fbpx
Koll & kommentar
Simon Häggström möter många utsatta kvinnor och flickor i sitt jobb. Foto: Ola Axman
10 december, 2021 / Världshorisont

Arbete mot människohandel belönades med MR-priset

Stockholmspolisen Simon Häggström har fått FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter 2021.

– Ett sånt här pris är oerhört uppmuntrande. Man blir glad över att allt engagemang och all tid man lagt ner uppmärksammas, säger Simon Häggström och poängterar att han vill dela Svenska FN-förbundets MR-pris med sina kollegor inom Polisen:

– Priset hör till mina kollegor minst lika mycket, utan dem hade jag inte varit någonting i detta.

När Simon Häggström klev ut i arbetslivet 2007 blev han placerad hos Klarapolisen i Stockholm och i ”plattangruppen” som arbetar med narkotikabekämpning i området runt Sergels torg. I arbetet ingick sidouppdraget att göra insatser på Malmskillnadsgatan ett stenkast därifrån, en gata där det är vanligt att kvinnliga narkotikamissbrukare säljer sex.

Blev förbluffad över hur öppet prostitutionen pågår

– Den här världen var främmande för mig. Jag hade inte fått någon utbildning om prostitution och människohandel och blev förbluffad över hur det helt öppet kunde pågå en sån här verksamhet i centrala Stockholm – och att få se till synes helt vanliga män komma dit i sina bilar och plocka upp kvinnor som befann sig på samhällets botten, säger han.

Simon Häggströms intresse och engagemang i frågan uppmärksammades av hans chefer. Han tillfrågades om att ingå i ett sexmånadersprojekt för att stoppa och gripa sexköpare och hallickar. Han tackade ja på stående fot. Behovet av insatser var stort och de sex månaderna tog aldrig slut utan verksamheten permanentades. 

– Man ser oerhört många kvinnor och barn som utnyttjas och råkar illa ut men också så många män som aktivt väljer att utnyttja dessa kvinnors och barns utsatthet. Det ger energi att arbeta i yttersta frontlinjen och kunna göra skillnad. Att kunna gripa och lagföra dem som begår övergrepp ger en påtaglig effekt, berättar han och fortsätter:

– Jag ser också många ljusglimtar. Till exempel vet jag kvinnor som i dag lever helt vanliga liv med familj och barn och som jag en gång träffade på ett sunkigt hotell och då tänkte att ”oj, den här människan är helt förstörd”. Det finns alltid en väg ut oavsett hur mörkt det är, det har jag fått bekräftat gång på gång och det ger energi att fortsätta arbetet.

Uppfostrad att göra sitt jobb

Simon Häggström är noggrann med att han inte vill ha en ”hjältegloria” som han menar att man lätt får när man arbetar med människor som blir utnyttjade.

– Jag är polis, anställd av samhället att göra mitt jobb. Jag brinner för det här eftersom det är detta som polisen satt mig att göra. I grund och botten har jag blivit uppfostrad av mina föräldrar att man ska sköta sitt jobb.

För att vara polis har Simon Häggström varit ovanligt offentlig. Han har bland annat skrivit två faktaböcker och två romaner på temat människohandel men också arbetat internationellt med att få Frankrike att anta en sexköplag. 

Under sin karriär har han upplevt att synen på prostituerade har förändrats till det bättre inom polisen. När han började arbeta som polis var människohandel ett nytt brottsområde där man hade en ensidig bild av att kvinnor sålde sig för att finansiera drogmissbruk.

– I dag vet man att normalbilden är en ung kvinna i händerna på sina människohandlare. Hon måste sälja sex för att få mat på bordet till sina barn och dessutom skicka en stor del av kakan till sina hallickar. Hos nya poliser finns en förståelse för detta, säger han.

Han anser också att den massmediala uppmärksamheten som frågan har fått samt reviderad lagstiftning visar att utvecklingen går åt rätt håll.

De rikaste utnyttjar de fattigaste

Simon Häggström beskriver sexköpsfrågan som ett slags modernt slaveri där de rikaste utnyttjar de fattigastes utsatthet. Var tionde man i Sverige köper sex men samtidigt ställer sig 86 procent av svenskarna negativa till sexköp. Han anser att Sverige har tagit på sig ledartröjan i frågan.

– Sverige var först ut med sexköpslagstiftning. Jag är tacksam över att vi har gått före och visat vägen, visat att skulden inte ligger på den säljande parten utan på den som köper sex. Jag är stolt över att Sverige har vågat stå upp för mänskliga rättigheter.

Nora Eklöv, frilansskribent

————

Denna text är hämtad från det senaste numret av Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont (nr 4/21).

Bli medlem eller prenumerera för att få Världshorisont i brevlådan! Tidningen ingår som förmån för FN-förbundets medlemmar. För prenumeration (250 kr per år) kontakta redaktör AnnaLena Karlsson Andrews.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer