Att Saudiarabien har fått en hög förtroendepost i FN:s råd för mänskliga rättigheter är extremt olyckligt, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.
– Det är extremt olyckligt att Saudiarabien är invalt i FN:s råd för mänskliga rättigheter och att landets FN-ambassadör i Genève nu får ett uppdrag i den panel som ska lämna förslag på specialrapportörer.
Det säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic efter att det framkommit att Saudiarabiens FN-ambassadör i somras valdes som sammankallande i en grupp som nominerar kandidater till uppdraget som specialrapportörer för rådet.
När FN skapade MR-rådet 2005 var ett av kriterierna att de invalda länderna ska respektera de mänskliga rättigheterna. Rådet har också möjlighet att suspendera medlemmar vilket skedde när Libyen ställdes utanför rådet i samband med kriget i landet 2011.
Trots dessa regler har en rad odemokratiska stater valts in i rådet genom åren. Det hänger samman med att FN, vid sidan av att ta fram regelverk och övervaka hur världens länder respekterar de mänskliga rättigheterna, också är en spegling av hur världen ser ut. Nu måste omvärlden reagera, menar Svenska FN-förbundet.
– Att Saudiarabien får höga poster i MR-rådet skadar FN:s MR-arbete. Arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter i alla världens länder måste bedrivas med kraft och beslutsamhet. Här måste världens demokratier, FN-systemet och frivilligorganisationer hjälpas åt. Inte minst USA och de sju EU-länder som är medlemmar i MR-rådet har ett ansvar, säger Aleksander Gabelic.
Svenska FN-förbundet lämnade redan 2011 en rapport (PDF-dokument, 191 kB) med tolv reformförslag för FN-rådet för mänskliga rättigheter.
– MR-rådet måste fungera som avsett. Vi kommer att ta upp arbetet i rådet och Saudiarabiens roll i våra löpande kontakter med Sveriges regering och företrädare för FN, säger Aleksander Gabelic.
I FN:s människorättssystem ingår, vid sidan av rådet, den oberoende högkommissarien för mänskliga rättigheter med sitt kontor som har uppdraget att övervaka länderna. Dessutom finns oberoende experter i de kommittéer som granskar att de olika MR-konventionerna efterlevs samt en rad specialrapportörer. MR-rådet har sedan det bildades bland annat antagit resolutioner för yttrandefrihet på internet, utsett särskilda landrapportörer för länder som Iran och Vitryssland samt arbetat mot barnäktenskap.
07 januari, 2025 / Nyheter
Hoten om nya amerikanska sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen måste bemötas av de 125 statsparterna till domstolen, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.
Läs mer16 december, 2024 / Världshorisont
Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska
Läs mer12 december, 2024 / Nyheter
Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag
Läs mer12 december, 2024 / Nyheter
Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa
Läs mer06 december, 2024 / Nyheter
Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren
Läs mer05 december, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.
Läs mer04 december, 2024 / Nyheter
Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på
Läs mer03 december, 2024 / Nyheter
Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som
Läs mer26 november, 2024 / Nyheter
Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras. FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till
Läs mer