fbpx
Deltagare i Glokala Sverige delar med sig av erfarenheter under Mötesplats Agenda 2030.
25 september, 2019 / Pressmeddelanden

Nu kan kommuner och regioner söka till Glokala Sverige igen

Medan världens länder samlas i FN i New York samlas Sveriges kommuner och regioner i Stockholm. Fyra år efter att världens länder beslutade om de globala målen för hållbar utveckling och Agenda 2030 öppnar projektet Glokala Sverige åter för kommuner och regioner att ansöka om att delta.

Agenda 2030 och de globala målen innebär ett historiskt tillfälle att ställa om till en mer hållbar och rättvis värld. Aldrig förr har världens länder varit eniga om en så ambitiös och omfattande utvecklingsagenda. Under 2019 har 15 av Sveriges regioner och 81 av landets kommuner tagit stafettpinnen i arbetet för en mer hållbar värld genom att vara med i projektet Glokala Sverige.

På onsdagen samlas deltagande kommuner och regioner på Mötesplats Agenda 2030 i Stockholm. Samtidigt öppnas nu möjligheten för fler att ansöka om att vara med i projektet under 2020.

– Kommuner och regioner arbetar redan med stora delar av målsättningarna i Agenda 2030 och är viktiga aktörer i genomförandet av agendan. Det är väldigt roligt att så många har valt att vara med i Glokala Sverige under 2019 och vi hoppas på ännu fler under 2020, säger Petra Hallebrant, generalsekreterare på Svenska FN-förbundet.

Glokala Sverige är ett treårigt kommunikationsprojekt som sprider kunskap och engagemang kring Agenda 2030 i kommuner och regioner. Projektet är ett samverkansprojekt mellan Svenska FN-förbundet och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och finansieras av Sida.

– Det är glädjande att så många kommuner och regioner vill vara med och arbeta med Agenda 2030. Och givetvis vill vi att fler ska ansluta sig till Glokala Sverige. Ju fler som arbetar med Agenda 2030 desto större chans har vi att nå målen på nationell nivå, säger Vesna Jovic, vd på SKL.
För att vi ska uppnå Agenda 2030 krävs kunskap, engagemang och ledarskap på alla nivåer. Svenska FN-förbundet och SKL stöttar kommuner och regioner i arbetet med Agenda 2030.
Glokala Sverige bidrar med lokala utbildningsinsatser, regionala träffar och en nationell årlig konferens i arbetet med att skapa engagemang och ökad kunskap om hur vi gemensamt ska bidra till att nå målen i Agenda 2030.

Mellan den 25 september och den 25 november kan kommuner och regioner anmäla sitt intresse för att vara med i projektet.

För frågor kontakta Pekka Johansson, pressekreterare på Svenska FN-förbundet, pekka.johansson@fn.se.

För mer information om projektet kontakta projektansvarig Ulrika Freij,
ulrika.freij@fn.se, telefon 072 25 25 177.

Läs mer om Glokala Sverige.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer