fbpx
17 november, 2014 /

Löfven måste försvara flickors rättigheter i FN

Försvaret för flickors och kvinnors rättigheter står i centrum när Svenska FN-förbundet på tisdagen uppvaktar Stefan Löfven inför statsministerns första besök i Förenta Nationerna i New York.

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin uppvaktar på tisdagen statsminister Stefan Löfven i Rosenbad. Mötet sker på Löfvens initiativ inför dennes första besök i ämbetet i Förenta Nationerna i New York i slutet av veckan.

– Stefan Löfvens tal om en central roll för FN i svensk utrikespolitik förpliktigar. En särskilt viktig uppgift för Sverige i FN-samarbetet under de kommande åren är att stärka rättigheterna för världens flickor och kvinnor som lever under ständigt hot, säger Aleksander Gabelic inför tisdagens möte.

Arbetet mot sexuellt våld i konflikter, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i post 2015-arbetet och kampen mot barnäktenskap och könsstympning är frågor som Sverige och likasinnade måste driva i FN för att främja flickors och kvinnors situation, menar Svenska FN-förbundet.

Det svenska truppbidraget till FN:s insats i Mali bör följas av fler, anser FN-förbundet som också framhåller effektivitetsfrågor och Sveriges kandidatur till en plats i säkerhetsrådet 2017-2018 som angelägna frågor för Löfven inför New York-besöket.

– Sverige har särskild kompetens att verka för ett mer transparent, starkare och bättre FN. Det hör, tillsammans med behovet av att förtydliga och förstärka frivilligorganisationernas roll i FN, till de viktigaste inslagen i en nystart för en aktiv svensk FN-politik, säger Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer