fbpx
I Lunds FN-förening engagerar sig många studenter. Emiline Méry, till vänster, Elvira Wiklund, i mitten och Ellinor Adolfsson, till höger är några av dem. Foto: Anja Magnusson
12 april, 2024 / Nyheter

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Lunds FN-förening har nyligen haft val och utsett en styrelse med bland andra ordförande Emiline Méry och ledamöterna Ellinor Adolfsson samt Elvira Wiklund. Föreningen jobbar nytänkande i fyra utskott som ansvarar för olika områden kopplade till FN:s arbete.

De fyra utskotten berör klimat, skola/ungdom, mänskliga rättigheter samt fred och säkerhet. Fördelarna med utskotten är att medlemmarna kan söka sig till ett område de är intresserade av. Ellinor Adolfsson och Elvira Wiklund är ansvariga för utskotten fred- och säkerhet respektive mänskliga rättigheter.

– När det finns en tydlig struktur blir det enklare att engagera sig och genomföra aktiviteter, säger Elvira Wiklund.

Målet är att varje utskott ska anordna två större evenemang per termin. Utöver det anordnar styrelsen ett större event per år som inkluderar alla medlemmar. De globala målen genomsyrar arbetet i de olika utskotten.

– Vi i utskottet för mänskliga rättigheter har bokat in ett studiebesök på institutet för mänskliga rättigheter som har sitt huvudkontor i Lund. Det blir vårt första större evenemang, säger Ellinor Adolfsson. 

En hållbar förening

Föreningens övergripande mål är att sprida FN-frågor lokalt i Lund och de aktiva jobbar därför mycket med att synas runt om i staden och i sociala medier. Trots att synligheten utåt är viktig menar ordförande Emiline Méry att interna aktiviteter som informationskvällar, filmkvällar och middagar är minst lika viktiga.

– För att kunna nå våra mål behöver vi medlemmar och därför är det viktigt att göra evenemang som värnar om medlemmarna för att öka motivationen och viljan att fortsätta engagera sig. Vi jobbar för att bli en hållbar förening, säger hon.

Engagerar studenter

Föreningen består till största delen av studenter.

– Det är främst personer som siktar på en internationell karriär eller en karriär inom globala frågor som söker sig till oss, säger Emiline.

Ellinor Adolfsson menar att engagemanget ger något utöver den vanliga utbildningen.

– Jag lär mig saker som jag inte hade lärt mig på utbildningen. Det blir mer praktiskt vilket är väldigt kul, säger hon.

De är alla tre positiva till att vara engagerade i FN-föreningen och ser fördelar som att de får kunskap om olika frågor, men kanske framför allt att de har väldigt roligt tillsammans.

– Jag tycker att det roligaste är gemenskapen och att träffa personer som har ett gemensamt intresse. Vi har väldigt kul och det gör att jag vill fortsätta, säger Elvira.

I framtiden vill de gärna fortsätta engagera sig och jobba med globala frågor.

– Jag har känt oro och stress inför framtiden i och med klimatkrisen och alla konflikter. Att vara med i FN-rörelsen och försöka göra skillnad bidrar till att jag känner att jag gör någonting, jag gör mitt bästa, avslutar Emiline.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer