fbpx
16 juni, 2014 / Pressmeddelanden

Mer måste göras mot rasism i Sverige

Svenska FN-förbundet lämnar nu med stöd av 32 andra organisationer en rapport inför förhöret med Sveriges regering i FN:s råd för mänskliga rättigheter.

FN gör nu för andra gången en samlad bedömning av läget för de mänskliga rättigheterna i Sverige inom ramen för den så kallade UPR-processen (Universal Periodic Review). Med anledning av att regeringen lämnar sin rapport i oktober och kallas till förhör i januari-februari 2015 lämnar Svenska FN-förbundet en parallellrapport till FN-rådet för mänskliga rättigheter i Genève. Ytterligare 32 organisationer står bakom rapporten.

I sin rapport understryker FN-förbundet och samarbetsorganisationerna behovet av en oberoende nationell MR-institution som kan tolka Sveriges åtaganden enligt internationella konventioner, ge stöd åt kommunernas antidiskrimineringsarbete och övervaka myndigheternas efterlevnad av olika MR-bestämmelser. FN har erbjudit Sverige sitt stöd för att etablera en MR-institution. Sådana finns redan finns i en tredjedel av världens länder och i 17 EU-länder.

Antalet rapporterade hatbrott är konstant högt, konstaterar organisationerna i rapporten – omkring 5 900 år 2008 och 5 500 2012. 72 procent av hatbrotten 2012 hade främlingsfientligt eller rasistiskt motiv. Det näst vanligaste motivet under senare år är sexuell läggning. Bara 6 procent av anmälda hatbrott leder till åtal. I motsats till andra länder är inte funktionshinder eller könsidentitet grund för hatbrott i Sverige, påpekar rapporten som också efterlyser ökad kunskap om hatbrottsfrågor i hela rättsväsendet.

Organisationerna efterlyser tydligare åtgärder mot etnisk diskriminering. I rapporten nämns den kritik som riktats mot den så kallade inre utlänningskontrollen samt Skånepolisens register över romer. Ett särskilt problem gäller diskriminering på arbetsmarknaden som drabbar personer med utländsk bakgrund. Samma möjlighet att tillämpa positiv särbehandling på grund av kön bör övervägas för etnisk tillhörighet, skriver organisationerna. Dessutom bör, på frivillig basis, jämlikhetsdata som uppgift om etnicitet kunna samlas in för att motverka diskriminering på etnisk grund. Motsvarande system finns i flera länder.

Organisationerna oroas av det ökande stödet för rasistiska och populistiska partier i svensk politik.

– I Sverige, liksom i övriga EU, stärker nationalistiska och främlingsfientliga partier sin ställning. Regeringar och etablerade partier har ett ansvar att motverka dessa strömningar, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Händelser som våldshandlingarna i Kärrtorp och attacker mot skolor måste motverkas. Organisationerna vill därför ha skärpt lagstiftning mot rasistiska handlingar inklusive propaganda på internet.

Rapporten till FN-rådet behandlar också rättigheter för Sveriges urfolk och minoriteter liksom våld mot kvinnor, barns rättigheter, rätten till hälsa, tortyrförbudet och funktionshindrades rättigheter.

I samband med att Svenska FN-förbundet lämnar sin rapport till MR-rådet på fredagen riktar man också kritik mot den arbetsordning som innebär att Sveriges regering lämnar sin skrivelse till rådet först i höst.

– Det är olyckligt att frivilligorganisationerna avkrävs sina rapporter utan att ha sett regeringarnas skrivelser. Det är rimligt att vi kan förhålla oss till vad regeringarna säger enligt den princip som gäller för granskningen i de enskilda FN-kommittéerna. Arbetsordningen är uppenbart anpassad för att gynna regeringarna, säger Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer