fbpx
Bianca Kronlöf, 2022 års mottagare av Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter.
9 december, 2022 / Pressmeddelanden

Bianca Kronlöf får FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter

Skådespelaren, komikern och manusförfattaren Bianca Kronlöf tilldelas Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Kronlöf samtalar på fredagsmorgonen med FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Nyhetsmorgon, TV4.

Komikern och manusförfattaren Bianca Kronlöf är 2022 års mottagare av Svenska FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter. Utmärkelsen ges i form av ett diplom och en blomma. På fredagsmorgonen samtalar Bianca Kronlöf med FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Nyhetsmorgon i TV4.

Motiveringen lyder:

”I en tid när jämställdhetsarbetet möter motstånd är Bianca Kronlöf en stark röst för feminism och för unga. Med satir och humor belyser hon rasism, sexism och andra orättvisor i samhället. På ett intelligent och roligt sätt folkbildar hon hela Sverige och når även de som inte är insatta i frågorna. I debatten pekar hon på tystnadskultur och jargong. Orädd diskuterar hon patriarkala strukturer, ryggdunkanden och sexistiska skämt i media och kulturliv. Med sitt breda engagemang är Bianca Kronlöf en stark kämpe för mänskliga rättigheter.”

Annelie Börjesson utvecklar resonemanget.

– FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter har ofta gått till personer som arbetar för kvinnors rättigheter. På senare år har jämställdhetsarbetet tryckts tillbaka och kvinnor har drabbats hårt av bland annat pandemin. Med vårt pris vill vi visa vår stora uppskattning för Bianca Kronlöfs arbete och samtidigt understryka vikten av att alla gemensamt står upp för jämställdhet mellan kvinnor och män, säger hon.

Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson nås på telefon 073-646 07 51.

Svenska FN-förbundet är en fristående medlemsorganisation som verkar för ett starkare och bättre FN. FN-förbundets pris för mänskliga rättigheter har tidigare gått till bland andra Hédi Fried, Katarina Wennstam, Amanda Kernell, Sara Mohammad och Linnéa Claeson.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer