fbpx
19 februari, 2014 /

Välkommet FN-fokus av Bildt

Carl Bildts utrikesdeklaration ger hopp om starkare svenskt FN-engagemang. Det måste nu följas av bland annat en fokuserad säkerhetsrådskampanj, säger Svenska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet välkomnar Carl Bildts besked på flera områden som rör regeringens FN-politik i årets utrikesdeklaration. FN-reformer, stöd till världens kvinnor och flickor och ansvarstagande för global utveckling är områden där Sverige kan bidra med engagemang och kunnande. Beskedet om svenskt truppbidrag till FN-insatsen i Mali är ett välkommet trendbrott, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

– Efter sex år med färre än 30 svenskar per månad i FN-ledda fredsfrämjande insatser gläds vi åt beskedet att Sverige nu vill ta ett större ansvar också för FN:s säkerhetsarbete. Vi vill att regeringen också långsiktigt planerar för fler svenskar i internationella insatser och att hälften av dessa alltid ska finnas i en FN-ledd insats, säger Gabelic.

Svenska FN-förbundet ser positivt på beskedet att Sverige eftersträvar en plats i FN:s säkerhetsråd, men beklagar att det har dröjt.

– Sverige har mycket att tillföra säkerhetsrådet. Den svenska ansökan lämnades in redan 2004 och med bara två år kvar till säkerhetsrådsvalet krävs nu ett aktivt och målmedvetet arbete för att nå ända fram, säger Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer