Försvaret för flickors och kvinnors rättigheter står i centrum när Svenska FN-förbundet på tisdagen uppvaktar Stefan Löfven inför statsministerns första besök i Förenta Nationerna i New York.

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin uppvaktar på tisdagen statsminister Stefan Löfven i Rosenbad. Mötet sker på Löfvens initiativ inför dennes första besök i ämbetet i Förenta Nationerna i New York i slutet av veckan.

– Stefan Löfvens tal om en central roll för FN i svensk utrikespolitik förpliktigar. En särskilt viktig uppgift för Sverige i FN-samarbetet under de kommande åren är att stärka rättigheterna för världens flickor och kvinnor som lever under ständigt hot, säger Aleksander Gabelic inför tisdagens möte.

Arbetet mot sexuellt våld i konflikter, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i post 2015-arbetet och kampen mot barnäktenskap och könsstympning är frågor som Sverige och likasinnade måste driva i FN för att främja flickors och kvinnors situation, menar Svenska FN-förbundet.

Det svenska truppbidraget till FN:s insats i Mali bör följas av fler, anser FN-förbundet som också framhåller effektivitetsfrågor och Sveriges kandidatur till en plats i säkerhetsrådet 2017-2018 som angelägna frågor för Löfven inför New York-besöket.

– Sverige har särskild kompetens att verka för ett mer transparent, starkare och bättre FN. Det hör, tillsammans med behovet av att förtydliga och förstärka frivilligorganisationernas roll i FN, till de viktigaste inslagen i en nystart för en aktiv svensk FN-politik, säger Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer

FN-experter: Sverige bör stärka arbetet mot rasism

07 november, 2022 / Nyheter

En expertgrupp från FN efterlyser arbete mot systematisk rasism, förtroendeskapande åtgärder mellan polis och minoriteter samt statistik som baseras på etnicitet. I vår granskas Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Parfym, bunkrar och FN-rollspel

07 november, 2022 / Blogg

Förra veckan var vi på besök i Albanien och deras FN-förbund. Det grundades 2016 men är redan en nyckelaktör i civilsamhället för att stärka unga i arbetet för en demokratisk utveckling, mänskliga rättigheter, fred och hållbar utveckling.

Läs mer

FN-skola firar 15 år

30 oktober, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundets verksamhet FN-skola fyller 15 år i höst. Certifieringen stärker gymnasieskolors engagemang för globala frågor och nio skolor som har varit med sedan starten 2007 kan nu fira jubileum.

Läs mer

Skarp kritik mot Iran i brev till ambassadör

27 oktober, 2022 / Nyheter

I ett öppet brev till Irans ambassadör i Sverige fördömer Svenska FN-förbundet våldet mot demonstranter och kräver en oberoende utredning av Mahsa Aminis död.

Läs mer