23 maj, 2014 /

Inbjudan till frukostmöte

Inbjudan till frukostmöte 4 juni 2014 med Anna Lindstedt, Sveriges klimatambassadör & Henrik Carlsen, SEI.

Förhandlingarna om klimatet löper parallellt med förhandlingarna om den nya globala utvecklingsagendan, Post 2015, och de nya utvecklingsmål som ska ta vid i januari 2016.
Undertecknarna av FN:s ramkonvention om klimatförändringarna (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCC) möts en gång per år för att diskutera hur det nya ramverket för klimatförändringarna ska se ut efter 2020.

I december i år är konventionsmötet förlagt till Lima. 2015 står Paris som värd för mötet. Det mötet blir viktigt för den fortsatta processen med klimatförhandlingarna.
Anna Lindstedt förhandlar för Sverige i konventionsmötena. Läs mer om konventionen här.
Läs mer om de årliga klimatmötena här.

FN:s klimatpanel, Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) släpper under 2013-2014 sin femte rapport. Ett antal delrapporter har släppts under hösten 2013 och våren 2014. Slutrapporten kommer hösten 2014. Henrik Carlsen, forskarassistent på Stockholm Environment Institute, kommenterar bland annat delrapporten om hur klimatförändringarna påverkar ekosystemen och därmed våra samhällen. Läs mer om IPCC här.

Tid: Onsdagen den 4 juni kl. 08.00-10.00. Kaffe/te och ostsmörgås serveras från kl. 08.00. Mötet börjar kl. 08.30.

Plats: Svenska Läkaresällskapet, Klara Östra Kyrkogata 10 i Stockholm, möteslokal Klubbrummet.

Anmälan: Till Pernilla Bergström, pernilla.bergstrom@fn.se senast den 2 juni. Anmälan är bindande.

FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic kommenterar.

Mötet leds av FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin.

Inbjudan finns här. (Word-dokument, 110 kB)

Välkommen!

Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer

Rösterna du inte hör i valrörelsen

06 september, 2022 / Debattartiklar

Att minska satsningar på barns utbildning, tillgång till rent vatten, kvinnors rättigheter och klimatet leder till fler kriser och konflikter, skriver medlemmar i plattformen Concord i en debattartikel.

Läs mer

FN: Människorättsbrott mot uigurer i Kina

02 september, 2022 / Nyheter

En rapport från FN:s kontor för mänskliga rättigheter pekar på allvarliga övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang i Kina och efterlyser åtgärder. Den kinesiska regeringen måste följa FN:s rekommendationer, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Det är viktigt att de lokala politikerna börjar prata om FN” 

31 augusti, 2022 / Nyheter

Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, har besökt valstugorna för att fråga de lokala politikerna hur de ser på FN och det globala samarbetet.

Läs mer