fbpx
4 juni, 2014 / Okategoriserade

Därför får Soran MR-priset

Den 5 juni tar Soran Ismail emot FN-förbundets nya pris för mänskliga rättigheter. Förbundsordförande Aleksander Gabelic ger en bakgrund.

På torsdag den 5 juni tar komikern Soran Ismail emot Svenska FN-förbundets nyinstiftade pris för insatser för mänskliga rättigheter i Sverige. Priset är det första i sitt slag, berättar Aleksander Gabelic som är ordförande i FN-förbundet.

– I Sverige handlar diskussionen ofta om kränkningar av mänskliga rättigheter i andra länder, men det är viktigt att uppmärksamma även brister i vårt eget land. FN-förbundet har identifierat ett behov av ett nationellt pris som går till en person som gör insatser för att försvara och stärka mänskliga rättigheter i Sverige, säger Aleksander Gabelic.

En av Svenska FN-förbundets huvuduppgifter är att bevaka hur den svenska regeringen följer olika FN-åtaganden som rör mänskliga rättigheter. Förbundet leder bland annat ett nätverk av ett femtiotal organisationer som regelbundet rapporterar till FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genève.

– I vårt rapportarbete får vi många vittnesmål om missförhållanden i Sverige. Det gäller till exempel hatbrott, våld mot kvinnor och utanförskap och diskriminering mot samer och romer, säger Gabelic.

Till FN-förbundets krav på den svenska regeringen hör en nationell institution för mänskliga rättigheter som kan övervaka och stödja till exempel kommunernas antidiskrimineringsarbete. Också FN har efterlyst en sådan institution som redan finns i en tredjedel av världens länder och i 17 EU-länder.

– I motiveringen till MR-priset framhåller vi en oro för att främlingsfientligheten breder ut sig i Sverige och Europa, både på gator och i parlament. I det ligger ett krav på de etablerade politiska partierna att motverka diskriminering och utanförskap både i demokratiska processer och på arbetsmarknaden, säger Aleksander Gabelic.

Att ha förebilder i antidiskrimineringsarbetet är viktigt, menar Gabelic, som också ser den förste MR-pristagaren som en sådan.

– Soran Ismail är en offentlig person som tar ställning för alla människors lika värde, både i sin yrkesutövning och som privatperson. MR-priset är ett erkännande för hans insatser och en uppmuntran från den svenska FN-rörelsen, säger Gabelic.

Soran Ismail tar emot utmärkelsen vid en ceremoni på torsdag den 5 juni kl 11.00 på biografen Zita, Birger Jarlsgatan 37 i Stockholm. Ceremonin leds av Aleksander Gabelic och Svenska FN-förbundets generalsekreterare Linda Nordin.

Inbjudan till torsdagens ceremoni och fullständigt program finns här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unga kräver upptrappat klimatarbete

16 december, 2024 / Världshorisont

Nordiska och baltiska ungdomar har mejslat fram ett policydokument med skarpa krav inför årets klimatmöte COP 29. Under en workshop i september samlades Svenska FN-förbundets ungdomsambassadörer, ungdomsmedlemmar från de finska

Läs mer

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer