fbpx
17 november, 2014 /

Löfven måste försvara flickors rättigheter i FN

Försvaret för flickors och kvinnors rättigheter står i centrum när Svenska FN-förbundet på tisdagen uppvaktar Stefan Löfven inför statsministerns första besök i Förenta Nationerna i New York.

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin uppvaktar på tisdagen statsminister Stefan Löfven i Rosenbad. Mötet sker på Löfvens initiativ inför dennes första besök i ämbetet i Förenta Nationerna i New York i slutet av veckan.

– Stefan Löfvens tal om en central roll för FN i svensk utrikespolitik förpliktigar. En särskilt viktig uppgift för Sverige i FN-samarbetet under de kommande åren är att stärka rättigheterna för världens flickor och kvinnor som lever under ständigt hot, säger Aleksander Gabelic inför tisdagens möte.

Arbetet mot sexuellt våld i konflikter, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i post 2015-arbetet och kampen mot barnäktenskap och könsstympning är frågor som Sverige och likasinnade måste driva i FN för att främja flickors och kvinnors situation, menar Svenska FN-förbundet.

Det svenska truppbidraget till FN:s insats i Mali bör följas av fler, anser FN-förbundet som också framhåller effektivitetsfrågor och Sveriges kandidatur till en plats i säkerhetsrådet 2017-2018 som angelägna frågor för Löfven inför New York-besöket.

– Sverige har särskild kompetens att verka för ett mer transparent, starkare och bättre FN. Det hör, tillsammans med behovet av att förtydliga och förstärka frivilligorganisationernas roll i FN, till de viktigaste inslagen i en nystart för en aktiv svensk FN-politik, säger Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer