fbpx
Koll & kommentar
Foto: Thron Ullberg
9 december, 2022 / Världshorisont

Årets MR-pristagare: Män har en nyckelroll i kampen för jämställdhet 

Skådespelaren och författaren Bianca Kronlöf får FN-förbundets MR-pris för sitt engagemang för jämställdhet. 

– När någon ringer från FN-förbundet och säger att man har vunnit årets pris för mänskliga rättigheter blir man såklart väldigt skakig. Det känns oerhört stort och lite overkligt att jag har fått MR-priset! säger Bianca Kronlöf. 

Kronlöf är en stark röst i kampen för jämställdhet. Att alla har mycket att vinna på ett jämställt samhälle står i centrum för hennes engagemang. För att få budskapet att nå fram till alla, oavsett vad de tycker om jämställdhet, finns det tre vägar att gå, menar hon: 

– Vi som engagerar oss för jämställdhet måste stötta varandra. Det är jätteviktigt att göra det som vissa lite slarvigt och taskigt kallar att “prata för de redan frälsta”. Alla som kämpar möter motgångar, därför måste vi hjälpa varandra. 

För att nå ut till de som inte är särskilt insatta handlar det enligt Kronlöf om att informera. Det kan räcka med att rekommendera en bok eller dokumentär för att “dra undan skynket för deras värld och få dem att se verkligheten”. För att nå ut till de som rent av är emot jämställdhet menar Kronlöf att det handlar om att våga ta striden och argumentera. Motivationen för att fortsätta kämpa går att finna i både ilska och sorg över alla samhällets orättvisor.  

– “Elda under din ilska” är ett klassiskt feministiskt citat som jag brukar använda. Det finns en framåtrörelse och en kraft i ilska som man inte ska underskatta. Ilskan och sorgen man känner över ojämställdhet är ovärderlig för att inte sluta reagera och normalisera sådant som inte bör normaliseras.  

Mycket av Biancas engagemang utgörs av att få pojkar och män i alla åldrar att inse fördelarna med jämställdhet. Det är inte bara kvinnor som lider av samhällets könsroller, utan också männen. Män har också en nyckelroll i kampen om jämställdhet: 

– Män med dålig kvinnosyn lyssnar inte på kvinnor. Däremot lyssnar de på andra män, och därför måste män engagera sig i jämställdhet. När en man engagerar sig väger det ofta mycket tyngre än om en kvinna gör det.  

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4/2022).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer