fbpx
Foto: Unsplash/ Craig Melville.
25 november, 2022 / Nyheter

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Inför internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november rapporterar FN:s kontor för mänskliga rättigheter att över 40 människor har dödats under den senaste veckans protester i Iran. Över 14 000 har frihetsberövats och minst sex personer har dömts till döden för att ha deltagit i ”krig mot Gud”. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, uppmanar de iranska myndigheterna att agera på kraven på jämlikhet, värdighet och rättigheter.

På torsdagen beslutade också FN:s råd för mänskliga rättigheter att tillsätta en utredning som ska granska övergreppen mot demonstranter. FN är inte ensamt om att reagera. En hel värld upprörs över den iranska regimens våld mot kvinnor som valt att inte följa den islamiska klädkoden och mot de som höjer sina röster för grundläggande rättigheter. I Afghanistan har talibanerna ett år efter återkomsten till makten infört sharialagar och fråntagit flickor och kvinnor rättigheter som att studera och arbeta. 

– Iran och Afghanistan är två aktuella och allvarliga exempel på att flickors och kvinnors rättigheter kränks världen runt. Faktum är att kvinnors rättigheter har varit på tillbakagång i många länder och under många år. FN:s krav på åtgärder måste få medlemsländernas stöd, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet. 

I ett brev till Irans ambassadör i Sverige har Svenska FN-förbundet fördömt de senaste veckornas våld mot fredliga demonstrationer. Förbundet ställer sig i brevet bakom FN-kravet på en oberoende utredning av 22-åriga Mahsa Aminis död och uppmanar Iran att upphöra med våldet mot demonstranterna. FN-förbundet har också välkomnat skärpta EU-sanktioner mot iranska individer och institutioner.

FN leder, genom flera organisationer och kontoret för mänskliga rättigheter, det globala arbetet för jämställdhet. FN:s ekonomiska och sociala råd, Ecosoc, utser de 45 länderna i FN:s kvinnokommission som möts varje år i New York. Som i andra FN-sammanhang väljs länderna efter geografisk tillhörighet. UN Women startades 2010 när flera FN-organisationer slogs samman. I över 80 länder arbetar man för kvinnors egenmakt, jämställdhet och stärkandet av flickors och kvinnors rättigheter. 

FN:s medlemsländer har bland annat antagit en handlingsplan för kvinnors rättigheter (Pekingplattformen 1995), konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor (1979) och resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet (2000). Trots det har det globala arbetet för jämställdhet mött motstånd och på senare år också gått bakåt. 

– Det är uppenbart att medlemsländerna inte tar sin del av ansvaret för att nå mål 5 i Agenda 2030 om jämställdhet. Mer måste göras av fler, avslutar Annelie Börjesson. 

Internationella dagen mot våld mot kvinnor den 25 november är starten för FN:s sexton dagar mot könsbaserat våld som pågår till och med den 10 december som är internationella dagen för mänskliga rättigheter. 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer