Simon Häggström möter många utsatta kvinnor och flickor i sitt jobb. Foto: Ola Axman

Stockholmspolisen Simon Häggström har fått FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter 2021.

– Ett sånt här pris är oerhört uppmuntrande. Man blir glad över att allt engagemang och all tid man lagt ner uppmärksammas, säger Simon Häggström och poängterar att han vill dela Svenska FN-förbundets MR-pris med sina kollegor inom Polisen:

– Priset hör till mina kollegor minst lika mycket, utan dem hade jag inte varit någonting i detta.

När Simon Häggström klev ut i arbetslivet 2007 blev han placerad hos Klarapolisen i Stockholm och i ”plattangruppen” som arbetar med narkotikabekämpning i området runt Sergels torg. I arbetet ingick sidouppdraget att göra insatser på Malmskillnadsgatan ett stenkast därifrån, en gata där det är vanligt att kvinnliga narkotikamissbrukare säljer sex.

Blev förbluffad över hur öppet prostitutionen pågår

– Den här världen var främmande för mig. Jag hade inte fått någon utbildning om prostitution och människohandel och blev förbluffad över hur det helt öppet kunde pågå en sån här verksamhet i centrala Stockholm – och att få se till synes helt vanliga män komma dit i sina bilar och plocka upp kvinnor som befann sig på samhällets botten, säger han.

Simon Häggströms intresse och engagemang i frågan uppmärksammades av hans chefer. Han tillfrågades om att ingå i ett sexmånadersprojekt för att stoppa och gripa sexköpare och hallickar. Han tackade ja på stående fot. Behovet av insatser var stort och de sex månaderna tog aldrig slut utan verksamheten permanentades. 

– Man ser oerhört många kvinnor och barn som utnyttjas och råkar illa ut men också så många män som aktivt väljer att utnyttja dessa kvinnors och barns utsatthet. Det ger energi att arbeta i yttersta frontlinjen och kunna göra skillnad. Att kunna gripa och lagföra dem som begår övergrepp ger en påtaglig effekt, berättar han och fortsätter:

– Jag ser också många ljusglimtar. Till exempel vet jag kvinnor som i dag lever helt vanliga liv med familj och barn och som jag en gång träffade på ett sunkigt hotell och då tänkte att ”oj, den här människan är helt förstörd”. Det finns alltid en väg ut oavsett hur mörkt det är, det har jag fått bekräftat gång på gång och det ger energi att fortsätta arbetet.

Uppfostrad att göra sitt jobb

Simon Häggström är noggrann med att han inte vill ha en ”hjältegloria” som han menar att man lätt får när man arbetar med människor som blir utnyttjade.

– Jag är polis, anställd av samhället att göra mitt jobb. Jag brinner för det här eftersom det är detta som polisen satt mig att göra. I grund och botten har jag blivit uppfostrad av mina föräldrar att man ska sköta sitt jobb.

För att vara polis har Simon Häggström varit ovanligt offentlig. Han har bland annat skrivit två faktaböcker och två romaner på temat människohandel men också arbetat internationellt med att få Frankrike att anta en sexköplag. 

Under sin karriär har han upplevt att synen på prostituerade har förändrats till det bättre inom polisen. När han började arbeta som polis var människohandel ett nytt brottsområde där man hade en ensidig bild av att kvinnor sålde sig för att finansiera drogmissbruk.

– I dag vet man att normalbilden är en ung kvinna i händerna på sina människohandlare. Hon måste sälja sex för att få mat på bordet till sina barn och dessutom skicka en stor del av kakan till sina hallickar. Hos nya poliser finns en förståelse för detta, säger han.

Han anser också att den massmediala uppmärksamheten som frågan har fått samt reviderad lagstiftning visar att utvecklingen går åt rätt håll.

De rikaste utnyttjar de fattigaste

Simon Häggström beskriver sexköpsfrågan som ett slags modernt slaveri där de rikaste utnyttjar de fattigastes utsatthet. Var tionde man i Sverige köper sex men samtidigt ställer sig 86 procent av svenskarna negativa till sexköp. Han anser att Sverige har tagit på sig ledartröjan i frågan.

– Sverige var först ut med sexköpslagstiftning. Jag är tacksam över att vi har gått före och visat vägen, visat att skulden inte ligger på den säljande parten utan på den som köper sex. Jag är stolt över att Sverige har vågat stå upp för mänskliga rättigheter.

Nora Eklöv, frilansskribent

————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4/21).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

01 december, 2022 / Nyheter

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN. Årets humanitära FN-appell är 25 procent större än förra årets och berör 65 miljoner människor ytterligare. Den kommer samtidigt som diskussionen om Sveriges bistånd och stödet till FN pågår för fullt.  

Läs mer

Varningslampor blinkar för demokratin i Sverige 

30 november, 2022 / Världshorisont

De mätningar av demokratin som instituten V-Dem, Freedom House och tidningen The Economist genomför visar att Sverige är ett av de mest demokratiska länderna i världen. Det betyder inte att allt är frid och fröjd, konstaterar journalisten Mats Wingborg. 

Läs mer

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

28 november, 2022 / Världshorisont

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Läs mer

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer