fbpx
30 oktober, 2023 /

Kolossal humanitär katastrof i Sudan

I skuggan av krigen och de humanitära katastroferna i Ukraina och Gaza rasar mycket svåra konflikter också i andra delar av världen. UN News rapporterar i länken nedan om att det senaste halvårets strider i Sudan orsakat en kolossal humanitär katastrof.

Förhoppningar ställs nu till de förhandlingar som ska återupptas mellan parterna under ledning av Saudiarabien.

Läs hela på news.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Utöver förhandlingar om vapenvila och ökade möjligheter att nå fram med humanitärt bistånd är det värt att påminna om att det vore önskvärt att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) hade resurser nog att öka sina insatser för att samla in bevis och ställa ansvariga till svars för de krigsförbrytelser som begås, inte minst i Darfur.

Under sommaren kom medierapporter om att mönstret från det förra folkmordet i Darfur upprepas, med de grövsta tänkbara övergrepp mot civila. ICC meddelade då också att de utreder nya misstankar om krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

Folkrörelser samlade i den globala koalitionen för ICC, däribland Svenska FN-förbundet, är dock oroade över att domstolens resurser inte räcker till. När statsparterna bakom ICC ses för sitt årliga statspartsmöte i New York i december borde de ge domstolen en rejäl budgetökning.

Senaste nytt

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer