fbpx
22 april, 2015 /

Kaos i Libyen orsakar död i Medelhavet

Stefan Löfven och övriga EU-regeringschefer måste diskutera hur man kan skapa stabilitet och säkerhet i Libyen och andra länder, säger Aleksander Gabelic inför torsdagens EU-toppmöte om människosmuggling i Medelhavet..

På torsdagen möts EU:s regeringschefer i Bryssel för att diskutera den senaste tidens tragedier på Medelhavet. Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic efterlyser i ett inlägg på FN-bloggen ett helhetsperspektiv för att förhindra att människor ser sig tvingade att ge sig ut på havet med risk för livet.

– Bara i Libyen finns en miljon människor som vill ta sig till Europa. Torsdagens diskussion måste handla om mer än regionala asylcentra och förstärkt kustbevakning. En större åtgärdsplan krävs för att verka för stabila och säkra samhällen i regionen. EU-ledarna inklusive Sveriges statsminister Stefan Löfven måste söka samarbete med FN och ge sitt långsiktiga politiska och ekonomiska stöd till världsorganisationens arbete i regionen, säger Aleksander Gabelic på FN-bloggen.

Såväl FN-chefen Ban Ki-moon som MR-högkommissaren prins Zeid har uppmanat Europas länder att agera för att stoppa tragedierna på Medelhavet.

Läs hela inlägget på www.fnbloggen.se.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer