Foto: UN Photo/Rick Bajornas
17 juli, 2022 / Nyheter

Ukrainakriget visar på behov av starkare domstol mot krigsförbrytelser

20-årsjubilerande krigsförbrytardomstolen ICC har en viktig roll att spela, inte minst i Ukrainakriget. Men det är ett rättssystem som behöver förstärkningar, säger Svenska FN-förbundet på Internationella straffrättsdagen 17 juli.

Varje år uppmärksammas den 17 juli som Internationella straffrättsdagen. Det görs mot bakgrund av att stadgarna för Internationella brottmålsdomstolen (International Criminal Court, ICC) antogs på detta datum. I år har denna internationella och permanenta domstol mot krigsförbrytelser dessutom varit i drift under 20 år.

– Att mänskligheten skapat denna domstol är en otrolig landvinning och forskning visar att den redan haft en preventiv effekt, att den avskräckt en del potentiella krigsförbrytare, säger Jens Petersson, rådgivare i fredsfrågor på Svenska FN-förbundet.

Men det är också en domstol med problem. En del rättegångar har dragit ut på tiden och andra fall har inte prövats eftersom domstolen saknat resurser och möjligheter.

– I Ukraina har ICC nu sin största utredningsinsats någonsin, men det var först möjligt efter att stater skjutit till nya medel till åklagarens arbete. Det utrymmet borde rimligen ha funnits i redan beviljad budget, anser Jens Petersson.

Svenska FN-förbundet är en av de svenska civilsamhällesorganisationer som ingår i den globala folkrörelsekoalitionen för ICC, Coalition for the International Criminal Court (CICC). Från CICC:s sida har ICC:s bristande finansiella resurser återkommande påpekats, men staterna har ännu inte lyssnat på folkrörelserna. Under många år har domstolens budget inte ens justerats för inflationsuppgång.

Ett annat problem är att domstolen ännu inte har stöd av alla stater i världen. I dagsläget är 123 stater anslutna.

– Vi kämpar vidare för global anslutning och också för att alla stater ska acceptera det relativt nyligen införda tillägget om att domstolen ska kunna döma den som startar krig, det som kallas aggressionsbrott, säger Jens Petersson.   

Domstolen har potential att spela en viktig roll i arbetet mot flera sorters krigsförbrytelser. Könsbaserat våld i konflikt är ett exempel. De första fällande domarna i sådana fall avkunnades av ICC i ett fall 2019 och ett annat 2021.

– Det måste bli ett slut på att våldtäkter och sexuella övergrepp används som strategi och vapen i konflikter. De domar som nu fallit är historiska steg i riktning bort mot den straffrihet som funnits förr, säger Jens Petersson.

ICC är i många fall också beroende av att stater samverkar med domstolen. I år inleddes den första rättegången i ICC om krigsförbrytelser under folkmordet i Darfur, brott som huvudsakligen begicks mellan 2003 och 2004. Den främsta anledningen till dröjsmålet är att Sudan inte velat lämna ut de anklagade. Svenska FN-förbundet kräver att stater fullt ut samverkar med domstolen.

Lär dig mer:

Lyssna på ICC:s chefsdomare Piotr Hofmański i kort hälsning med anledning av 20-årsjubileumet.

Podcasten ”Asymmetrical haircuts” har ett specialavsnitt där några av FN-förbundets partnerorganisationer, bland annat i Ukraina och Filippinerna, inom CICC intervjuas om försöken att stärka domstolen.

Du som är eller vill bli medlem i Svenska FN-förbundet och vill få mer information om, eller själv bidra till, vårt arbete för ICC är välkommen att kontakta jens.petersson@fn.se.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer