fbpx
Bianca Kronlöf, 2022 års mottagare av Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.
9 december, 2022 / Pressmeddelanden

Bianca Kronlöf får FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter

Skådespelaren, komikern och manusförfattaren Bianca Kronlöf tilldelas Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Kronlöf samtalar på fredagsmorgonen med FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Nyhetsmorgon, TV4.

Komikern och manusförfattaren Bianca Kronlöf är 2022 års mottagare av Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Utmärkelsen ges i form av ett diplom och en blomma. På fredagsmorgonen samtalar Bianca Kronlöf med FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Nyhetsmorgon i TV4.

Motiveringen lyder:

”I en tid när jämställdhetsarbetet möter motstånd är Bianca Kronlöf en stark röst för feminism och för unga. Med satir och humor belyser hon rasism, sexism och andra orättvisor i samhället. På ett intelligent och roligt sätt folkbildar hon hela Sverige och når även de som inte är insatta i frågorna. I debatten pekar hon på tystnadskultur och jargong. Orädd diskuterar hon patriarkala strukturer, ryggdunkanden och sexistiska skämt i media och kulturliv. Med sitt breda engagemang är Bianca Kronlöf en stark kämpe för mänskliga rättigheter.”

Annelie Börjesson utvecklar resonemanget.

– FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter har ofta gått till personer som arbetar för kvinnors rättigheter. På senare år har jämställdhetsarbetet tryckts tillbaka och kvinnor har drabbats hårt av bland annat pandemin. Med vårt pris vill vi visa vår stora uppskattning för Bianca Kronlöfs arbete och samtidigt understryka vikten av att alla gemensamt står upp för jämställdhet mellan kvinnor och män, säger hon.

Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson nås på telefon 073-646 07 51.

Svenska FN-förbundet är en fristående medlemsorganisation som verkar för ett starkare och bättre FN. FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter har tidigare gått till bland andra Hédi Fried, Katarina Wennstam, Amanda Kernell, Sara Mohammad och Linnéa Claeson.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer