fbpx
USA:s president Ronald Reagan i samtal med FN-chefen Javier Pérez de Cuéllar. Foto: UN Photo/Yutak Nagata.
25 september, 2020 / Nyheter

FN 75: Milstolpar ur FN:s historia – 1980-talet

Under hösten kulminerar firandet av FN:s 75-årsjubileum. Vi presenterar milstolpar från de gångna decennierna. Avsnitt nummer fem handlar om 1980-talet.

För många är 1980-talet förknippat med kapprustning, högkonjunktur och, i slutet av decenniet, Sovjetunionens och Berlinmurens fall. Utvecklingen i Östeuropa gav frihet åt hundratals miljoner människor som i nästan tre decennier hade befunnit sig bakom den järnridå som sedan tidigt 60-tal hade delat Europa.

I maj 1980 kunde Världshälsoorganisationen rapportera att sjukdomen smittkoppor var utrotad. Det hade då gått tre år sedan det sista kända fallet hade rapporterats.

FN fick sin femte generalsekreterare i form av Javier Pérez de Cueéllar från Peru som tillträdde den 1 januari 1982. I likhet med företrädaren Kurt Waldheim kom Pérez de Cuéllar att tjäna i två mandatperioder, sammanlagt tio år, på posten.

Konventionen mot tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning antogs av FN:s generalförsamling den 10 december 1984. Den har blivit ett kraftfullt instrument i kampen för rättvis behandling av fångar.

Tv-bilderna från svältens Afrika i mitten av 1980-talet fick en hel värld att reagera. Världsartister samlades i de två initiativen Band Aid (Storbritannien) och U.S. for Africa (USA). FN satte upp ett kontor för nödhjälp för att samordna insatserna mot svälten.

I den stora FN-staden Nairobi, Kenya, avslutades FN:s årtionde för kvinnor som hade inletts i Mexico City tio år tidigare.

Montrealprotokollet till skydd för ozonlagret antogs 1987 efter förberedande arbete av FN:s miljöprogram Unep. Protokollet var en efterföljare till 1985 års Wienkonvention.

FN:s fredsbevarande styrkor tilldelades Nobels fredspris 1988. ”De fredsbevarande styrkorna har, under extremt svåra förhållanden, bidragit till att minska spänningar där vapenstillestånd har förhandlats men ett fredsavtal ännu väntar på att slutas”, sa Nobelkommittén i sin motivering. I slutet av 1980-talet var de fredsfrämjande insatserna sju till antalet. I dag tjänstgör omkring 110 000 uniformerade personer i tretton insatser.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer