fbpx
1 februari, 2016 /

Feministbok får lärarhandledning

Svenska FN-förbundet lanserar en lärarhandledning till den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichies bok ”Alla borde vara feminister” som i december gavs till landets alla elever i gymnasiets årskurs 2.

Den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichies bok ”Alla borde vara feminister” väckte uppmärksamhet när den gavs till drygt 100 000 elever i årskurs 2 i landets gymnasieskolor i december. Svenska FN-förbundet, som stod bakom boken tillsammans med fem andra organisationer och Albert Bonniers förlag, har nu tagit fram en lärarhandledning.

Handledningen tar avstamp i såväl gymnasiets läroplan som FN:s globala mål för hållbar utveckling som handlar om bland annat jämställdhet mellan könen. Övningarna är anpassade till gymnasiets årskurs två och fungerar som introduktion eller fördjupning av arbetet med jämställdhetsfrågor i skolan.

– Feminism bidrar till att främja utveckling, mänskliga rättigheter och fred och därmed en bättre värld. Men lärarhandlingen vill vi ge Sveriges lärare ett praktiskt verktyg för att arbeta med frågorna i klassrummet, säger Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Handledningen finns från måndagen att ladda ned på www.fn.se/allafeminister. Den skickas samtidigt till skolledare på 1 300 gymnasieskolor.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer