fbpx
2 november, 2023 /

Starkt stöd i FN om att utreda risker med autonoma vapensystem

FN:s generalförsamling röstade igår med överväldigande majoritet igenom en resolution om autonoma vapensystem, eller – som en del folkrörelser kallar det – ”mördarrobotar”.

Många ser risker och folkrättsliga hinder när teknikutvecklingen inom artificiell intelligens leder till skapandet av vapensystem som avfyras utan mänskliga beslut. I de värsta framtidsscenarierna finns oro för sådana vapen med anti-personell verkan, alltså robotar och drönare som letar upp personer som t ex ser ut på ett visst sätt och dödar dem automatiskt.

Hela 164 stater röstade för denna generalförsamlingsresolution, vilket är den första resolutionen i denna sakfråga som behandlats i generalförsamlingen. Endast fem stater röstade emot: Ryssland, Indien, Belarus, Mali och Niger.

Läs hela på www.stopkillerrobots.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Det är bra att världen signalerar oro för dessa vapensystem. I ärlighetens namn är dock resolutionen som sådan rätt modest i sina krav. Den handlar mest om att ge generalsekreterare Guterres uppbackning i att studera vilka handlingsvägar som finns för att möta de utmaningar och bekymmer medlemsländerna ser i frågan. Det i sin tur passar rätt väl in i hur Guterres redan har planerat att agera. Frågan om autonoma vapen finns nämligen med i förarbetsdokumenten inför nästa års framtidstoppmöte i FN.

Senaste nytt

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer