fbpx
Katarina Wennstam tar emot MR-priset under Järvaveckan.
20 juni, 2019 / Världshorisont

Årets MR-pristagare kämpar för utsatta flickor och kvinnor

Skribenten och debattören Katarina Wennstams engagemang för kvinnor började i rättssalen. I juni belönades hon av Svenska FN-förbundets för sitt mångåriga arbete för kvinnors rättigheter.  

Svenska FN-förbundet utser årligen en person som engagerat sig lite extra för mänskliga rättigheter. I år föll valet på Katarina Wennstam som tilldelades MR-priset under den så kallade Järvaveckan i juni. Wennstam började sin karriär som journalist där hon bevakade rättegångar. Med tiden blev hon allt argare över hur tjejer behandlades i rättssalen, enbart på grund av sitt kön. Hon började skriva böcker för att belysa de orättvisor hon såg och fortsätter än idag att höja sin röst för att göra en skillnad i samhället.

– I rättssalen fick tjejer som blivit gruppvåldtagna frågor om vad de hade haft på sig eller om de hade dansat med killarna i början av kvällen. När jag hade gått på liknande rättegångar i flera år insåg jag att det fanns en struktur. Fokuset låg på att vi tjejer skulle bete oss på ett visst sätt så vi inte blev våldtagna, istället för på killarna som faktiskt begick brotten, säger hon.

Skrivit 14 böcker

Katarina Wennstam vägrar att godta ett rättsväsende eller samhällsordning som gör skillnad på män och kvinnor och som inte står bakom kroppslig integritet och kvinnans frihet ifrån våld. Hon kom ut med sin första bok ”Flickan och skulden” 2003 där hon belyser hur tjejer och kvinnor som blivit våldtagna behandlas i rättssalen och av samhället. Boken blev omdebatterad och Wennstam har sedan dess skrivit 14 böcker som på olika sätt belyser kvinnors utsatthet. Och det handlar inte bara om våldtäkt. Kvinnor misshandlas svårt och mördas för att de vill lämna sin partner eller redan har gjort det.

– 22 svenska kvinnor dödades förra året. Det dödliga våldet mot kvinnor är det ultimata misslyckandet för ett jämställt samhälle, säger Wennstam.

Hon låter upprörd och hon tror att många fler är upprörda med henne – det märks i debatten, menar hon. Men Sverige har sakta börjat förändrats, fortsätter hon, även om det finns mycket kvar att göra:

– Under de senaste två decennierna har det hänt otroligt mycket. Sexualbrottslagen har uppdaterats tre gånger. Vi har dessutom fått en reglering i samtyckeslagen som framför den revolutionerande iden att sex ska vara ömsesidigt. Det är ju helt absurt att vi ens behöver diskutera sådana saker, säger hon.

Inte en kvinnofråga

Att vara en offentlig person ser Katarina Wennstam inte så många baksidor med. Men hon blir inte heller igenkänd så ofta. Det händer dock att personer med olika ålder och bakgrund kommer fram till henne på stan och berättar vad hennes böcker eller sommarprat i Sveriges Radio P1 2018 har betytt för dem. Hon tycker det är fantastiskt att hennes arbete gör skillnad i andra människors liv på riktigt.

– Jag är också imponerad av nästa generations kvinnor som driver kampen vidare. Jag tänker till exempel på Nobelpristagaren Nadia Murad och Greta Thunberg, de är viktiga förebilder för så många, säger hon.

Samtidigt berättar hon att hon har en stark önskan om att tystnadskulturen bland männen ska släppa och att de också ska börja engagera sig. Våldet mot kvinnor är inte en kvinnofråga, det är en samhällsfråga och en människorättsfråga, betonar hon. ”Hur kan man inte stå upp för sina mammor, systrar och tjejkompisar?” undrar hon retoriskt.

Brinner för sitt arbete

Katarina Wennstam är glad och tacksam över att ha fått motta MR-priset från Svenska FN-förbundet med tanke på det arbete som förbundet gör för flickor och kvinnor, inte minst när det gäller barnäktenskap. Hennes budskap till andra som också vill engagera sig för en bättre värld är att förbereda sig för att saker tar lång tid och att man inte ska ge upp hoppet för det. Hon själv ser inget annat, detta är det hon brinner för och vill fortsätta arbeta med ett bra tag framöver.

– Att jobba med dessa frågor är inget val. Jag är för upprörd och har sett för mycket för att kunna släppa taget.

_______

Denna text är hämtad från Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont .

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (230 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer