Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander och företrädare för FN-rörelsen i hela landet kräver stopp för barnäktenskap, rätt till skolgång för alla flickor och frihet från våld i en debattartikel.
Internationella kvinnodagen den 8 mars är ett tillfälle att påminna om att kvinnor och flickor över hela världen saknar en rad grundläggande rättigheter. Det är bland annat rätten till hälsa, rätten till utbildning och rätten till den egna kroppen.
När världens länder just nu diskuterar de nya hållbarhetsmål som ska ta vid efter FN:s millienniemål riskerar världens flickor och kvinnor att sättas på undantag. Sverige och några länder ytterligare uppmärksammar frågorna men arbetet bedrivs i ständig motvind. Alltför många länder bedriver ett aktivt motstånd mot flickors och kvinnors rättigheter trots att såväl individer som hela samhällen gynnas av målmedvetet jämställdhetsarbete.
Att barn får utbildning skapar möjlighet för såväl familjer som samhällen att utvecklas och att ta sig ur fattigdom. FN har genom skolmatsprojekt under flera decennier uppmuntrat föräldrar att skicka sina barn, inte minst sina döttrar, till skolan. I dag börjar för första gången någonsin lika många flickor som pojkar i skolan. De måste också få fullfölja sin utbildning.
Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR, är avgörande för flickors och kvinnors hälsa, överlevnad och möjlighet att bestämma över sin egen kropp. Men den rättigheten förnekas flickor och kvinnor runt om i världen. FN bidrar till förbättrad mödravård genom hälsokliniker i både fredliga och konfliktdrabbade länder.
Omkring 800 flickor och kvinnor dör varje dag i samband med graviditet eller förlossning på grund av att kvinnors hälsa nedprioriteras i stora delar av världen. Tillgång till utbildad förlossningspersonal och riktig sjukvårdsutrustning kan betyda skillnaden mellan liv och död vid graviditet och förlossning.
Fler än 130 miljoner flickor och unga kvinnor i världen har könsstympats. Ingreppet leder till extrem smärta, komplikationer under graviditet och förlossning och i värsta fall för tidig död. Genom bland annat utbildning har FN visat att skadliga traditioner kan brytas.
Omkring 39 000 flickor under 18 år gifts bort varje dag mot sin vilja. De får sällan fortsätta sin utbildning och tvingas till tidig graviditet med stora hälsorisker och dödsfall som följd. Problemet finns också i Sverige. Därför driver Svenska FN-förbundet kampanjen Stoppa barnäktenskap. Vi följer bland annat effekterna av den nya svenska lagstiftningen mot barn- och tvångsäktenskap som trädde i kraft den 1 juli.
Jämställdhet är en nyckel till utveckling. Flickor och kvinnor utgör mer än hälften av jordens befolkning. Att inte ta tillvara deras kunskap och erfarenheter i arbetet för socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling är ett gigantiskt slöseri med mänskliga resurser. Jämställdhet måste genomsyra FN:s nya utvecklingsmål och vårt eget arbete med flickors och kvinnors rättigheter på hemmaplan.
16 december, 2024 / Världshorisont
Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska
Läs mer12 december, 2024 / Nyheter
Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag
Läs mer12 december, 2024 / Nyheter
Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa
Läs mer06 december, 2024 / Nyheter
Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren
Läs mer05 december, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.
Läs mer04 december, 2024 / Nyheter
Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på
Läs mer03 december, 2024 / Nyheter
Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som
Läs mer26 november, 2024 / Nyheter
Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras. FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till
Läs mer21 november, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.
Läs mer