fbpx
Simon Häggström möter många utsatta kvinnor och flickor i sitt jobb. Foto: Ola Axman
10 december, 2021 / Världshorisont

Arbete mot människohandel belönades med MR-priset

Stockholmspolisen Simon Häggström har fått FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter 2021.

– Ett sånt här pris är oerhört uppmuntrande. Man blir glad över att allt engagemang och all tid man lagt ner uppmärksammas, säger Simon Häggström och poängterar att han vill dela Svenska FN-förbundets MR-pris med sina kollegor inom Polisen:

– Priset hör till mina kollegor minst lika mycket, utan dem hade jag inte varit någonting i detta.

När Simon Häggström klev ut i arbetslivet 2007 blev han placerad hos Klarapolisen i Stockholm och i ”plattangruppen” som arbetar med narkotikabekämpning i området runt Sergels torg. I arbetet ingick sidouppdraget att göra insatser på Malmskillnadsgatan ett stenkast därifrån, en gata där det är vanligt att kvinnliga narkotikamissbrukare säljer sex.

Blev förbluffad över hur öppet prostitutionen pågår

– Den här världen var främmande för mig. Jag hade inte fått någon utbildning om prostitution och människohandel och blev förbluffad över hur det helt öppet kunde pågå en sån här verksamhet i centrala Stockholm – och att få se till synes helt vanliga män komma dit i sina bilar och plocka upp kvinnor som befann sig på samhällets botten, säger han.

Simon Häggströms intresse och engagemang i frågan uppmärksammades av hans chefer. Han tillfrågades om att ingå i ett sexmånadersprojekt för att stoppa och gripa sexköpare och hallickar. Han tackade ja på stående fot. Behovet av insatser var stort och de sex månaderna tog aldrig slut utan verksamheten permanentades. 

– Man ser oerhört många kvinnor och barn som utnyttjas och råkar illa ut men också så många män som aktivt väljer att utnyttja dessa kvinnors och barns utsatthet. Det ger energi att arbeta i yttersta frontlinjen och kunna göra skillnad. Att kunna gripa och lagföra dem som begår övergrepp ger en påtaglig effekt, berättar han och fortsätter:

– Jag ser också många ljusglimtar. Till exempel vet jag kvinnor som i dag lever helt vanliga liv med familj och barn och som jag en gång träffade på ett sunkigt hotell och då tänkte att ”oj, den här människan är helt förstörd”. Det finns alltid en väg ut oavsett hur mörkt det är, det har jag fått bekräftat gång på gång och det ger energi att fortsätta arbetet.

Uppfostrad att göra sitt jobb

Simon Häggström är noggrann med att han inte vill ha en ”hjältegloria” som han menar att man lätt får när man arbetar med människor som blir utnyttjade.

– Jag är polis, anställd av samhället att göra mitt jobb. Jag brinner för det här eftersom det är detta som polisen satt mig att göra. I grund och botten har jag blivit uppfostrad av mina föräldrar att man ska sköta sitt jobb.

För att vara polis har Simon Häggström varit ovanligt offentlig. Han har bland annat skrivit två faktaböcker och två romaner på temat människohandel men också arbetat internationellt med att få Frankrike att anta en sexköplag. 

Under sin karriär har han upplevt att synen på prostituerade har förändrats till det bättre inom polisen. När han började arbeta som polis var människohandel ett nytt brottsområde där man hade en ensidig bild av att kvinnor sålde sig för att finansiera drogmissbruk.

– I dag vet man att normalbilden är en ung kvinna i händerna på sina människohandlare. Hon måste sälja sex för att få mat på bordet till sina barn och dessutom skicka en stor del av kakan till sina hallickar. Hos nya poliser finns en förståelse för detta, säger han.

Han anser också att den massmediala uppmärksamheten som frågan har fått samt reviderad lagstiftning visar att utvecklingen går åt rätt håll.

De rikaste utnyttjar de fattigaste

Simon Häggström beskriver sexköpsfrågan som ett slags modernt slaveri där de rikaste utnyttjar de fattigastes utsatthet. Var tionde man i Sverige köper sex men samtidigt ställer sig 86 procent av svenskarna negativa till sexköp. Han anser att Sverige har tagit på sig ledartröjan i frågan.

– Sverige var först ut med sexköpslagstiftning. Jag är tacksam över att vi har gått före och visat vägen, visat att skulden inte ligger på den säljande parten utan på den som köper sex. Jag är stolt över att Sverige har vågat stå upp för mänskliga rättigheter.

Nora Eklöv, frilansskribent

————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4/21).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer