fbpx
17 maj, 2024 /

Nya attacker mot FN-personal i Gaza

I början av veckan dödades en medarbetare vid FN:s avdelning för säkerhet och trygghet (Department of Safety and Security, UN DSS) och en annan medarbetare skadades när ett FN-fordon träffades i Rafah i södra Gaza. Fordonet var på väg till European Hospital i Rafah när incidenten inträffade.

I ett uttalande rapporterade även UNRWA att en medarbetare hade dödats under helgen, vilket innebär att totalt 188 anställda i organisationen har förlorat sina liv.

FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer attackerna mot FN-personal och kräver en fullständig utredning av dödsfallet för DSS-medlemmen. FN-chefen upprepar också sitt krav på humanitärt eldupphör och frisläppande av gisslan.

Läs hela på news.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Kriget i Gaza är den dödligaste konflikten någonsin för FN:s personal vilket är ett resultat av den stora osäkerhet som råder i området. Utöver FN-medarbetare har anställda från flera andra humanitära organisationer drabbats. Den 1 april 2024 dog exempelvis sju medarbetare hos organisationen World Central Kitchen när deras fordon träffades av israeliska flygbomber.

Attackerna mot Rafah utgör brott mot den internationella humanitära rätten och Genèvekonventionen. Konventionen stadgar att en stat inte får attackera civila eller nödvändig infrastruktur som sjukhus eller vattenanläggningar. Skyddet för FN-personal och andra hjälparbetare är avgörande eftersom människor i Gaza är beroende av att humanitära organisationer kan utföra sitt arbete. UNRWA är den främsta hjälporganisationen i Gaza och har sedan oktober bistått nästan en miljon palestinska flyktingar genom att erbjuda skydd i skolor, kliniker och andra offentliga byggnader. Israel måste följa krigets lagar och upphöra med attacker mot civila och humanitära organisationer.

Senaste nytt

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer