fbpx
Koll & kommentar
2 november, 2023 /

Starkt stöd i FN om att utreda risker med autonoma vapensystem

FN:s generalförsamling röstade igår med överväldigande majoritet igenom en resolution om autonoma vapensystem, eller – som en del folkrörelser kallar det – ”mördarrobotar”.

Många ser risker och folkrättsliga hinder när teknikutvecklingen inom artificiell intelligens leder till skapandet av vapensystem som avfyras utan mänskliga beslut. I de värsta framtidsscenarierna finns oro för sådana vapen med anti-personell verkan, alltså robotar och drönare som letar upp personer som t ex ser ut på ett visst sätt och dödar dem automatiskt.

Hela 164 stater röstade för denna generalförsamlingsresolution, vilket är den första resolutionen i denna sakfråga som behandlats i generalförsamlingen. Endast fem stater röstade emot: Ryssland, Indien, Belarus, Mali och Niger.

Läs hela på www.stopkillerrobots.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Det är bra att världen signalerar oro för dessa vapensystem. I ärlighetens namn är dock resolutionen som sådan rätt modest i sina krav. Den handlar mest om att ge generalsekreterare Guterres uppbackning i att studera vilka handlingsvägar som finns för att möta de utmaningar och bekymmer medlemsländerna ser i frågan. Det i sin tur passar rätt väl in i hur Guterres redan har planerat att agera. Frågan om autonoma vapen finns nämligen med i förarbetsdokumenten inför nästa års framtidstoppmöte i FN.

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer