17 november, 2014 /

Löfven måste försvara flickors rättigheter i FN

Försvaret för flickors och kvinnors rättigheter står i centrum när Svenska FN-förbundet på tisdagen uppvaktar Stefan Löfven inför statsministerns första besök i Förenta Nationerna i New York.

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin uppvaktar på tisdagen statsminister Stefan Löfven i Rosenbad. Mötet sker på Löfvens initiativ inför dennes första besök i ämbetet i Förenta Nationerna i New York i slutet av veckan.

– Stefan Löfvens tal om en central roll för FN i svensk utrikespolitik förpliktigar. En särskilt viktig uppgift för Sverige i FN-samarbetet under de kommande åren är att stärka rättigheterna för världens flickor och kvinnor som lever under ständigt hot, säger Aleksander Gabelic inför tisdagens möte.

Arbetet mot sexuellt våld i konflikter, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i post 2015-arbetet och kampen mot barnäktenskap och könsstympning är frågor som Sverige och likasinnade måste driva i FN för att främja flickors och kvinnors situation, menar Svenska FN-förbundet.

Det svenska truppbidraget till FN:s insats i Mali bör följas av fler, anser FN-förbundet som också framhåller effektivitetsfrågor och Sveriges kandidatur till en plats i säkerhetsrådet 2017-2018 som angelägna frågor för Löfven inför New York-besöket.

– Sverige har särskild kompetens att verka för ett mer transparent, starkare och bättre FN. Det hör, tillsammans med behovet av att förtydliga och förstärka frivilligorganisationernas roll i FN, till de viktigaste inslagen i en nystart för en aktiv svensk FN-politik, säger Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Värme, vinter och viktiga val

28 juni, 2022 / Blogg

Det har varit en vecka full av intryck, kunskap och känslor. För första gången arrangerades ett statspartsmöte för FN:s kärnvapenförbud TPNW (the Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons). Det hölls i Wien där flera av FN:s kärnrelaterade organisationer har sitt säte.

Läs mer

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer