fbpx
Klaudia Zielinska är 2022 års pristagare av Svenska FN-förbundets pris Årets FN-ungdom.
20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Svenska FN-förbundet instiftade 2018 ett pris för att uppmärksamma ungdomar i FN-rörelsen som gör en extra insats för att uppmärksamma FN-frågorna. Priset, Årets FN-ungdom, delades ut i lördags i samband med förbundets inspirationshelg på Sankt Gertrud i Malmö. Årets pristagare är Klaudia Zielinska som är vice ordförande i Malmö FN-förening, ambassadör för de globala målen och ordförande i elevföreningen vid FN-skolan ProCivitas.

Motiveringen lyder: ”Klaudia går på en av våra FN-skolor och engagerar sig i skolans elevförening genom att arrangera aktioner på skolan tillsammans med sin förening. Hennes stora engagemang på skolan har trots hennes unga ålder inspirerat henne till att söka till ambassadörsprogrammet 2022. Hon har föreläst om Svenska FN-förbundets arbete och de globala målen för flera personer. Klaudia har fortsatt sitt engagemang genom att bli vald till vice ordförande i Malmö FN-förening. Klaudia deltar i FN-förbundets olika aktiviteter och hade senast en stor roll i förbundets klimatkonferens för unga. Hon ställer alltid upp och involverar alla i arbetet för en bättre värld. Hennes hjärta slår extra hårt för flickor och kvinnors rättigheter och med sitt engagemang är hon en stor inspirationskälla för alla.”

Som mottagare av utmärkelsen Årets FN-ungdom fick Klaudia, förutom blommor, diplom och äran, en prissumma om 10 000 kronor.

Klaudia Zielinska nås på telefon 070-094 41 59.
Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, nås på telefon 073-646 07 51.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer