fbpx
19 juni, 2014 /

Utmaningar för ny MR-kommissarie

Jordaniens prins Zeid har utsetts till ny FN-högkommissarie för mänskliga rättigheter. Svenska FN-förbundet kommenterar.

FN:s generalförsamling har den gångna veckan enhälligt utsett Jordaniens prins Zeid Ra’ad Zeid al-Hussein till ny högkommissarie för mänskliga rättigheter. Prinsen efterträder Navi Pillay från Sydafrika som har haft posten sedan 2008. Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic kommenterar valet.

– Utnämningen av prins Zeid till ny FN-högkommissarie för mänskliga rättigheter ger nya möjligheter att arbeta med frågor som rör mänskliga rättigheter i arabvärlden. Den arabiska våren sammanfattar flera av de utmaningar som regionen står inför, till exempel rätten till utbildning, demokratiskt inflytande och inte minst kvinnors och flickors rättigheter. Omvärlden måste nu ge prins Zeid sitt stöd i hans nya uppdrag, säger Aleksander Gabelic.

Prins Zeid har tidigare varit bland annat Jordaniens FN-ambassadör och ambassadör i USA. Han har haft en rad uppdrag för Internationella brottmålsdomstolen och avslutar i dagarna ett halvårsförordnande som ordförande i FN:s säkerhetsråd.

I den FN-stödda skriftserien Arab Human Development Report har oberoende forskare i arabvärlden kartlagt möjligheter och utmaningar i regionen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer