fbpx
Koll & kommentar
Klaudia Zielinska är 2022 års pristagare av Svenska FN-förbundets pris Årets FN-ungdom.
20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Svenska FN-förbundet instiftade 2018 ett pris för att uppmärksamma ungdomar i FN-rörelsen som gör en extra insats för att uppmärksamma FN-frågorna. Priset, Årets FN-ungdom, delades ut i lördags i samband med förbundets inspirationshelg på Sankt Gertrud i Malmö. Årets pristagare är Klaudia Zielinska som är vice ordförande i Malmö FN-förening, ambassadör för de globala målen och ordförande i elevföreningen vid FN-skolan ProCivitas.

Motiveringen lyder: ”Klaudia går på en av våra FN-skolor och engagerar sig i skolans elevförening genom att arrangera aktioner på skolan tillsammans med sin förening. Hennes stora engagemang på skolan har trots hennes unga ålder inspirerat henne till att söka till ambassadörsprogrammet 2022. Hon har föreläst om Svenska FN-förbundets arbete och de globala målen för flera personer. Klaudia har fortsatt sitt engagemang genom att bli vald till vice ordförande i Malmö FN-förening. Klaudia deltar i FN-förbundets olika aktiviteter och hade senast en stor roll i förbundets klimatkonferens för unga. Hon ställer alltid upp och involverar alla i arbetet för en bättre värld. Hennes hjärta slår extra hårt för flickor och kvinnors rättigheter och med sitt engagemang är hon en stor inspirationskälla för alla.”

Som mottagare av utmärkelsen Årets FN-ungdom fick Klaudia, förutom blommor, diplom och äran, en prissumma om 10 000 kronor.

Klaudia Zielinska nås på telefon 070-094 41 59.
Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, nås på telefon 073-646 07 51.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer