fbpx
Bianca Kronlöf, 2022 års mottagare av Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.
9 december, 2022 / Pressmeddelanden

Bianca Kronlöf får FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter

Skådespelaren, komikern och manusförfattaren Bianca Kronlöf tilldelas Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Kronlöf samtalar på fredagsmorgonen med FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Nyhetsmorgon, TV4.

Komikern och manusförfattaren Bianca Kronlöf är 2022 års mottagare av Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Utmärkelsen ges i form av ett diplom och en blomma. På fredagsmorgonen samtalar Bianca Kronlöf med FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Nyhetsmorgon i TV4.

Motiveringen lyder:

”I en tid när jämställdhetsarbetet möter motstånd är Bianca Kronlöf en stark röst för feminism och för unga. Med satir och humor belyser hon rasism, sexism och andra orättvisor i samhället. På ett intelligent och roligt sätt folkbildar hon hela Sverige och når även de som inte är insatta i frågorna. I debatten pekar hon på tystnadskultur och jargong. Orädd diskuterar hon patriarkala strukturer, ryggdunkanden och sexistiska skämt i media och kulturliv. Med sitt breda engagemang är Bianca Kronlöf en stark kämpe för mänskliga rättigheter.”

Annelie Börjesson utvecklar resonemanget.

– FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter har ofta gått till personer som arbetar för kvinnors rättigheter. På senare år har jämställdhetsarbetet tryckts tillbaka och kvinnor har drabbats hårt av bland annat pandemin. Med vårt pris vill vi visa vår stora uppskattning för Bianca Kronlöfs arbete och samtidigt understryka vikten av att alla gemensamt står upp för jämställdhet mellan kvinnor och män, säger hon.

Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson nås på telefon 073-646 07 51.

Svenska FN-förbundet är en fristående medlemsorganisation som verkar för ett starkare och bättre FN. FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter har tidigare gått till bland andra Hédi Fried, Katarina Wennstam, Amanda Kernell, Sara Mohammad och Linnéa Claeson.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer