19 december, 2016

Otillräckligt Aleppobeslut

Säkerhetsrådets beslut att skicka FN-observatörer till Aleppo är välkommet men otillräckligt. Syriens befolkning behöver åtgärder som skapar riktigt skydd, säger Svenska FN-förbundet.

Beslutet i FN:s säkerhetsråd att skicka FN-observatörer till det tidigare belägrade östra Aleppo är välkommet men senkommet, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

– Det är stötande att FN:s säkerhetsråd på grund av framför allt Rysslands agerande fortfarande inte kan enas om att ge Syriens lidande befolkning verkligt skydd. Det krävs mer än FN-observatörer för att skydda civila, övervaka evakueringen och säkra tillförsel av humanitär hjälp. Dagens beslut måste följas av kraftfullare åtgärder om förtroendet för rådet och dess hantering av Syrienkonflikten ska kunna återupprättas, säger Aleksander Gabelic.

Aleksander Gabelic nås på telefon 070-770 04 18.

Positiva signaler från Koreahalvön 19 september, 2018

Toppmötet mellan Nord- och Sydkorea ger hopp om kärnvapennedrustning men omvärlden måste ges tillträde till Nordkorea för att säkerställa att ambitionerna förverkligas.

FN-veckan 2018: En stark svensk röst i FN 18 september, 2018

Behovet av en fortsatt stark svensk röst i FN är temat för en rad arrangemang under FN-veckan den 17-24 oktober. Programmet smygstartar med FN-bio den

Aktiv svensk FN-politik även efter säkerhetsrådsplatsen 18 september, 2018

Sverige måste bidra med en aktiv FN-politik även efter säkerhetsrådsplatsen och efter att en ny regering har kommit på plats, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie

Paul Svensson ny goodwill-ambassadör för Svenska FN-förbundet 17 september, 2018

Kocken, återvinnaren och hållbarhetsaktivisten Paul Svensson är ny goodwill-ambassadör för Svenska FN-förbundet med särskilt fokus på förbundets projekt Skolmat.