fbpx
28 mars, 2014 /

Wallström inviger FN-rollspel i Söderköping

Svenska FN-förbundet och Nyströmska skolan arrangerar den 1-3 april ett nationellt FN-rollspel i Söderköping. Margot Wallström, tidigare FN-rapportör om sexuellt våld i konflikter, inledningstalar.

För andra gången arrangerar Svenska FN-förbundet ett nationellt FN-rollspel för landets gymnasieelever. Det sker den 1-3 april i Söderköping när Nyströmska skolan öppnar portarna för ett rollspel med sammanlagt omkring 200 deltagare.

Temat för årets FN-rollspel är fred och säkerhet för att uppmärksamma att Sverige har haft 200 år av fred. I år är det också 20 år sedan folkmordet i Rwanda. Frågor som kommer att diskuteras är bland annat konflikten i östra Kongo, sexuellt våld i konflikt, kampen om konfliktmineraler och barnssoldater.

– SweMUN ger unga en möjlighet att lära sig om globala frågor och FN och att förhandla, göra överväganden och ta ansvar. I bakgrunden finns en rad aktuella konflikter, inte minst i Afrika, säger Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Vid öppningsceremonin den 1 april kl 13.00 talar Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic, Margot Wallström och Anders Eksmo, ordförande i Söderköpings kommunfullmäktige. Det blir också sång av eleven Ernestine Iradukunda Niyonzima.

Kontaktpersoner under rollspelet den 1-3 april:

Monica Grenabo, Nyströmska skolan: 070-825 67 91
Hanna Gynnerstedt, Svenska FN-förbundet: 073-657 46 19

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer