26 mars, 2014 /

Nödvändig vitbok om romer

Regeringens vitbok om romer är nödvändig mot bakgrund av den fortsatta diskrimineringen mot gruppen i Sverige.

Medierna rapporterar på onsdagen att Diana Nyman från Romska rådet i Göteborg blev stoppad på hotell Sheraton i Stockholm när hon skulle äta frukost inför regeringens presentation av den nya vitboken om romer. Det är en sorglig illustration av diskrimineringen mot romer i Sverige, säger Svenska FN-förbundet.

– Att en romsk företrädare inte får dricka sitt morgonkaffe bland andra hotellgäster är en tydlig och smärtsam påminnelse om att diskrimineringen mot romer fortgår och att regeringens vitbok om romer är nödvändig, säger förbundsordförande Aleksander Gabelic.

Svenska FN-förbundet har i flera parallellrapporter till FN:s rasdiskrimineringskommitté påtalat romernas utanförskap och den diskriminering som har drabbat gruppen under århundraden – på arbetsmarknaden, på bostadsmarknaden och i skolan.

– FN-kommittén har tagit fasta på kritiken och uppmanat regeringen att arbeta aktivt för att stärka den romska gruppens ställning. Vitboken är en bra start, men vi vill också se en sanningskommission som inrättas i samråd med romerna själva, säger Aleksander Gabelic.

FN-förbundets senaste parallellrapport till FN:s rasdiskrimineringskommitté kan laddas ned här (PDF-dokument, 1,7 MB).

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer