fbpx
Koll & kommentar
28 mars, 2014 /

Wallström inviger FN-rollspel i Söderköping

Svenska FN-förbundet och Nyströmska skolan arrangerar den 1-3 april ett nationellt FN-rollspel i Söderköping. Margot Wallström, tidigare FN-rapportör om sexuellt våld i konflikter, inledningstalar.

För andra gången arrangerar Svenska FN-förbundet ett nationellt FN-rollspel för landets gymnasieelever. Det sker den 1-3 april i Söderköping när Nyströmska skolan öppnar portarna för ett rollspel med sammanlagt omkring 200 deltagare.

Temat för årets FN-rollspel är fred och säkerhet för att uppmärksamma att Sverige har haft 200 år av fred. I år är det också 20 år sedan folkmordet i Rwanda. Frågor som kommer att diskuteras är bland annat konflikten i östra Kongo, sexuellt våld i konflikt, kampen om konfliktmineraler och barnssoldater.

– SweMUN ger unga en möjlighet att lära sig om globala frågor och FN och att förhandla, göra överväganden och ta ansvar. I bakgrunden finns en rad aktuella konflikter, inte minst i Afrika, säger Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Vid öppningsceremonin den 1 april kl 13.00 talar Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic, Margot Wallström och Anders Eksmo, ordförande i Söderköpings kommunfullmäktige. Det blir också sång av eleven Ernestine Iradukunda Niyonzima.

Kontaktpersoner under rollspelet den 1-3 april:

Monica Grenabo, Nyströmska skolan: 070-825 67 91
Hanna Gynnerstedt, Svenska FN-förbundet: 073-657 46 19

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer