fbpx
Foto: Thron Ullberg
9 december, 2022 / Världshorisont

Årets MR-pristagare: Män har en nyckelroll i kampen för jämställdhet 

Skådespelaren och författaren Bianca Kronlöf får FN-förbundets MR-pris för sitt engagemang för jämställdhet. 

– När någon ringer från FN-förbundet och säger att man har vunnit årets pris för mänskliga rättigheter blir man såklart väldigt skakig. Det känns oerhört stort och lite overkligt att jag har fått MR-priset! säger Bianca Kronlöf. 

Kronlöf är en stark röst i kampen för jämställdhet. Att alla har mycket att vinna på ett jämställt samhälle står i centrum för hennes engagemang. För att få budskapet att nå fram till alla, oavsett vad de tycker om jämställdhet, finns det tre vägar att gå, menar hon: 

– Vi som engagerar oss för jämställdhet måste stötta varandra. Det är jätteviktigt att göra det som vissa lite slarvigt och taskigt kallar att “prata för de redan frälsta”. Alla som kämpar möter motgångar, därför måste vi hjälpa varandra. 

För att nå ut till de som inte är särskilt insatta handlar det enligt Kronlöf om att informera. Det kan räcka med att rekommendera en bok eller dokumentär för att “dra undan skynket för deras värld och få dem att se verkligheten”. För att nå ut till de som rent av är emot jämställdhet menar Kronlöf att det handlar om att våga ta striden och argumentera. Motivationen för att fortsätta kämpa går att finna i både ilska och sorg över alla samhällets orättvisor.  

– “Elda under din ilska” är ett klassiskt feministiskt citat som jag brukar använda. Det finns en framåtrörelse och en kraft i ilska som man inte ska underskatta. Ilskan och sorgen man känner över ojämställdhet är ovärderlig för att inte sluta reagera och normalisera sådant som inte bör normaliseras.  

Mycket av Biancas engagemang utgörs av att få pojkar och män i alla åldrar att inse fördelarna med jämställdhet. Det är inte bara kvinnor som lider av samhällets könsroller, utan också männen. Män har också en nyckelroll i kampen om jämställdhet: 

– Män med dålig kvinnosyn lyssnar inte på kvinnor. Däremot lyssnar de på andra män, och därför måste män engagera sig i jämställdhet. När en man engagerar sig väger det ofta mycket tyngre än om en kvinna gör det.  

——————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4/2022).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld

Bli medlem >

Senaste nytt

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer

Allt fler restriktioner för flickor och kvinnor i Afghanistan

03 mars, 2023 / Världshorisont

Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.

Läs mer

Johan Forsell: Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter prioriteras

28 februari, 2023 / Världshorisont

Moderaten Johan Forssell är bistånds- och utrikeshandelsminister i regeringen Kristersson. Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont fick möjlighet att skicka några frågor på temat flickors och kvinnors rättigheter till ministern som svarat skriftligen.

Läs mer