5 juni, 2015 /

Välkommen ny FN-utredning om sexuella övergrepp

Svenska FN-förbundet välkomnar att FN tillsätter en oberoende utredning om sexuella övergrepp i Centralafrikanska republiken.

FN-chefen Ban Ki-moon tillsätter en oberoende utredning som ska genomlysa världsorganisationens hantering av anklagelser om sexuella övergrepp i Centralafrikanska republiken. Panelen ska också undersöka handläggningen av det ärende som ledde till att FN-tjänstemannen Anders Kompass avstängdes från sin tjänst – ett beslut som senare upphävdes av en intern FN-domstol.

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic kommenterar:

– Ban Ki-moons initiativ är välkommet. FN-chefen står, tillsammans med den förre generalsekreteraren Kofi Annan, bakom nolltoleransen mot sexuella övergrepp i fält och måste försvara denna princip. Den nya utredningen måste, för att trovärdigt kunna utreda vilken roll den högsta FN-ledningen har haft, vara sant oberoende. Den nya utredningen måste också klarlägga att FN-tjänstemän ska kunna larma om misstänkta missförhållanden utan att tystas eller förlora sin tjänst, säger Aleksander Gabelic.

Minusca, FN:s insats i Centralafrikanska republiken, har meddelat att man har startat ytterligare en undersökning om ett misstänkt sexuellt övergrepp. Man har dessutom bett det truppbidragande landet att undersöka saken.

Aleksander Gabelic nås på mobiltelefon 070-770 04 18.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer