Simon Häggström möter många utsatta kvinnor och flickor i sitt jobb. Foto: Ola Axman
10 december, 2021 / Världshorisont

Arbete mot människohandel belönades med MR-priset

Stockholmspolisen Simon Häggström har fått FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter 2021.

– Ett sånt här pris är oerhört uppmuntrande. Man blir glad över att allt engagemang och all tid man lagt ner uppmärksammas, säger Simon Häggström och poängterar att han vill dela Svenska FN-förbundets MR-pris med sina kollegor inom Polisen:

– Priset hör till mina kollegor minst lika mycket, utan dem hade jag inte varit någonting i detta.

När Simon Häggström klev ut i arbetslivet 2007 blev han placerad hos Klarapolisen i Stockholm och i ”plattangruppen” som arbetar med narkotikabekämpning i området runt Sergels torg. I arbetet ingick sidouppdraget att göra insatser på Malmskillnadsgatan ett stenkast därifrån, en gata där det är vanligt att kvinnliga narkotikamissbrukare säljer sex.

Blev förbluffad över hur öppet prostitutionen pågår

– Den här världen var främmande för mig. Jag hade inte fått någon utbildning om prostitution och människohandel och blev förbluffad över hur det helt öppet kunde pågå en sån här verksamhet i centrala Stockholm – och att få se till synes helt vanliga män komma dit i sina bilar och plocka upp kvinnor som befann sig på samhällets botten, säger han.

Simon Häggströms intresse och engagemang i frågan uppmärksammades av hans chefer. Han tillfrågades om att ingå i ett sexmånadersprojekt för att stoppa och gripa sexköpare och hallickar. Han tackade ja på stående fot. Behovet av insatser var stort och de sex månaderna tog aldrig slut utan verksamheten permanentades. 

– Man ser oerhört många kvinnor och barn som utnyttjas och råkar illa ut men också så många män som aktivt väljer att utnyttja dessa kvinnors och barns utsatthet. Det ger energi att arbeta i yttersta frontlinjen och kunna göra skillnad. Att kunna gripa och lagföra dem som begår övergrepp ger en påtaglig effekt, berättar han och fortsätter:

– Jag ser också många ljusglimtar. Till exempel vet jag kvinnor som i dag lever helt vanliga liv med familj och barn och som jag en gång träffade på ett sunkigt hotell och då tänkte att ”oj, den här människan är helt förstörd”. Det finns alltid en väg ut oavsett hur mörkt det är, det har jag fått bekräftat gång på gång och det ger energi att fortsätta arbetet.

Uppfostrad att göra sitt jobb

Simon Häggström är noggrann med att han inte vill ha en ”hjältegloria” som han menar att man lätt får när man arbetar med människor som blir utnyttjade.

– Jag är polis, anställd av samhället att göra mitt jobb. Jag brinner för det här eftersom det är detta som polisen satt mig att göra. I grund och botten har jag blivit uppfostrad av mina föräldrar att man ska sköta sitt jobb.

För att vara polis har Simon Häggström varit ovanligt offentlig. Han har bland annat skrivit två faktaböcker och två romaner på temat människohandel men också arbetat internationellt med att få Frankrike att anta en sexköplag. 

Under sin karriär har han upplevt att synen på prostituerade har förändrats till det bättre inom polisen. När han började arbeta som polis var människohandel ett nytt brottsområde där man hade en ensidig bild av att kvinnor sålde sig för att finansiera drogmissbruk.

– I dag vet man att normalbilden är en ung kvinna i händerna på sina människohandlare. Hon måste sälja sex för att få mat på bordet till sina barn och dessutom skicka en stor del av kakan till sina hallickar. Hos nya poliser finns en förståelse för detta, säger han.

Han anser också att den massmediala uppmärksamheten som frågan har fått samt reviderad lagstiftning visar att utvecklingen går åt rätt håll.

De rikaste utnyttjar de fattigaste

Simon Häggström beskriver sexköpsfrågan som ett slags modernt slaveri där de rikaste utnyttjar de fattigastes utsatthet. Var tionde man i Sverige köper sex men samtidigt ställer sig 86 procent av svenskarna negativa till sexköp. Han anser att Sverige har tagit på sig ledartröjan i frågan.

– Sverige var först ut med sexköpslagstiftning. Jag är tacksam över att vi har gått före och visat vägen, visat att skulden inte ligger på den säljande parten utan på den som köper sex. Jag är stolt över att Sverige har vågat stå upp för mänskliga rättigheter.

————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4/21).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

20 nya kommuner och regioner ansluter till Glokala Sverige för att nå FN:s globala mål

18 januari, 2022 / Pressmeddelanden

Inför 2022 har ytterligare 20 kommuner och regioner antagits till Svenska FN-förbundets, SKR:s och ICLD:s gemensamma projekt Glokala Sverige. Det betyder att långt över hälften av Sveriges kommuner och nästan alla regioner nu arbetar tillsammans för att nå FN:s 17 globala mål. 

Läs mer

FN och hållbarhet på schemat vid årets rikskonferens

11 januari, 2022 / Nyheter

Hållbarhetsfrågor, FN och det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde stod i fokus vid Folk och Försvars rikskonferens som avslutades på tisdagen. En rad aktuella utmaningar gör FN-samarbetet viktigare än någonsin, säger FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson som premiärtalade vid konferensen.

Läs mer

God jul och gott nytt år!

22 december, 2021 / Nyheter

Svenska FN-förbundet önskar alla en trevlig helgledighet. Förbundskansliet öppnar åter den 10 januari. Ge gärna ett bidrag till vårt projekt Flicka så får fler chansen att se fram emot ett gott nytt år!

Läs mer

Könsstympning i fokus i årets julkampanj

22 december, 2021 / Nyheter

Svenska FN-förbundet sätter fokus på kvinnlig könsstympning i årets julkampanj. Tillsammans med vår goodwill-ambassadör Anna Bergendahl uppmärksammar vi denna grymma sedvänja och hoppas att världens mest utsatta flickor inte glöms bort i julruschen.

Läs mer

Debattantologi: Från vardagsrasism till folkmord

21 december, 2021 / Nyheter

Brott mot grundläggande mänskliga rättigheter kan leda till grova krigsförbrytelser. I en ny antologi samlar FN-förbundet åtta texter i gränssnittet mellan vardagsrasism och folkmord.

Läs mer

Åsa Regnér prisades som Årets FN-vän

20 december, 2021 / Världshorisont

Åsa Regnér har länge engagerat sig för kvinnors rättigheter. Som biträdande chef för UN Women i New York har hon framhållit att världens flickor och kvinnor måste få ta del av återhämtningen efter pandemin. Nu har hon fått priset Årets FN-vän.

Läs mer

”Flickor måste få veta att de har rättigheter”

17 december, 2021 / Världshorisont

FN-förbundet i Tanzania jobbar intensivt med jämställdhet och flickors och kvinnors rättigheter. Med en kvinna på presidentposten i form av nyvalda Samia Suluhu Hassan finns nu hopp om framsteg.

Läs mer

Fyra frågor

09 december, 2021 / Nyheter

…till Svenska FN-förbundets rådgivare för mänskliga rättigheter Pearl Mulkerrins som deltog vid MR-dagarna i Göteborg.

Läs mer

Pandemin stoppade Alicias möte med beslutsfattare under COP26

08 december, 2021 / Världshorisont

Alicia Nilsson sitter i styrelsen för Stockholms FN-förenings ungdomssektion. Hon var på plats vid klimatmötet COP26 i Glasgow – men förlorade sin observatörsstatus innan förhandlingarna började.

Läs mer