).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld

Bli medlem >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer