Koll & kommentar
22 maj, 2022 / Nyheter

Biologiska mångfaldens dag 22 maj

Den 22 maj är internationella dagen för biologisk mångfald. Dagen har instiftats av FN för att uppmärksamma betydelsen av biologisk mångfald för livet på jorden.

Biologisk mångfald innebär variationer av arter, organismer och ekosystem. Många av dessa är beroende av varandra för att kunna överleva och frodas. Om en art, en organism eller ett ekosystem försvinner eller förändras påverkas många fler.

I dag är den biologiska mångfalden hotad – avskogning, jordbruk, utsläpp, skräp och klimatförändringar påverkar alla den biologiska mångfalden på olika sätt. Markanvändning och förändring är orsaker till att arter förflyttas och därmed förändrar ekosystemen. Monokultur, att bara odla en växtart åt gången, gör att den biologiska mångfalden minskar.

Den biologiska mångfalden är viktig för oss människor också för att den tillhandahåller ekosystemtjänster som är avgörande för vår överlevnad och hälsa. Genom ekosystemtjänsterna får vi bland annat syre, till exempel genom fotosyntesen och pollinering.

FN-förhandlingar pågår om en ny strategisk plan för att skydda den biologiska mångfalden, som ska ersätta de nuvarande Aichimålen i konventionen om biologisk mångfald (CBD). På grund av bland annat pandemin har konferensen om konventionen, COP15, skjutits upp och de föreslagna strategiska planerna har ännu inte kunnat antas.

Förlusten av biologisk mångfald är en av de tre planetära kriserna och måste tillsammans med klimatförändringar och föroreningar lösas för att skydda naturen och kommande generationer.

Det finns mycket man kan göra som privatperson för att bevara den biologiska mångfalden. Att till exempel köpa livsmedel från ekologiska gårdar är ett bra sätt att minska den negativa påverkan som matproduktionen har på den biologiska mångfalden.

Läs mer på FN:s webbsida om internationella dagen för biologisk mångfald.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer

Trettio år efter Peking: Flickors rättigheter i fokus

04 februari, 2025 / Nyheter

FN:s kvinnokommission inleder den 10 februari sitt årliga möte i New York. Inför mötet lanserar FN-förbundet vårens aktions- och engagemangspaket för flickor.

Läs mer

Försvara ICC mot hoten från USA

07 januari, 2025 / Nyheter

Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer