19 juni, 2014 /

Utmaningar för ny MR-kommissarie

Jordaniens prins Zeid har utsetts till ny FN-högkommissarie för mänskliga rättigheter. Svenska FN-förbundet kommenterar.

FN:s generalförsamling har den gångna veckan enhälligt utsett Jordaniens prins Zeid Ra’ad Zeid al-Hussein till ny högkommissarie för mänskliga rättigheter. Prinsen efterträder Navi Pillay från Sydafrika som har haft posten sedan 2008. Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic kommenterar valet.

– Utnämningen av prins Zeid till ny FN-högkommissarie för mänskliga rättigheter ger nya möjligheter att arbeta med frågor som rör mänskliga rättigheter i arabvärlden. Den arabiska våren sammanfattar flera av de utmaningar som regionen står inför, till exempel rätten till utbildning, demokratiskt inflytande och inte minst kvinnors och flickors rättigheter. Omvärlden måste nu ge prins Zeid sitt stöd i hans nya uppdrag, säger Aleksander Gabelic.

Prins Zeid har tidigare varit bland annat Jordaniens FN-ambassadör och ambassadör i USA. Han har haft en rad uppdrag för Internationella brottmålsdomstolen och avslutar i dagarna ett halvårsförordnande som ordförande i FN:s säkerhetsråd.

I den FN-stödda skriftserien Arab Human Development Report har oberoende forskare i arabvärlden kartlagt möjligheter och utmaningar i regionen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer