FN:s säkerhetsråd antog på måndagen en resolution som ska leda till vapenvila och avsluta kriget i Gaza. Resolutionen, som utarbetades av USA och godkändes av Israel på förslag av president Biden, kräver ett omedelbart och fullständigt eldupphör i Gaza. Den inkluderar tre faser: omedelbart eldupphör och frigivning av gisslan, permanent slut på fientligheterna med fullständigt tillbakadragande av israeliska styrkor samt en flerårig återuppbyggnadsplan för Gaza.
I resolutionen avvisar säkerhetsrådet alla försök till demografiska eller territoriella förändringar i Gazaremsan. Texten upprepar också rådets ”orubbliga engagemang” för visionen om en tvåstatslösning där två demokratiska stater, Israel och Palestina, lever sida vid sida i fred inom säkra och erkända gränser i enlighet med internationell rätt och relevanta FN-resolutioner.
Resolutionen antogs med stor majoritet, 14 röster för och ingen emot. Ryssland avstod från att rösta och valde att heller inte använda sin vetorätt. Resolutionen uppmanar båda parter att fullt ut genomföra villkoren i förslaget ”utan dröjsmål och utan förbehåll”.
Läs hela på news.un.orgDet återstår att se hur parterna kommer att reagera på fredsförslaget och hur de kommer att förhålla sig till resolutionen. Enligt medierapporter ställer sig Hamas bakom förslaget om vapenvila och ska vara redo att förhandla om detaljerna. USA har hävdat att resolutionen är förankrad hos parterna men hur reaktionen i Israels regering blir återstår att se. Ännu på tisdagen hade inga officiella uttalanden från parterna gjorts.
Att säkerhetsrådet har kunnat enas om en omfattande resolution som kräver vapenvila, frisläppande av gisslan och humanitärt tillträde är under alla omständigheter välkommet. Det är värt att påminna om att beslut i FN:s säkerhetsråd är bindande. Nu är det upp till parterna att medverka till att alla tre faser i resolutionen genomförs. Om den förverkligas återstår det tidskrävande och mödosamma arbetet att återuppbygga Gaza och återuppta arbetet för en tvåstatslösning.
28 mars, 2025 / Pressmeddelanden
I en orolig värld vill Sveriges unga aktivera sig och känna framtidstro. Med hjälp av engagerade lärare, FN-rollspel och FN-filuren bjuder Svenska FN-förbundet in såväl grundskolor som gymnasieskolor till samarbete.
Läs mer28 mars, 2025 / Nyheter
Nu ger vi fler gymnasieskolor möjlighet att bli certifierad FN-skola. Var med och stärk engagemang, hopp och framtidstro bland dina elever!
27 mars, 2025 / Nyheter
Också tredjeklassare kan nu, som publik när fyror och femmor rollspelar, ta del av de populära FN-rollspelen – och nu finns möjlighet för alla grundskolor att få världskoll. Möt Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund, som är pionjär för FN-rollspel på hög- och mellanstadiet.
Läs mer27 mars, 2025 / Nyheter
Annika Nilsson, lärare på Montessori Mondial i Lund och pionjär på FN-rollspel i grundskolan, delar med sig av sina bästa tips för den som spelar rollspel för första gången.
Läs mer12 mars, 2025 / Nyheter
Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.
10 mars, 2025 / Nyheter
Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.
06 mars, 2025 / Nyheter
FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.
Läs mer28 februari, 2025 / Nyheter
När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.
Läs mer27 februari, 2025 / Nyheter
De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.
Läs mer