Klaudia Zielinska är 2022 års pristagare av Svenska FN-förbundets pris Årets FN-ungdom.
20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Svenska FN-förbundet instiftade 2018 ett pris för att uppmärksamma ungdomar i FN-rörelsen som gör en extra insats för att uppmärksamma FN-frågorna. Priset, Årets FN-ungdom, delades ut i lördags i samband med förbundets inspirationshelg på Sankt Gertrud i Malmö. Årets pristagare är Klaudia Zielinska som är vice ordförande i Malmö FN-förening, ambassadör för de globala målen och ordförande i elevföreningen vid FN-skolan ProCivitas.

Motiveringen lyder: ”Klaudia går på en av våra FN-skolor och engagerar sig i skolans elevförening genom att arrangera aktioner på skolan tillsammans med sin förening. Hennes stora engagemang på skolan har trots hennes unga ålder inspirerat henne till att söka till ambassadörsprogrammet 2022. Hon har föreläst om Svenska FN-förbundets arbete och de globala målen för flera personer. Klaudia har fortsatt sitt engagemang genom att bli vald till vice ordförande i Malmö FN-förening. Klaudia deltar i FN-förbundets olika aktiviteter och hade senast en stor roll i förbundets klimatkonferens för unga. Hon ställer alltid upp och involverar alla i arbetet för en bättre värld. Hennes hjärta slår extra hårt för flickor och kvinnors rättigheter och med sitt engagemang är hon en stor inspirationskälla för alla.”

Som mottagare av utmärkelsen Årets FN-ungdom fick Klaudia, förutom blommor, diplom och äran, en prissumma om 10 000 kronor.

Klaudia Zielinska nås på telefon 070-094 41 59.
Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet, nås på telefon 073-646 07 51.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Irans kvinnor behöver omvärldens stöd

05 oktober, 2022 / Nyheter

FN-förslaget att utreda Mahsa Aminis död i iranskt häkte måste få medlemsländernas stöd. Iran måste respektera flickors och kvinnors rättigheter och omvärldens tryck på regimen måste öka, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Hallå där!

05 oktober, 2022 / Världshorisont

Stefan Löfven, tidigare statminister, som tillsammans med Ellen Johnson Sirleaf från Liberia leder FN:s högnivåpanel för effektivare multilateralism.

Läs mer

Annekteringarna av ukrainska regioner är ett brott mot folkrätten

30 september, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet fördömer Rysslands annektering av regionerna Cherson, Luhansk, Zaporizjzja och Donetsk i Ukraina.

Läs mer

Krigsförbrytelser i Ukraina: Omfattande samarbete för att skipa rättvisa

29 september, 2022 / Världshorisont

Medan kriget rasar i Ukraina har arbetet med att skipa rättvisa redan börjat. Hittills har över 20 000 anmälningar om misstänkta övergrepp kommit in. Även Internationella brottmålsdomstolen ICC har inlett förundersökningar i landet.

Läs mer

Sverige avstår nedrustningstal i FN

26 september, 2022 / Nyheter

Måndagen den 26 september, på kvällen svensk tid, högtidlighålls i New York FN:s dag för totalt avskaffande av kärnvapen. Sverige har ofta hållit anföranden på dessa högnivåmöten, men i år erfar Svenska FN-förbundet att Sverige väljer att avstå från att tala.

Läs mer

Misslyckat NPT-möte och fortsatt stillestånd i kärnvapenfrågan

26 september, 2022 / Världshorisont

Under sommaren har två viktiga kärnvapenkonferenser ägt rum. Sveriges agerande i sammanhanget är fortsatt en besvikelse, menar FN-förbundet.

Läs mer

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer