fbpx
17 november, 2014 /

Löfven måste försvara flickors rättigheter i FN

Försvaret för flickors och kvinnors rättigheter står i centrum när Svenska FN-förbundet på tisdagen uppvaktar Stefan Löfven inför statsministerns första besök i Förenta Nationerna i New York.

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och generalsekreterare Linda Nordin uppvaktar på tisdagen statsminister Stefan Löfven i Rosenbad. Mötet sker på Löfvens initiativ inför dennes första besök i ämbetet i Förenta Nationerna i New York i slutet av veckan.

– Stefan Löfvens tal om en central roll för FN i svensk utrikespolitik förpliktigar. En särskilt viktig uppgift för Sverige i FN-samarbetet under de kommande åren är att stärka rättigheterna för världens flickor och kvinnor som lever under ständigt hot, säger Aleksander Gabelic inför tisdagens möte.

Arbetet mot sexuellt våld i konflikter, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i post 2015-arbetet och kampen mot barnäktenskap och könsstympning är frågor som Sverige och likasinnade måste driva i FN för att främja flickors och kvinnors situation, menar Svenska FN-förbundet.

Det svenska truppbidraget till FN:s insats i Mali bör följas av fler, anser FN-förbundet som också framhåller effektivitetsfrågor och Sveriges kandidatur till en plats i säkerhetsrådet 2017-2018 som angelägna frågor för Löfven inför New York-besöket.

– Sverige har särskild kompetens att verka för ett mer transparent, starkare och bättre FN. Det hör, tillsammans med behovet av att förtydliga och förstärka frivilligorganisationernas roll i FN, till de viktigaste inslagen i en nystart för en aktiv svensk FN-politik, säger Aleksander Gabelic.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

28 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer