3 februari, 2015 /

MR-rådets rekommendationer

FN-rådet för mänskliga rättigheter skärper kravet på en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter efter förra veckans förhör med Sveriges regering. Läs rådets rekommendationer!

FN:s råd för mänskliga rättigheter har presenterat sina rekommendationer till Sveriges regering efter förra veckans förhör i Genève inom ramen för den universella granskningsmekanismen. Noterbart är att rådet flera gånger upprepar kravet att Sverige bör inrätta en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter. Rådet uppmanar också Sverige att ta fasta på rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Till detta kommer rekommendationer som rör bland annat barns rättigheter, förekomsten av rasism, främlingsfientlighet och hatbrott samt tortyrförbudet.

– Vi noterar att rådet återkommer till flera av de synpunkter som Svenska FN-förbundet tillsammans med 32 andra organisationer förde fram i sin parallellrapport. Det gäller inte minst kravet på en oberoende nationell MR-institution som FN:s granskare framför gång på gång. Regeringen bör undersöka hur man ska ta fasta på kritiken och med FN-kontorets stöd inrätta en sådan institution, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic som närvarade vid förhöret i Genève förra måndagen.

Läs MR-rådets rekommendationer till Sveriges regering (PDF-dokument, 284 kB).

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer