5 mars, 2015 /

Jämställdhet en nyckel till utveckling

Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander och företrädare för FN-rörelsen i hela landet kräver stopp för barnäktenskap, rätt till skolgång för alla flickor och frihet från våld i en debattartikel.

Internationella kvinnodagen den 8 mars är ett tillfälle att påminna om att kvinnor och flickor över hela världen saknar en rad grundläggande rättigheter. Det är bland annat rätten till hälsa, rätten till utbildning och rätten till den egna kroppen.

När världens länder just nu diskuterar de nya hållbarhetsmål som ska ta vid efter FN:s millienniemål riskerar världens flickor och kvinnor att sättas på undantag. Sverige och några länder ytterligare uppmärksammar frågorna men arbetet bedrivs i ständig motvind. Alltför många länder bedriver ett aktivt motstånd mot flickors och kvinnors rättigheter trots att såväl individer som hela samhällen gynnas av målmedvetet jämställdhetsarbete.

Att barn får utbildning skapar möjlighet för såväl familjer som samhällen att utvecklas och att ta sig ur fattigdom. FN har genom skolmatsprojekt under flera decennier uppmuntrat föräldrar att skicka sina barn, inte minst sina döttrar, till skolan. I dag börjar för första gången någonsin lika många flickor som pojkar i skolan. De måste också få fullfölja sin utbildning.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, är avgörande för flickors och kvinnors hälsa, överlevnad och möjlighet att bestämma över sin egen kropp. Men den rättigheten förnekas flickor och kvinnor runt om i världen. FN bidrar till förbättrad mödravård genom hälsokliniker i både fredliga och konfliktdrabbade länder.

Omkring 800 flickor och kvinnor dör varje dag i samband med graviditet eller förlossning på grund av att kvinnors hälsa nedprioriteras i stora delar av världen. Tillgång till utbildad förlossningspersonal och riktig sjukvårdsutrustning kan betyda skillnaden mellan liv och död vid graviditet och förlossning.

Fler än 130 miljoner flickor och unga kvinnor i världen har könsstympats. Ingreppet leder till extrem smärta, komplikationer under graviditet och förlossning och i värsta fall för tidig död. Genom bland annat utbildning har FN visat att skadliga traditioner kan brytas.

Omkring 39 000 flickor under 18 år gifts bort varje dag mot sin vilja. De får sällan fortsätta sin utbildning och tvingas till tidig graviditet med stora hälsorisker och dödsfall som följd. Problemet finns också i Sverige. Därför driver Svenska FN-förbundet kampanjen Stoppa barnäktenskap. Vi följer bland annat effekterna av den nya svenska lagstiftningen mot barn- och tvångsäktenskap som trädde i kraft den 1 juli.

Jämställdhet är en nyckel till utveckling. Flickor och kvinnor utgör mer än hälften av jordens befolkning. Att inte ta tillvara deras kunskap och erfarenheter i arbetet för socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling är ett gigantiskt slöseri med mänskliga resurser. Jämställdhet måste genomsyra FN:s nya utvecklingsmål och vårt eget arbete med flickors och kvinnors rättigheter på hemmaplan.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i skolan: Ny satsning för hopp och engagemang bland Sveriges unga

28 mars, 2025 / Pressmeddelanden

I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.

Läs mer

Bli FN-skola – här är vårt erbjudande!

28 mars, 2025 / Nyheter

Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!

Läs mer

FN-rollspel nu även i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.

Läs mer

Fyra tips för FN-rollspel i grundskolan

27 mars, 2025 / Nyheter

Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.

Läs mer

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer