fbpx
16 september, 2014 /

På FN:s agenda – avgörande beslut för global utveckling

Vi har fortfarande några platser kvar till Svenska FN-förbundets seminarium ”På FN:s agenda – avgörande beslut för global utveckling”

Höstens generalförsamling är extra viktig eftersom beslut ska fattas om det fortsatta arbetet med den nya globala utvecklingsagendan, Post-2015. Generalsekreterarens nya rapport om Post-2015 som kommer inför generalförsamling utgör underlag för det fortsatta arbetet. Sverige har drivit en del kontroversiella frågor som regeringen menar bör finnas med i de kommande hållbarhetsmålen.

Bland dessa finns frihet från våld, kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter och frågor som rör mänskliga rättigheter och demokrati. Välkommen till FN-förbundets traditionella seminarium i samband med generalförsamlingens öppnande.

Preliminärt program

09.30  Mingel med fika

10.00  Inledning

10.10  Filmklipp med Sveriges ambassadör för Post-2015, UD

10.20  Läget i världen inför Post-2015

10.30  Aktuella frågor på generalförsamlingens agenda med fokus på Post-2015, UD

10.50  Panelsamtal om hinder att övervinna i Post-2015

– Aleksander Gabelic, ordförande FN-förbundet

– Karin Nilsson, sexualpolitiskt sakkunnig RFSU

– Tobias Alfvén, rådgivare UNAIDS och medlem i FN:s MDG-expertgrupp

Dagens moderator är Linda Nordin, generalsekreterare FN-förbundet

12.00  Avslutning

Anmälan senast den 18 september via e-post till fnsagendasthlm@fn.se. Seminariet är kostnadsfritt. Begränsat antal platser. Vid frågor vänligen kontakta Eva Brattander på eva.brattander@fn.se eller 08-462 25 53.

Välkommen!

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer