fbpx
19 juni, 2014 /

Utmaningar för ny MR-kommissarie

Jordaniens prins Zeid har utsetts till ny FN-högkommissarie för mänskliga rättigheter. Svenska FN-förbundet kommenterar.

FN:s generalförsamling har den gångna veckan enhälligt utsett Jordaniens prins Zeid Ra’ad Zeid al-Hussein till ny högkommissarie för mänskliga rättigheter. Prinsen efterträder Navi Pillay från Sydafrika som har haft posten sedan 2008. Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic kommenterar valet.

– Utnämningen av prins Zeid till ny FN-högkommissarie för mänskliga rättigheter ger nya möjligheter att arbeta med frågor som rör mänskliga rättigheter i arabvärlden. Den arabiska våren sammanfattar flera av de utmaningar som regionen står inför, till exempel rätten till utbildning, demokratiskt inflytande och inte minst kvinnors och flickors rättigheter. Omvärlden måste nu ge prins Zeid sitt stöd i hans nya uppdrag, säger Aleksander Gabelic.

Prins Zeid har tidigare varit bland annat Jordaniens FN-ambassadör och ambassadör i USA. Han har haft en rad uppdrag för Internationella brottmålsdomstolen och avslutar i dagarna ett halvårsförordnande som ordförande i FN:s säkerhetsråd.

I den FN-stödda skriftserien Arab Human Development Report har oberoende forskare i arabvärlden kartlagt möjligheter och utmaningar i regionen.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer